Łazanki z kapustą i mięsem z domowym makaronem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Dzisiaj częstuje klasycznym daniem czyli łazanki z kapustą, mięsem oraz grzybami. Ale aby dopełnić pyszności tego dania przygotowałam makaron domowy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto na makaron:

    350 g mąki

    2 jajka rozm. L

    1 łyżeczka soli

    50 ml letniej wody

    Farsz:

    450 g kapusty kiszonej z marchewką

    15 g grzybów suszonych + 1 szklanka przegotowanej wody

    500 g mięsa mielonego z szynki

    3 listki laurowe

    3 ziela angielskie

    3 goździki

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Łazanki

Łazanki z kapustą i mięsem z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na makaron:

    Do miski przełożyć mąkę, dodać sól, wymieszać. Wbić jajka i mieszać aż ciasto będziesz się kleić. Jeśli jest zbyt suche dodać wodę i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny.
  • 2. Po tym czasie podzielić na 2 części. Każdą cienko rozwałkować i podzielić na paski o szerokości około 1 cm, może być ciut szerszy. Układać po kilka paseczków jeden na drugim i kroić na średniej wielkości kwadraty.
  • 3. Gotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić i przelać dokładnie wodą, aby makaron się nie sklejał. Odstawić na bok.
  • 4. Farsz:

    Kapustę odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele oraz gożdzikow. Zalać wodą w takiej ilości, aby cała kapusta była przykryta. Wstawić na ogień i gotować do miękkości. Odcedzić na sicie.

    Grzyby namoczyć i zostawić na 30 minut.

    W międzyczasie cebule oraz czosnek pokroić drobno.
  • 5. Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę wraz z czosnkiem. Zeszklić.

    Grzyby drobno pokroić i dodać na patelnię. Podsmażać 2 minuty i dodać połowę wody w której moczyły się grzyby. Dusić do odparowania płynu.
  • 6. Gdy to nastąpi dodać mięso i dalej smażyć. Po około 10 minutach wlać resztę wody z moczenia grzybów i dusić do odparowania płynu.
  • 7. Na koniec dodać kapustę. Doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem do smaku. Dokładnie wymieszać.

    Przygotowany farsz przełożyć wraz z makaronem do dużego garnka. Podgrzewać razem przez 2-3 minuty stale mieszając. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować