Logo czarne 800 i 150

Wędrówki po kuchni

Liczba punktów za aktywność
568
Liczba obserwujących
8

Wyślij wiadomość
1560462_571680809574627_635128449_n
Pieczona ricotta z jajkiem przepiórczym
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 07.05.2021 10:23 opublikował przepis :

Pieczona ricotta z jajkiem przepiórczym

Najlepsze śniadania to śniadania na ciepło. Dają moc i sprawiają, że lepiej zaczynamy nowy dzień. W tygodniu większości z nas brakuje czasu na przygotowanie solidnego śniadania. Chwytamy w pośpiechu po nudną kanapkę, czy jogurt. Weekend to często jedyna okazja do celebrowania śniadania, leniwie i bez pośpiechu. Warto więc przygotować coś pysznego. Co powiecie na pieczoną ricottę? Jej delikatna, kremowa konsystencja wspaniale kontrastuje ze świeżym, aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim. Subtelna, niedominującą nuta cytryny, wprowadza cudowny powiew świeżości i wspaniale dopieszcza danie. Wystarczy ciepłą ricottę rozsmarować na chrupiącej grzance i można delektować się bez końca. Jest prze-py-szna! Choć przyznam Wam szczerze, że i na zimno smakuje doskonale. Wspaniałe, lekkie i niebanalne śniadanie na dobry początek dnia. Gorąco Wam polecam!

Śniadaniowe muffiny jajeczne z chorizo
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 27.04.2021 19:23 opublikował przepis :

Śniadaniowe muffiny jajeczne z chorizo

Trudno jest mi sobie wyobrazić lepsze śniadanie, niż to z jajkiem w roli głównej! W tygodniu królują u mnie przeważnie szybkie omlety z sezonowymi dodatkami. W weekendy możemy sobie pozwolić na leniwe śniadania we dwoje. Wtedy najczęściej rozpieszczamy podniebienia wspaniałą frittatą bądź shakshuką. Jednak wciąż szukam ciekawych, śniadaniowych alternatyw dla jajek. Muffiny na śniadanie? - czemu nie! To świetny sposób na niebanalne, pożywne i sycące śniadanie, które doda moc energii na cały dzień.

English Muffins – angielskie bułeczki śniadaniowe
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 21.04.2021 21:30 opublikował przepis :

English Muffins – angielskie bułeczki śniadaniowe

English muffins to płaskie, drożdżowe bułeczki pszenne, niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii, ale i nie tylko. To klasyka śniadaniowa w najlepszym wydaniu, a na dodatek niewymagająca użycia piekarnika! Idealne do przygotowania zarówno królewskiego śniadania, jak i oryginalnego burgera! Stanowią także doskonałą bazę dla wykwintnej kanapki z jajkiem po benedyktyńsku, jak i grillowanych kanapek na ciepło z bekonem i ulubionymi dodatkami. Posmarowane masłem i domową konfiturą smakują również wyjątkowo. Delikatne i mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Świeże, dopiero co zdjęte z patelni smakują wspaniale, ale zapewniam Was, że opieczone w tosterze lub grillowane smakują jeszcze lepiej!

Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 16.04.2021 22:04 opublikował przepis :

Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie!

Tort orzechowy z kremem z białej czekolady i żelką kawową
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 29.03.2021 21:31 opublikował przepis :

Tort orzechowy z kremem z białej czekolady i żelką kawową

Ten wspaniały tort miałam zaszczyt wykonać na wyjątkowe urodziny, dla wyjątkowego mężczyzny, który jest towarzyszem mojego życia od wielu lat. I choć co roku staram się obdarować go małym, słodkim tortem, to tym razem chciałam, aby tort był naprawdę wyjątkowy. W końcu tak okrągłe urodziny wymagają specjalnej oprawy. No i jest! Elegancki, męski tort, który łączy w sobie ulubione smaki solenizanta. Pod efektowną dekoracją kryje się puszysty biszkopt, solidnie nasączony alkoholem. Przełożony wspaniałym, mocno orzechowym kremem i frużeliną z czarnej porzeczki. Dodatkową niespodzianką w środku jest aksamitny krem z białej czekolady z żelką kawową, który świetnie wkomponował się w orzechowe smaki. Lekki, nie za słodki, idealny! Rozpieścił podniebienia wszystkich gości.

Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 29.03.2021 21:28 opublikował przepis :

Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Hot Cross Buns to bułeczki wypiekane w Wielkiej Brytanii w okresie świąt Wielkanocnych, ale i nie tylko. Brytyjczycy na tyle je pokochali, że obecnie dostępne są w sklepach przez cały rok. I w sumie nie ma się co dziwić, bo są wyjątkowo pyszne. Historia tych wypieków sięga ponoć czasów pogańskich i owiana jest wieloma legendami i wierzeniami. Ponoć kiedyś robiło się na bułeczkach nacięcie i wierzono, że ucieka przez nie diabeł. Zaś zjedzenie bułeczki w Wielki Piątek ma przynieść pomyślność na cały rok. Nie wiem, ile jest w tym prawdy, ale pewne jest, że piecze się je w jednym celu - aby dzielić się nimi z bliskimi! Dlatego też bułeczki obowiązkowo muszą przylegać do siebie, aby każdy mógł oderwać swoją bułeczkę i cieszyć się jej cudownym smakiem. A smakują naprawę wyjątkowo! Są cudownie maślane, puszyste i niezwykle aromatyczne. Po brzegi wypełnione rodzynkami, przez które przenikają korzenne zapachy z nutą pomarańczy. Posmarowane masłem i domową konfiturą smakują niebiańsko!

Śledzie po wiejsku
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 13.12.2020 01:49 opublikował przepis :

Śledzie po wiejsku

Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam!

Tort League of Legends piernikowo-malinowy
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 09.12.2020 21:55 opublikował przepis :

Tort League of Legends piernikowo-malinowy

Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny!

Spaghetti alla Puttanesca
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 23.11.2020 21:22 opublikował przepis :

Spaghetti alla Puttanesca

Kuchnia Włoska ma w sobie coś, co czyni ją zwyczajnie fantastyczną. Zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I za tą prostotę właśnie ją kocham! Ta wersja Puttanesca serwowana w regionach Lazio i Campania jest chyba najbardziej popularna. Zawiera skąpane w słońcu pomidory, wspaniałą oliwa z oliwek, kapary, anchois i czarne oliwki. To naprawdę niebywałe, że z kilku prostych składników, w zaledwie 15 minut można wyczarować tak wspaniałe danie! Jeśli chcecie zasmakować Italii i poczuć się jak na włoskich wakacjach, koniecznie przygotujcie to fantastyczne danie. Wystarczy zadbać o najlepsze produkty, aby cieszyć się niebywałym, neapolitańskim smakiem.

Sernik bananowy
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 13.10.2020 13:11 opublikował przepis :

Sernik bananowy

Jest październik, jest i sernik! Jak co roku o tej porze roku świętujemy imieniny męża, sernikiem oczywiście. To już nasza rodzinna tradycja. Jednak sernik nie pojawia się u nas raz w roku, o nie! Dla nas jest to jeden z najwspanialszych wypieków na świecie. Jest nieodłącznym elementem każdych świąt, choć i czasem pojawia się tak po prostu, bez okazji. Jest ciastem, które pozwala na prawdziwe, kulinarne eksperymenty. Można do woli bawić się smakami, dodając ulubione składniki czy sezonowe owoce. Sernik o smaku bananowym marzył mi się od dawna i nadarzyła się okazja, aby go upiec. Jest bogaty w smaku i zwarty, choć jednocześnie perfekcyjnie kremowy, wilgotny i nieziemsko pyszny. Bananowa rozkosz, którą z pewnością pokochacie!