Sernik z makiem i galaretką dyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować i wrzącym zalać mak. Zostawić do ostygnięcia, następnie przełożyć na sito i pozwolić odcieknięcia,około godzinę.
2.W małej miseczce wymieszać bułkę mąkę, wiórki I proszek. Dodać drobno pokrojone śliwki,odstawić na bok.
Białka oddzielić od żółtek,odstawić na bok. Do żółtek dodać mieszankę cukrów i utrzeć na jasny krem. Następnie dodać mak i wymieszać. Kolejne są sypkie składniki które również wymieszać mikserem.
3.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy makowej i delikatne wymieszać.
Dwie tortownice- o średnicy 18 i 16 cm wysmarować masłem i wysypać bułką. Nadmiar odsypać. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Rozlać ciasto, do większej tortownicy 4 czubate chochle, resztę do małej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem i piec 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i oba spody ostudzić na kratce. Mniejszy zamrozić*, większy odłożyć na bok.
4.Sernik:
Masło rozpuścić i ostudzić.
Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Odstawić na bok.
Jajka przełożyć do miski, dodać oba cukry i ucierać na jasny krem przez 2-3 minuty. Dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Następnie po łyżce dodawać ser( w temperaturze pokojowej) i mieszać do połączenia. Wmieszać mąkę i na koniec cienką strużką dodawać masło i wymieszać do połączenia.
5.Tortownice 18 cm wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Dno wyłożyć papierem do pieczenia I wylać sernik. Piec w 150 st z termoobiegiem godzinę. Następnie przez godzinę studzić w uchylonym piekarniku. Wyjąć na blat I ostudzić zupełnie.
6.Galaretka dyniowa:
Do rondelka przełożyć puree z dyni, dodać wodę I zagotować. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku i zblendować całość na gładki krem. Ostudzić.
7.Składanie:
Na paterze ułożyć blat makowej,zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć galaretkę i wyrównać. Ostrożnie ułożyć sernik i wstawić do lodówki na całą noc.
8.Dekoracja:
Czekoladę połamać, śmietankę doprowadzić do wrzenia, zalać czekoladę i zostawić na 2-3 minuty. Następnie dokładnie wymieszać.
Sernik uwolnić z tortownicy i wylać na wierzch polewę czekoladową. Wygładzić i ułożyć dekoracje według swojego gustu. Smacznego.
* po rozmrożeniu idealnie sprawdzi się jako spód do sernika na zimno.
Komentarze