Tort rocznicowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosty, ale jakże pyszny tort z okazji naszej 17 rocznicy ślubu. Myslę, że nawet początkujący cukiernik poradzi sobie z tym tortem, zapraszam:)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka rozm. M

    100 g orzechów włoskich

    100 g mąki

    8 łyżek cukru

    2 łyżki oleju

    Krem budyniowy:

    500 ml mleka

    1 budyń malinowy

    1 galaretka malinowa

    Krem śmiatanowy:

    250 ml śmietany kremówki

    1 łyżka cukru pudru

    50 g ciastek neo lub oreo

    Dekoracja:

    400 ml śmietany kremówki

    2 łyżki cukru pudru

    Srebrne perełki

    Złote perełki

    Platki z czekolady

    wiórki kokosowe



    Tortownica 18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort rocznicowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Orzechy zmielić w młynku do kawy, odłożyć na bok.

    Do miski przełożyć jajka, dodać cukier i ubijać na jasna i puszystą masę. Zmniejszyć obroty mikserem i cienkim strużką wlewać olej. Następnie przesiać mąkę, dodać orzechy i wymieszać do połączenia składników.

    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 30-35 miski. Wykonanie, ostudzić zupełnie i przekrojone na 3 blaty.
  • 2. Krem budyniowy:

    Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu. Następnie zdjąć z ognia, dodać proszek galaretki i dokładnie wymieszać do połączenia składników.

    Pierwszy z blatów orzechowych zamknąć w rancie tortownicy i wylać krem budyniowy. Wyrównać, ułożyć drugi blat i zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na godzinę.
  • 3. Krem śmiatanowy:

    Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciastka pokruszyć ( można w dloniach).

    Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, pokryć go kawałkami ciastek i dać resztę kremu. Ułożyć ostatni biszkopt.
  • 4. Dekoracja:

    Śmietanę ubić na sztywno. Nałożyć dosyć grubą warstwę na boki tortu i zrobić przy pomocy łyżki " wzorek ".

    Wierzch delikatnie posmarować śmietaną. Następnie ułożyć różnej wielkości foremki w kształcie serca i każdy z nich wypełnić inna posypką.

    Z reszty śmietany zrobić ozdobne rozetki. Wstawić tort na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować