Tym razem zapraszam na pyszną roladę w trzech kolorach. Doskonale sprawdzi się na wiele okazji lub po prostu bez okazji, jako niedzielne ciasto. A że jest i bita śmietana i truskawki to wiadomo,że jest pysznie, zapraszam
Kolorowa rolada z kremem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
2.Biszkopt ciemny:
Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. Do masy jajecznej przesiać mąkę wraz z kakao i z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
3.Biszkopt różowy:
Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z barwnikiem, ostrożnie wymieszać.
4.Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i układać każdy kolor w dowolny sposób, aż wykorzystamy całe ciasto. Piec w 170 st około 25 minut, sprawdzać, aby biszkopt się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na czystej ściereczce, zdjąć papier i wraz ze ściereczką zrolować. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
5.Nadzienie:
Śmietanę ubić na sztywno z erytrolem i zagęstnikiem. Dodać serek i dokończyć ubijanie.
Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem. Następnie rozsmarować krem ( 3 łyżki odłożyć do dekoracji).Ułożyć pokrojone truskawki, Zrolować i wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie posmarować resztą masy i udekorować owocami, wstawić roladę na godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Komentarze