Murzynek w wersji babeczkowej

4 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Upiekłam murzynka w wersji mini. Do tego polewa czekoladowa i piękne cukrowe perełki i ciacha wyszły jak małe klejnoty. Myślę, że z powodzeniem można przygotować takie babeczki na świąteczny stół.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 100 g masła

    60 g cukru trzcinowego

    60 g erytrolu

    30 g kakao

    200 ml mleka

    2 jajka rozm.L

    250g mąki

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    80 g gorzkiej czekolady

    Polewa:

    45 g masła

    50 g erytrolu

    15 g kakao

    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Muffinki czekoladowe

Murzynek w wersji babeczkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka przełożyć kawałki masła, dodać oba cukry, kakao oraz mleko. Zagotować. Następnie ostudzić zupełnie.

    Przelać do dużej miski, dodawać po 1 jajku i mieszać mikserem bo każdym jajku.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do mokrych składników w dwóch partiach i wymieszać mikserem.

    Czekoladę posiekać nożem i dodać do miski. Wymieszać drewnianą łyżką.
  • 3. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po czubatej łyżce ciasta.

    Piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić zupełnie.
  • 4. Polewa:

    Do rondelka przełożyć masło, dodać erytrol kakao oraz mleko. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i przestudzić. Lekko ciepłą polewą udekorować babeczki, ewentualnie posypać perełkami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Czekolada deserowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować