Takie ciasteczka sprawdzą się na każdą okazję. Robi się je niezwykle szybko, z całą pewnością trzeba je przygotować z dziećmi;) będą piękną ozdobą świątecznego stołu.
Bardzo orzechowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy zmielić. Przesypać do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać jajka i kawałki masła i szybko posiekać. Następnie szybko wyrobić na jednolite ciasto ( można też wszystkie składniki zmiksować w malakserze i potem szybko zagnieść na jednolite ciasto).
2.Z ciasta brać porcję po 45 gram i formować kuleczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić duże odstępy.
Kuleczkę rozpłaszczyć szpatułka. Na środku każdego ciastka wcisnąć po 2-3 kawałki orzechów.
Piec w 160 st z termoobiegiem około 15-18 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Komentarze