Wygląda obłędnie i jest naprawdę smaczne. Dodatek miksowanych brzoskwiń działa zaskakująco orzeźwiająco. Myślę, że takie ciasto będzie dobrym pomysłem na tort urodzinowy na letnie przyjęcie.
Wieloowocowe ciasto serowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Masło roztopić, lekko ostudzić. W pojemniku blendera z ostrzami zmielić ciastka, dodać masło i dokończyć miksowanie.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać okruchy, wylepić dno i wstawić do lodówki.
2.Masa serowa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.
3.Brzoskiwnie obrać ze skórki i przełożyć do miski. Dodać serek i wszystko zmiksować. Dodać cukier lub erytrol. Wymieszać. 2-3 łyżki mieszanki dodać do żelatyny i zahartować ją. Następnie dodać do reszty masy serowej i zmiksować po raz ostatni.
4.Na ciasteczkowy spód wylać połowę masy serowej. Dodać pokrojone truskawki i połówki czereśni. Dodać resztę masy serowej. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
5.Wykończenie:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem lub erytrolem.
Na zimne ciasto dać 1 łyżkę ubitej kremówki i rozsmarować. Następnie zrobić rozetki dookoła. Środek ciasta wypełnić owocami. Zrobić " koronę " z czereśni.
Komentarze