Truskawkowe placuszki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mocno truskawkowe placuszki na kolacje lub obiad na słodko, zapraszam:)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g truskawek świeżych
    230 g mąki orkiszowej jasnej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 czubata łyżka miodu
    200 g jogurtu truskawkowego pitnego 0%
    3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Truskawkowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pojemnika blendera przełożyć truskawki i zmiksować na mus. Dodać jogurt, jajko i miód. Ponownie zmiksować.
  • 2. Przelać do miski, dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać trzepaczką. Następnie dodać olej i po raz ostatni wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • 3. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać, dać odrobinę oleju i rozprowadzić go pędzelkiem. Kłaść po łyżce ciasta i uformować placuszek. Smażyć po minucie z każdej strony.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować