Gofry jogurtowo-drożdżowe z tartym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed przygotowaniem ciasta na gofry.
Masło roztopić, ostudzić.
Do miski przełożyć jogurt, dodać cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać.
Dodać jajko i ponownie wymieszać. Przesiać mąkę i całość dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać masło i dokładnie połączy go z ciastem.
2.Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie do ciasta dodać starte jabłka i dokładnie wymieszać.
3.Rozgrzać gofrownicę. Nawilżyć odrobiną oleju i nakładać po łyżce ciasta lekko je rozsmarowując na płytce. Zamknąć gofrownicę i piec gofry, u mnie wystarczyły 3 minuty na gofra. Należy zrobić próbę, ponieważ czas pieczenia zależy od możliwości sprzętu.
4.Po wyjęciu z gofrownicy gotowe gofry układać na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze