Rolada ze śmietaną i mandarynkami

4 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Sprawdzi się na wiele okazji. Z całą pewnością na święta. Uważam,że rolada to bardzo dekoracyjne ciasto. Bardzo lubię je piec, tym bardziej, ze to ulubione ciasto mojego męża:)

Ja zrobiłam roladę z samego rana i już po obiedzie do kawki było pyszne ciasto. Oczywiście najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy biszkopt zmięknie, ale na " świeżo" też daje radę

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:

    120 g orzechów włoskich łuskanych

    5 jajek rozm. M

    10 łyżek drobnego cukru

    5 łyżek mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:

    330 ml śmietany 30%

    2 łyżki cukru pudru

    Skórka otarta z 1 mandarynki

    Dodatkowo:

    2 mandarynki

    2 łyżki orzechów włoskich łuskanych

    1 łyżka czekoladowych gwiazdek- opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Rolada biszkoptowa

Rolada ze śmietaną i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Orzechy zmielić w blenderze ,w pojemniku z ostrzami. Odłożyć na bok. Oba cukry wymieszać i również odłożyć na bok.

    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na puszystą pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubić na sztywno. Dodawać po 1 żółtku i mieszać mniejszych obrotach miksera.
  • 2. W małej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem I przesiać do masy jajecznej. Dodać zmielone orzechy I delikatnie wymieszać.

    Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Piec w 180 st około 10-12 minut.

    Wyjąć z piekarnika, przełożyć na czystą ściereczkę. Zdjąć papier i zrolować biszkopt. Zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Masa śmietanowa:

    Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać otartą skórkę z mandarynki i wymieszać.
  • 4. Wykonanie:

    Biszkopt rozwinąć i rozsmarować masę ( 2-3 łyżki odłożyć na później). Ułożyć 2 rzędy cząstek mandarynki i ponownie zrolować biszkopt. Owinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na 2 godziny.

    Po tym czasie uwolni ciasto ze ściereczki, posmarować pozostałą śmietaną. Orzechy grubo posiekać i obsypać roladę. Można dodać czekoladowe gwiazdki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie Mandarynki Śmietana kremówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować