Tort urodzinowy z chrupiącą wkładką

3.5 (6 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Tym razem postawiłam na sprawdzone smaki czyli kokos, czekoladą i owoce. I jako urozmaicenie zrobiłam wkładkę z płatków kukurydzianych i ryżu preparowanego. I wyszło bardzo smacznie. Dekoracja również z owoców, nie lubię dekoracji które będą do wyrzucenia zamiast do zjedzenia.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Chrupiąca wkładka:

    55 g gorzkiej czekolady

    1 łyżeczka masła

    30 g płatków kukurydzianych

    15 g ryżu preparowanego

    Biszkopt:

    3 jajka rozm. M

    6 łyżek cukru ( dałam 4)

    2 łyżki mąki

    1 łyżka kakao

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem kokosowy:

    1 puszka mleczka kokosowego

    3 łyżki wiórków kokosowych

    1 łyżeczka cukru pudru

    150 g serka homogenizowanego

    2 łyżeczki żelatyny

    1 mała puszka mandarynek

    Krem czekoladowy:

    200 ml śmietany 30%

    100 g gorzkiej czekolady

    2 duże bezy

    Dodatkowo:

    400 g śmietany kremówki

    2 śmietan- fix

    1 łyżka cukru pudru

    granat

    winogrona

    kiwi

    Tortownica 18 cm
Wystaw ocenę:

3.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort urodzinowy z chrupiącą wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chrupiąca wkładka:

    W kąpieli wodnej roztopić czekoladę wraz z masłem.

    Do miski przesypać płatki i ryż, dodać roztopioną czekoladę. Wymieszać dokładnie. Przełożyć na papier do pieczenia tworząc okrąg wielkości 18 cm. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • 2. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Następnie dodać po łyżce cukru i ubijać aż piana będzie błyszcząca. Dodawać po 1 żółtku, po każdym dodaniu wymieszać. Na końcu przesiać mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką.

    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w 180 st 20 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Gdy to nastąpi uwolnić z tortownicy i ostudzić zupełnie.

    Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty.
  • 3. Krem kokosowy:

    Mleczko kokosowe wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny przed przygotowaniem kremu ( ja zawsze mam przynajmniej jedną puszkę w lodówce i korzystam w razie potrzeby).

    Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Lekko ostudzić.

    Mandarynki odcedzić na sicie,zalewę zachować.

    W dniu przygotowania kremu łyżką wyjąć stałą część mleczka, przełożyć do miski. Wstępnie ubić. Dodać wiórki, serek oraz cukier. Dokończyć miksowanie. 1 łyżkę mieszanki dodać do żelatyny i wymieszać. W kolejnym kroku do kremu wlać żelatynę i dokładnie wymieszać.
  • 4. Krem czekoladowy:

    Przygotowanie kremu rozpocząć wieczór przed składaniem tortu.

    Do rondelka przelać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i ogrzewać do rozpuszczenia czekolady. Mieszankę przelać do miski, przykryć folią " w kontakcie " i zostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na 8-10 godzin.

    Kolejnym dnia czekoladową śmietanę ubić na sztywny krem. Dodać pokruszone bezy i wymieszać delikatnie.
  • 5. Składanie tortu:

    Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, zapiąć obręcz tortownicy.

    Biszkopt nasączyć zalewą z mandarynek.

    Nałożyć połowę kremu kokosowego,ułożyć cząstki mandarynki i nałożyć resztę kremu.

    Ostrożnie ułożyć chrupkę.

    Następnie rozsmarować krem czekoladowy.

    Nałożyć ostatni blat biszkoptu i również go nasączyć. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
  • 6. Dekoracja:

    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić boki tortu. Na wierzchu zrobić rozetki oraz udekorować owocami. Schłodzić tort kolejne 2-3 godziny. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować