Sernik z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Ciastka lub biszkopt zmielić w blenderze. Przełożyć do miski, dodać masło i wymieszać.
Tortownicę ( spód) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Wysypać okruchy i wyrównać. Odłożyć na bok.
2.Masa serowa:
Do miski przełożyć oba cukry ( lub tylko jeden zwykły cukier), dodać jajka i zmiksować na jasny krem. Dodawać po łyżce ser i stale miksować. Cienką strużką dodawać olej i stale miksować do połączenia. Na koniec dodać proszek budyniowy i mąkę. Wymieszać do połączenia.
3.Ananasa pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Przelać masę na spód, wyrównać. Tortownicę położyć na kratce od piekarnika, wstawić. Pod kratką wstawić blachę z wodą. Piec w temperaturze 170 stopni 50 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić na godzinę. Po tym czasie wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem dowolnie udekorować. Smacznego.
Komentarze