W tym roku na urodziny zrobiłam sobie tort w iście świątecznym stylu- smaki to orzechy, pierniczki i mak- tak więc na święta również się sprawdzi. Serdecznie polecam:)
2 godz.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Ciastka korzenne do dekoracji:
250 g mąki
100 g cukru pudru
1 jajko rozm.M
120 g masła lub margaryny tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1/2 łyżeczki goździków mielonych
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki wrzątku
barwnik czerwony
Biszkopt makowy:
3 jajka
3 łyżki mąki
6 łyżek cukru ( dałam 4)
1 łyżka maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem orzechowy:
250 g serka mascarpone
70 g masła orzechowego
100 g orzechów włoskich łuskanych
1 łyżka cukru pudru
Krem piernikowy:
250 ml śmietany 30%
50 g pierniczków bez czekolady i lukru ( najlepiej domowych)
Tort "dzwonek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka korzenne:
Do pojemnika blendera z ostrzami lub malaksera przełożyć mąkę oraz cukier puder oraz przyprawy. Dodać jajko. Wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło i zmiksować.
Przełożyć na blat, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do zamrażarki.
2.Następnie wyjąć, podzielić na 2 porcję i każdą rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać wykrawaczem dzwonki. Z podanych składników wyszło 30 ciastek. Układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w 180 około 11 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce ( do dekoracji tortu użył 12 ciastek reszta została zjedzona).
Z cukru, barwnika i wody zrobić lukier i udekorować ciastka według gustu. Zostawić do stężenia.
3.Biszkopt makowy:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Następnie dodać po łyżce cukru i ubijać aż piana będzie błyszcząca. Dodawać po 1 żółtku, po każdym dodaniu wymieszać. Na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką.
4.Tortownicę ( 18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w 180 st 20 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Gdy to nastąpi uwolnić z tortownicy i ostudzić zupełnie.
Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty.
5.Wkładka z wafla:
Wafle dociąć do wielkości tortownicy. Jeden obficie posmarować powidłami i przykryć drugim. Odłożyć na bok.
6.Krem orzechowy:
Do serka mascarpone dodać masło orzechowe i dokładnie razem utrzeć szpatułką. Następnie dodać cukier puder oraz zmielone w blenderze z ostrzami orzechy. Wymieszać.
7.Krem piernikowy:
Pierniczki zmielić na pył.
Śmietanę ubić na sztywno z łyżka cukru pudru, dodać zmielone pierniczki, wymieszać.
8.Składnie tortu:
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, rozsmarować krem orzechowy. Nałożyć wafle z powidłami, lekko docisnąć. Posmarować go kremem piernikowy, ułożyć drugi biszkopt. Wstawić do lodówki na godzinę.
9.Dekoracja:
Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno. Do miseczki odłożyć 2-3 łyżki i dodać barwnik i wymieszać.
Tort dokładnie posmarować z każdej strony cienką warstwą ubitej śmietany. Na wierzchu czerwoną śmietaną zrobić rozetki w kształt dzwonka ( użyć foremki) , dwa razy. Ułożyć po 1 ciastku. Resztę wierzchu udekorować rozetkami z białej czekolady.
Wokół tortu ułożyć ciastka korzenne, luki uzupełnić bitą śmietaną. Wstawić tort do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Komentarze