Łazanki z kapustą i mięsem z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na makaron:
Do miski przełożyć mąkę, dodać sól, wymieszać. Wbić jajka i mieszać aż ciasto będziesz się kleić. Jeśli jest zbyt suche dodać wodę i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny.
2.Po tym czasie podzielić na 2 części. Każdą cienko rozwałkować i podzielić na paski o szerokości około 1 cm, może być ciut szerszy. Układać po kilka paseczków jeden na drugim i kroić na średniej wielkości kwadraty.
3.Gotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić i przelać dokładnie wodą, aby makaron się nie sklejał. Odstawić na bok.
4.Farsz:
Kapustę odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele oraz gożdzikow. Zalać wodą w takiej ilości, aby cała kapusta była przykryta. Wstawić na ogień i gotować do miękkości. Odcedzić na sicie.
Grzyby namoczyć i zostawić na 30 minut.
W międzyczasie cebule oraz czosnek pokroić drobno.
5.Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę wraz z czosnkiem. Zeszklić.
Grzyby drobno pokroić i dodać na patelnię. Podsmażać 2 minuty i dodać połowę wody w której moczyły się grzyby. Dusić do odparowania płynu.
6.Gdy to nastąpi dodać mięso i dalej smażyć. Po około 10 minutach wlać resztę wody z moczenia grzybów i dusić do odparowania płynu.
7.Na koniec dodać kapustę. Doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem do smaku. Dokładnie wymieszać.
Przygotowany farsz przełożyć wraz z makaronem do dużego garnka. Podgrzewać razem przez 2-3 minuty stale mieszając. Smacznego.
Komentarze