Rolada bożonarodzeniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubić na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i miksować do jego połączenia.
2.Następnie stale miksując dodać cienkim strumieniem kawę. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką aby nie było grudek.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać.
3.Piec w 180 st około 10-12 minut.
Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę i ułożyć na niej ciasto, ostrożnie zdjąć papier i zrolować biszkopt wraz ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia.
4.Wypełnienie:
Na małej patelni wysypać cukier i rozpuścić go. Gdy się rozpuści i lekko zbrązowieje dodać orzechy. Zdjąć z ognia i wymieszać. Przełożyć na papier do pieczenia i zostawić do ostygnięcia. Gdy to nastąpi przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmielić.
Śmietanę wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i ubić na sztywno. Dodać pralinkę orzechową i dokładnie wymieszać.
5.Wykonanie:
Biszkopt rozwinąć i posmarować go powidłami. Następnie nałożyć krem orzechowy (3 łyżki odłożyć do dekoracji). Rozsmarować krem, a następnie całość zrolować. Wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozsmarować na wierzchu resztę kremu, udekorować według upodobań. Wstawić do lodówki na kolejne 3 godziny. Smacznego.
Komentarze