Drobiowa wędlina z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Jest to domowa wędlinka na bazie gotowanego mięsa z kurczaka. Jest więc to kolejny pomysł w stylu zero waste, bo wystraszy parę dni " pozbierać " mięsko drobiowe i zrobić takie danie. Wędlina jest bardzo smaczna i sycąca.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 450 g mięsa drobiowego ugotowanego

    100 ml rosołu

    1 łyżka żelatyny

    1/2 czerwonej papryki

    2 łyżki zielonych oliwek

    2 łyżki cebulki konserwowej

    Sól, pieprz do smaku

    1 butelka po napoju z płaskim dnem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Drobiowa wędlina z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia.

    Rosół podgrzać i wlać do żelatyny, wymieszać do jej rozpuszczenia.

    Do wysokiego naczynia przełożyć mięso ( bez kości i skóry) i zmiksować na gładko. Dodać sól i pieprz oraz żelatynę i dokończyć miksowanie.
  • 2. Paprykę pokroić w drobną kostkę, oliwki w plasterki. Cebulkę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa dodać do masy mięsnej i dokładnie wymieszać.

    Butelkę po napoju przygotować- najlepsza będzie po wodzie mineralnej bo nie odda zapachu,- ostrym nożem odciąć szyjkę butelki, na wysokości około 10-12 cm.
  • 3. W trzech partiach przekładać masę mięsną, za każdym razem uderzyć butelka kilka razy o blat, aby pozbyć się powietrza. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 12 godzin.

    Przed podaniem wydobyć z butelki poprzez rozcięcie jej. Smacznego .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso gotowane Czerwona papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować