Budyniowa rolada z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia.
2.W małej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Następnie przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 10-12 minut.
Wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy wykładając na czystą ściereczkę. Ostrożnie zdjąć papier i biszkopt razem ze ściereczką zrolować. Zostawić do ostygnięcia.
3.Wypełnienie:
Kremówkę ubić na sztywno wraz z zagęstnikiem i cukrem pudrem.
Biszkopt rozwinąć, posmarować ubitą kremówką ( 1/3) Zostawić do posmarowania wierzchu. Dodać maliny ( trochę odłożyć do dekoracji). Roladę ściśle zrolować. Posmarować resztą kremu, udekorować owocami i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, ale najlepiej na całą noc. Smacznego.
Komentarze