Pieczone kotlety z szynki w sosie własnym

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Tym razem przygotowałam kotlety z szynki w sosie, ale nie do końca w tradycyjnej formie, bo pokrojone mięsko wcześniej upiekłam i dopiero potem zrobiłam sos. Szynka tak przygotowana jest mięciutka i soczysta.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 grubsze kotlety z szynki bez kości

    Po 1 łyżeczce: białego pieprzu mielonego, papryki słodkiej mielonej i majeranku

    4 łyżki oliwy z oliwek

    2 szklanki bulionu

    2 łyżki mąki + 1 szklanka wody

    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bitki

Pieczone kotlety z szynki w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Można przekroić na dwie części. Przyprawy wymieszać w małej miseczce ( razem z solą) i dokładnie natrzeć mięso. Odłożyć na bok na pół godziny.
  • 2. Po tym czasie na dno formy do zapiekania wylać oliwę, ułożyć kotlety i zalać bulionem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 30-35 minut,do ładnego zrumnienienia.
  • 3. Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika, mięso przełożyć na talerz. Płyny, które pozostały w formie przelać do rondelka. Zagotować. W międzyczasie z mąki i wody zrobić zaklepkimi,którą połączyć z sosem, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Następnie gotować na wolnym ogniu doprawić do zgęstnienia sosu, włożyć kotlety z szynki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować