Budyniowa rolada z malinami

2.25 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rolada mocno malinowa, idealna na wiele okazji. Zapraszam:)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt budyniowy:

    5 jajek rozm.M

    10 łyżek cukru ( użyłam 6)

    1 budyń malinowy

    3 łyżki mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wypełnienie:

    400 g śmietany kremówki

    1 łyżka cukru pudru

    1 śmietan-fix

    125 g malin
Wystaw ocenę:

2.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Rolada biszkoptowa

Budyniowa rolada z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia.
  • 2. W małej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Następnie przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

    Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 10-12 minut.

    Wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy wykładając na czystą ściereczkę. Ostrożnie zdjąć papier i biszkopt razem ze ściereczką zrolować. Zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Wypełnienie:

    Kremówkę ubić na sztywno wraz z zagęstnikiem i cukrem pudrem.

    Biszkopt rozwinąć, posmarować ubitą kremówką ( 1/3) Zostawić do posmarowania wierzchu. Dodać maliny ( trochę odłożyć do dekoracji). Roladę ściśle zrolować. Posmarować resztą kremu, udekorować owocami i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, ale najlepiej na całą noc. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny Śmietana kremówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować