Kolorowa rolada z kremem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Tym razem zapraszam na pyszną roladę w trzech kolorach. Doskonale sprawdzi się na wiele okazji lub po prostu bez okazji, jako niedzielne ciasto. A że jest i bita śmietana i truskawki to wiadomo,że jest pysznie, zapraszam

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt jasny:

    2 jajka

    2 łyżki erytolu lub 4 łyżki cukru

    2 łyżki cukru

    2 łyżki mąki

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:

    2 jajka

    2 łyżki erytolu

    2 łyżki cukru lub 4 łyżki cukru

    2 łyżki mąki

    1 łyżka kakao

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt różowy:

    2 jajka

    2 łyżki erytolu

    2 łyżki cukru lub 4 łyżki cukru

    2 łyżki mąki

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta barwnika



    Nadzienie:

    200 ml śmietany kremówki

    3 łyżki erytrolu lub cukru

    1 serek waniliowy- 150 g

    1 śmietan-fix

    2 łyżki dżemu truskawkowego

    garść truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada biszkoptowa

Kolorowa rolada z kremem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:

    Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
  • 2. Biszkopt ciemny:

    Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. Do masy jajecznej przesiać mąkę wraz z kakao i z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
  • 3. Biszkopt różowy:

    Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z barwnikiem, ostrożnie wymieszać.
  • 4. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i układać każdy kolor w dowolny sposób, aż wykorzystamy całe ciasto. Piec w 170 st około 25 minut, sprawdzać, aby biszkopt się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na czystej ściereczce, zdjąć papier i wraz ze ściereczką zrolować. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 5. Nadzienie:

    Śmietanę ubić na sztywno z erytrolem i zagęstnikiem. Dodać serek i dokończyć ubijanie.

    Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem. Następnie rozsmarować krem ( 3 łyżki odłożyć do dekoracji).Ułożyć pokrojone truskawki, Zrolować i wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie posmarować resztą masy i udekorować owocami, wstawić roladę na godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30% Serek homogenizowany Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.73 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Rolada biszkoptowa z truskawkami

To może cię zainteresować