Gofry jogurtowo-drożdżowe z tartym jabłkiem

5 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób

Pyszne na obiad, ale również na deser, zapraszam:)

  • 35 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 350 ml jogurtu naturalnego

    200 g mąki

    1 jajko

    3 łyżki cukru

    50 g masła

    1 opakowanie drożdży instant

    3 małe jabłka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gofry

Gofry jogurtowo-drożdżowe z tartym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed przygotowaniem ciasta na gofry.

    Masło roztopić, ostudzić.

    Do miski przełożyć jogurt, dodać cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać.

    Dodać jajko i ponownie wymieszać. Przesiać mąkę i całość dokładnie wymieszać.

    Na koniec dodać masło i dokładnie połączy go z ciastem.
  • 2. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

    Po tym czasie do ciasta dodać starte jabłka i dokładnie wymieszać.
  • 3. Rozgrzać gofrownicę. Nawilżyć odrobiną oleju i nakładać po łyżce ciasta lekko je rozsmarowując na płytce. Zamknąć gofrownicę i piec gofry, u mnie wystarczyły 3 minuty na gofra. Należy zrobić próbę, ponieważ czas pieczenia zależy od możliwości sprzętu.
  • 4. Po wyjęciu z gofrownicy gotowe gofry układać na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jogurt naturalny Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować