Francuskie babeczki z jabłkiem

2.33 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Smakowite i pełne jabłuszek ciastka z ciasta francuskiego, zapraszam:)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego

    3 jabłka antonówka

    1 łyżeczka masła

    1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

    3 łyżki erytrolu lub cukru

    250 ml wody

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody

    2 łyżki śmietany 30%

    5 łyżek bułki tartej lub płatków owsianych

    2 łyżki orzechów włoskich łuskanych
Wystaw ocenę:

2.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciastka z ciasta francuskiego

Francuskie babeczki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, osuszyć. Następnie obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę.

    Do rondelka przelać wodę, dodać masło, erytrol oraz cynamon. Zagotować. Gdy to nastąpi dodać jabłka i gotować do miękkości.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i dodać do jabłek, szybko wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, ostudzić zupełnie.

    Gdy jabłka stygną wyjąć ciasto z lodówki, aby się ogrzało i łatwiej będzie się z nim pracować
  • 3. Ciasto wyjąć z opakowania, rozwinąć i lekko rozwałkować. Podzielić na 10 kwadratów. Każdy kawałek ciasta wyłożyć do foremki silikonowej. Na dno wsypać po 1/2 łyżki bułki tartej lub płatków. Następnie nałożyć po 1 łyżce masy owocowej.
  • 4. Orzechy drobniutko posiekać i posypać po wierzchu każdą babeczkę.

    Wystające ciasto uformować ,tworząc kołnierz do okoła. Posmarować śmietanką.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 około 30 minut. Wyjąć, ostudzić i dopiero wyjąć z foremek. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować