Uszka z kurkami,czosnkiem oraz porem

4.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna odmiana tradycyjnych uszek, zamiast suszonych grzybów użyłam świeżych uszek. Serdecznie zapraszam na przepis.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g mąki

    1/3 łyżeczki soli

    Ok. 70 ml wody

    1 łyżka oleju

    Farsz:

    200 g kurek

    50 g pora

    2 ząbki czosnku

    1 łyżka oleju

    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Uszka

Uszka z kurkami,czosnkiem oraz porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:

    Kurki oczyścić. Pokroić drobno.

    Por opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i przekroić na 4 części, następnie drobno pokroić. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.

    Na patelni rozgrzać olej i wrzucić wszystkie rozdrobnione składniki na patelnię. Podsmażać 3-4 minuty. Po tym czasie dodać 1/3 szklanki wody i dusić ,aż płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć na bok aż farsz ostygnie.
  • 2. Ciasto:

    Do miski przełożyć mąkę, dodać sól oraz olej. Wstępnie wymieszać, następnie dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Odłożyć na pół godziny.
  • 3. Wykonanie:

    Ciasto rozwałkować na cienki płat. Wykroić krążki o średnicy 9 cm. Nałożyć po łyżeczce farszu, zlepić brzegi, a następnie złapać 2 przeciwległe różki i razem zlepić.

    Gotować partiami w osolonym wrzątku. Podawać same, z barszczykiem lub z rumianą bułką tartą lub cebulką. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować