Puszyste muffinki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, dodać kakao i wszystkie przyprawy, wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. I ubijać nadal. Dodać po 1 żółtku. Następnie cienkim strumieniem wlewać olej I cały czas miksować. W kolejnym kroku na przemian dodawać mleko i sypkie składniki i mieszać. Na koniec dodać dżem i wymieszać łyżką.
2.Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami I nałożyć po łyżce ciasta. Piec w 180 st około 20-22 minuty do suchego patyczka. Wyjąć I ostudzić na kratce.
3.Polewa:
Śmietanę doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki. Zalać śmietanką i zostawić na 2 minuty. Następnie dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Zostawić do ostygnięcia. Każdą babeczkę polać polewą i posypać cukiereczkami. Zostawić do zastygnięcia. Przed podaniem warto babeczki włożyć do dodatkowej papilotki, ponieważ mogą być przybrudzone od polewy. Smacznego.
Komentarze