Puszyste muffinki piernikowe

4.5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Pyszne, z czekoladową polewą. Idealne dla dzieci .

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 300 g mąki

    30 g kakao

    150 g drobnego cukru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 łyżeczka cynamonu

    Po 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, gałki muszkatołowej i goździków

    130 g dżemu z czarnej porzeczki

    3 jajka

    120 ml mleka

    120 ml oleju

    Polewa:
    150 g śmietany 30%

    100 g gorzkiej czekolady

    40 g mlecznej czekolady

    Kolorowa posypka- opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Puszyste muffinki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać kakao i wszystkie przyprawy, wymieszać.

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. I ubijać nadal. Dodać po 1 żółtku. Następnie cienkim strumieniem wlewać olej I cały czas miksować. W kolejnym kroku na przemian dodawać mleko i sypkie składniki i mieszać. Na koniec dodać dżem i wymieszać łyżką.
  • 2. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami I nałożyć po łyżce ciasta. Piec w 180 st około 20-22 minuty do suchego patyczka. Wyjąć I ostudzić na kratce.
  • 3. Polewa:
    Śmietanę doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki. Zalać śmietanką i zostawić na 2 minuty. Następnie dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Zostawić do ostygnięcia. Każdą babeczkę polać polewą i posypać cukiereczkami. Zostawić do zastygnięcia. Przed podaniem warto babeczki włożyć do dodatkowej papilotki, ponieważ mogą być przybrudzone od polewy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy Kakao Czekolada Śmietana kremówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować