Francuskie babeczki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, osuszyć. Następnie obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę.
Do rondelka przelać wodę, dodać masło, erytrol oraz cynamon. Zagotować. Gdy to nastąpi dodać jabłka i gotować do miękkości.
2.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i dodać do jabłek, szybko wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, ostudzić zupełnie.
Gdy jabłka stygną wyjąć ciasto z lodówki, aby się ogrzało i łatwiej będzie się z nim pracować
3.Ciasto wyjąć z opakowania, rozwinąć i lekko rozwałkować. Podzielić na 10 kwadratów. Każdy kawałek ciasta wyłożyć do foremki silikonowej. Na dno wsypać po 1/2 łyżki bułki tartej lub płatków. Następnie nałożyć po 1 łyżce masy owocowej.
4.Orzechy drobniutko posiekać i posypać po wierzchu każdą babeczkę.
Wystające ciasto uformować ,tworząc kołnierz do okoła. Posmarować śmietanką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 około 30 minut. Wyjąć, ostudzić i dopiero wyjąć z foremek. Smacznego
Komentarze