Wytrawne babeczki jajeczne na okruchach chlebowych

3.8 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Można wykorzystać do nich co chcecie,dowolne okrawki wędlin czy serów. Ja np użyłam 35 g kiełbasy czosnkowej i 65 g kindziuka w plastrach,i w sumie dało 100 g. Babeczki doskonałe są na ciepło, ale jeszcze bardziej na zimno. Ja zabrałam do pracy,

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 100 g wędliny

    1/2 cebuli

    1 ząbek czosnku

    5 pieczarek

    10 zielonych oliwek

    2 łyżki oleju

    150 g okruchów chlebowych*

    5 jajek

    140 g mozzarelli tartej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Muffiny wytrawne

Wytrawne babeczki jajeczne na okruchach chlebowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * okruchy chlebowe otrzymuje gdy sama przygotowuje bułkę tartą- w blenderze miksuje wysuszone pieczywo ( bułki, chleb) . Następnie przesiewam przez sito i te okruchy które nie przejdą przez dziurki sitka nie nadają się na bułkę tartą, ale można wykorzystać je w inny sposób.
  • 2. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i smażyć, aż odparuje woda. Dodać po tym czasie pokrojoną wedlinę. Po 3 minutach dodać pokrojone na ćwiartki oliwki. Doprawić solą i pieprzem. Po kolejnych 3 minutach zdjąć z ognia. Przestudzić.
  • 3. Do miski wbić jajka, dodać proszek do pieczenia i zmiksować mikserem. Następnie dodać okruchy chlebowe, zawartość patelni oraz ser mozzarella i dokładnie wymieszać.
  • 4. Nałożyć po 2 łyżki do silikonowych foremek na muffinki. Piec w 180 st około 25-28 minut. Podawać na zimno lub ciepło. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerstwy chleb Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować