Uszka z kurkami,czosnkiem oraz porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Kurki oczyścić. Pokroić drobno.
Por opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i przekroić na 4 części, następnie drobno pokroić. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić wszystkie rozdrobnione składniki na patelnię. Podsmażać 3-4 minuty. Po tym czasie dodać 1/3 szklanki wody i dusić ,aż płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć na bok aż farsz ostygnie.
2.Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę, dodać sól oraz olej. Wstępnie wymieszać, następnie dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Odłożyć na pół godziny.
3.Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na cienki płat. Wykroić krążki o średnicy 9 cm. Nałożyć po łyżeczce farszu, zlepić brzegi, a następnie złapać 2 przeciwległe różki i razem zlepić.
Gotować partiami w osolonym wrzątku. Podawać same, z barszczykiem lub z rumianą bułką tartą lub cebulką. Smacznego.
Komentarze