Łatwe w " obsłudze "i pyszne. Ja już nie dawałam lukru i cukru pudru bo uważam że są wystarczająco słodkie, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie abyście tak sobie zrobili:)
Klasyczne rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. W kolejnym kroku dodać cukier i drożdże i ponownie wymieszać. Jajka roztrzepać w miseczce ( odrobinę odłożyć do posmarowania rogalików),dodać do sypkich składników, wymieszać. Stopniowo dodawać letnie mleko i wyrabiać ciasto.
2.Masło pokroić na mniejsze kawałki i po kawałku wkładać do ciasta i zagniatać, aż się połączy. Postępować tak do czasu skończenia masła. Po dodaniu ostatniego kawałka masła zagniatać ciasto 5 minut. Następnie przełożyć do miski i odstawić na godzinę lub półtorej do podwojenia objętości.
3.Wyrośnięte ciasto, ponownie lekko wyrobić. Uformować kulę ,którą pokrojone na 4 części. Pierwszy kawałek rozwałkować na płat o grubości około 4 mm. Dobrze gdy będzie mieć w miarę okrągły kształt, ale nie musi to być idealny okrąg. Nałożyć 3 łyżki marmolady i rozsmarować. Następnie pokroić na ćwiartki, a każda ćwiartkę na pół, tak aby było 8 kawałków. Zwijać rogaliki od podstawy " trójkąta " ku wierzchu. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem i marmoladą.
4.Odłożyć na 15-20 do wyrobić. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 st i piec rogaliki około 15-18 minut. Wyjąć ostudzić na kratce. Można oprószyć cukrem lub polukrować ale sądzę ,że są wystraczająco słodkie.
Komentarze