Rolada Bożonarodzeniowa

3.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Pyszna, mocno orzechowa rolada idealna na święta.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek

    5 łyżek mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    10 łyżek cukru ( użyłam 6)

    2 łyżeczki kawy zbożowej + 2 łyżki wrzątku

    Wypełnienie:

    50 g cukru

    100 g orzechów włoskich łuskanych

    300 g śmietany 30%

    2 śmietan-fix

    5 łyżek powideł śliwkowych

    Dekoracja:

    Ciastka

    Orzechy
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Rolada biszkoptowa

Rolada bożonarodzeniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubić na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i miksować do jego połączenia.
  • 2. Następnie stale miksując dodać cienkim strumieniem kawę. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką aby nie było grudek.

    Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać.
  • 3. Piec w 180 st około 10-12 minut.

    Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę i ułożyć na niej ciasto, ostrożnie zdjąć papier i zrolować biszkopt wraz ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia.
  • 4. Wypełnienie:

    Na małej patelni wysypać cukier i rozpuścić go. Gdy się rozpuści i lekko zbrązowieje dodać orzechy. Zdjąć z ognia i wymieszać. Przełożyć na papier do pieczenia i zostawić do ostygnięcia. Gdy to nastąpi przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmielić.

    Śmietanę wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i ubić na sztywno. Dodać pralinkę orzechową i dokładnie wymieszać.
  • 5. Wykonanie:

    Biszkopt rozwinąć i posmarować go powidłami. Następnie nałożyć krem orzechowy (3 łyżki odłożyć do dekoracji). Rozsmarować krem, a następnie całość zrolować. Wstawić na godzinę do lodówki.

    Po tym czasie rozsmarować na wierzchu resztę kremu, udekorować według upodobań. Wstawić do lodówki na kolejne 3 godziny. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie Śmietana kremówka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować