Jest to domowa wędlinka na bazie gotowanego mięsa z kurczaka. Jest więc to kolejny pomysł w stylu zero waste, bo wystraszy parę dni " pozbierać " mięsko drobiowe i zrobić takie danie. Wędlina jest bardzo smaczna i sycąca.
Drobiowa wędlina z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia.
Rosół podgrzać i wlać do żelatyny, wymieszać do jej rozpuszczenia.
Do wysokiego naczynia przełożyć mięso ( bez kości i skóry) i zmiksować na gładko. Dodać sól i pieprz oraz żelatynę i dokończyć miksowanie.
2.Paprykę pokroić w drobną kostkę, oliwki w plasterki. Cebulkę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa dodać do masy mięsnej i dokładnie wymieszać.
Butelkę po napoju przygotować- najlepsza będzie po wodzie mineralnej bo nie odda zapachu,- ostrym nożem odciąć szyjkę butelki, na wysokości około 10-12 cm.
3.W trzech partiach przekładać masę mięsną, za każdym razem uderzyć butelka kilka razy o blat, aby pozbyć się powietrza. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Przed podaniem wydobyć z butelki poprzez rozcięcie jej. Smacznego .
Komentarze