Bardzo orzechowe ciastka

4 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie ciasteczka sprawdzą się na każdą okazję. Robi się je niezwykle szybko, z całą pewnością trzeba je przygotować z dziećmi;) będą piękną ozdobą świątecznego stołu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g orzechów włoskich (łuskanych)

    250 g mąki

    6 łyżek cukru

    2 jajka

    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    100 g masła

    Orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Bardzo orzechowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy zmielić. Przesypać do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać jajka i kawałki masła i szybko posiekać. Następnie szybko wyrobić na jednolite ciasto ( można też wszystkie składniki zmiksować w malakserze i potem szybko zagnieść na jednolite ciasto).
  • 2. Z ciasta brać porcję po 45 gram i formować kuleczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić duże odstępy.

    Kuleczkę rozpłaszczyć szpatułka. Na środku każdego ciastka wcisnąć po 2-3 kawałki orzechów.

    Piec w 160 st z termoobiegiem około 15-18 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować