Tort "Dzwonek"

1 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

W tym roku na urodziny zrobiłam sobie tort w iście świątecznym stylu- smaki to orzechy, pierniczki i mak- tak więc na święta również się sprawdzi. Serdecznie polecam:)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciastka korzenne do dekoracji:

    250 g mąki

    100 g cukru pudru

    1 jajko rozm.M

    120 g masła lub margaryny tortowej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka cynamonu mielonego

    1/2 łyżeczki goździków mielonych

    Lukier:

    1/2 szklanki cukru pudru

    1-2 łyżki wrzątku

    barwnik czerwony

    Biszkopt makowy:

    3 jajka

    3 łyżki mąki

    6 łyżek cukru ( dałam 4)

    1 łyżka maku

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem orzechowy:

    250 g serka mascarpone

    70 g masła orzechowego

    100 g orzechów włoskich łuskanych

    1 łyżka cukru pudru

    Krem piernikowy:

    250 ml śmietany 30%

    50 g pierniczków bez czekolady i lukru ( najlepiej domowych)

    Dodatkowo:

    2 wafle tortowe

    2 łyżki powideł śliwkowych

    350 ml śmietany 30%

    barwnik czerwony
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort "dzwonek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka korzenne:

    Do pojemnika blendera z ostrzami lub malaksera przełożyć mąkę oraz cukier puder oraz przyprawy. Dodać jajko. Wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło i zmiksować.

    Przełożyć na blat, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do zamrażarki.
  • 2. Następnie wyjąć, podzielić na 2 porcję i każdą rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać wykrawaczem dzwonki. Z podanych składników wyszło 30 ciastek. Układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w 180 około 11 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce ( do dekoracji tortu użył 12 ciastek reszta została zjedzona).

    Z cukru, barwnika i wody zrobić lukier i udekorować ciastka według gustu. Zostawić do stężenia.
  • 3. Biszkopt makowy:

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Następnie dodać po łyżce cukru i ubijać aż piana będzie błyszcząca. Dodawać po 1 żółtku, po każdym dodaniu wymieszać. Na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką.
  • 4. Tortownicę ( 18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w 180 st 20 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Gdy to nastąpi uwolnić z tortownicy i ostudzić zupełnie.

    Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty.
  • 5. Wkładka z wafla:

    Wafle dociąć do wielkości tortownicy. Jeden obficie posmarować powidłami i przykryć drugim. Odłożyć na bok.
  • 6. Krem orzechowy:

    Do serka mascarpone dodać masło orzechowe i dokładnie razem utrzeć szpatułką. Następnie dodać cukier puder oraz zmielone w blenderze z ostrzami orzechy. Wymieszać.
  • 7. Krem piernikowy:

    Pierniczki zmielić na pył.

    Śmietanę ubić na sztywno z łyżka cukru pudru, dodać zmielone pierniczki, wymieszać.
  • 8. Składnie tortu:

    Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, rozsmarować krem orzechowy. Nałożyć wafle z powidłami, lekko docisnąć. Posmarować go kremem piernikowy, ułożyć drugi biszkopt. Wstawić do lodówki na godzinę.
  • 9. Dekoracja:

    Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno. Do miseczki odłożyć 2-3 łyżki i dodać barwnik i wymieszać.

    Tort dokładnie posmarować z każdej strony cienką warstwą ubitej śmietany. Na wierzchu czerwoną śmietaną zrobić rozetki w kształt dzwonka ( użyć foremki) , dwa razy. Ułożyć po 1 ciastku. Resztę wierzchu udekorować rozetkami z białej czekolady.

    Wokół tortu ułożyć ciastka korzenne, luki uzupełnić bitą śmietaną. Wstawić tort do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Mascarpone Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować