Babeczki z bałwankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bałwanki:
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i lekko ostudzić. Następnie przełożyć do małego woreczka strunowego. Na dużej desce rozłożyć papier do pieczenia. Wlewać małe porcje czekolady w kształcie okręgu, każdy kolejny powinien być odrobinę wiekszy od poprzedniego. Na najmniejsz okręgu układać od razu cukierki na oczka i nosek. Przygotować 12 bałwanków i wstawić deskę do lodówki, aby ozdoby stwardniały. Po 30 minutach rozpuścić ciemną czekoladę i zrobić bałwamkom guziki i uśmiech, ponownie schłodzić.
2.Babeczki:
Mleko i masło muszą mieć temperature pokojową.
Do miski przełożyć masło I oba cukry i utrzeć na jasny krem. Następnie dodawać po 1 jajku,za każdym razem zmiksować. Dodać odrobinę barwnika i zmiksować. Dodać mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem. Owoce zmielić lub pokruszyć wałkiem i dodać do miski. Wszystko razem zmiksować.
3.Foremki silikonowe do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po łyżce ciasta. Piec w 150 st z termoobiegiem około 25 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć i ostudzić na kratce.
4.Dekoracja:
Śmietanę doprowadzić do wrzenia, zalać połamaną czekoladę i zostawić na 2-3. Następnie dokładnie wymieszać. Polać babeczki i obsypać obficie wiórkami kokosowymi.
Przed podaniem w babeczkach zrobić nacięcie od góry i włożyć bałwamki. Smacznego.
Komentarze