Sernik z makiem i galaretką dyniową

4 (2 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Trochę pracochłonny ale po pierwsze święta są raz do roku, a po drugie smak wynagradza wszystko. Zapraszam do piekarników;)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód makowy:

    200 g mielonego maku

    1/2 litra mleka

    2 łyżki bułki tartej

    3 łyżki mąki pszennej

    2 łyżki wiórków kokosowych

    4 jajka

    100 g erytrolu

    100 g cukru pudru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    4 suszone śliwki

    Sernik:

    3 jajka

    115 g masła

    75 g erytrolu

    75 g drobnego cukru

    1 cytryna

    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

    500 g sera z wiaderku

    Galaretka dyniowa:

    450 g puree z dyni

    1 galaretka pomarańczowa

    1/2 szklanki wody

    Dekoracja:

    100 g gorzkiej czekolady

    100 ml śmietany 30%

    Wiórki kokosowe

    Perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z makiem i galaretką dyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować i wrzącym zalać mak. Zostawić do ostygnięcia, następnie przełożyć na sito i pozwolić odcieknięcia,około godzinę.
  • 2. W małej miseczce wymieszać bułkę mąkę, wiórki I proszek. Dodać drobno pokrojone śliwki,odstawić na bok.

    Białka oddzielić od żółtek,odstawić na bok. Do żółtek dodać mieszankę cukrów i utrzeć na jasny krem. Następnie dodać mak i wymieszać. Kolejne są sypkie składniki które również wymieszać mikserem.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy makowej i delikatne wymieszać.

    Dwie tortownice- o średnicy 18 i 16 cm wysmarować masłem i wysypać bułką. Nadmiar odsypać. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Rozlać ciasto, do większej tortownicy 4 czubate chochle, resztę do małej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem i piec 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i oba spody ostudzić na kratce. Mniejszy zamrozić*, większy odłożyć na bok.
  • 4. Sernik:

    Masło rozpuścić i ostudzić.

    Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Odstawić na bok.

    Jajka przełożyć do miski, dodać oba cukry i ucierać na jasny krem przez 2-3 minuty. Dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Następnie po łyżce dodawać ser( w temperaturze pokojowej) i mieszać do połączenia. Wmieszać mąkę i na koniec cienką strużką dodawać masło i wymieszać do połączenia.
  • 5. Tortownice 18 cm wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Dno wyłożyć papierem do pieczenia I wylać sernik. Piec w 150 st z termoobiegiem godzinę. Następnie przez godzinę studzić w uchylonym piekarniku. Wyjąć na blat I ostudzić zupełnie.
  • 6. Galaretka dyniowa:

    Do rondelka przełożyć puree z dyni, dodać wodę I zagotować. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku i zblendować całość na gładki krem. Ostudzić.
  • 7. Składanie:

    Na paterze ułożyć blat makowej,zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć galaretkę i wyrównać. Ostrożnie ułożyć sernik i wstawić do lodówki na całą noc.
  • 8. Dekoracja:

    Czekoladę połamać, śmietankę doprowadzić do wrzenia, zalać czekoladę i zostawić na 2-3 minuty. Następnie dokładnie wymieszać.

    Sernik uwolnić z tortownicy i wylać na wierzch polewę czekoladową. Wygładzić i ułożyć dekoracje według swojego gustu. Smacznego.

    * po rozmrożeniu idealnie sprawdzi się jako spód do sernika na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mak Ser z wiaderka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sernik

To może cię zainteresować