hercik17

hercik17

O mnie:

JPrzede wszystkim szczęśliwą matką, kochającą żoną i spełnioną kobietą, świadomą swojej wartości. Moje dni wypełnia w szczególności rodzina. Tak – to ona jest największą wartością, fundamentem mojego życia, bezpieczną przystanią i ostoją. Pochodzę z małej miejscowości w województwie świętokrzyskim. Obecnie jednak mieszkam w Antrim – jednym z sześciu hrabstw w Irlandii Północnej. Na co dzień robię to, co chyba wszyscy – codzienne obowiązki, pracę i problemy próbuję pogodzić z moją pasją.

Liczba punktów za aktywność
467
Liczba obserwujących
5

Wyślij wiadomość
Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy
Użytkownik hercik17 w dniu 15.04.2018 12:03 opublikował przepis :

Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy

Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu. Choć mam wrażenie, że w tym roku wiosna do Irlandii Północnej idzie chyba okrężną drogą :). Wiosna jednak jest na talerzu! W postaci świeżej, orzeźwiającej i pysznej fit sałatki. To wspaniała kompozycja smaków, która idealnie ze sobą współgra. Łagodny, lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego, delikatny kurczak i pikantny ser houllumi - to wszystko wspaniale balansuje ze słodką pomarańczą i pysznym dressingiem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie!

Babka nagietkowo-pomarańczowa
Użytkownik hercik17 w dniu 11.04.2018 16:49 opublikował przepis :

Babka nagietkowo-pomarańczowa

Kwiaty nagietka chyba zna każdy, bowiem tą fascynującą roślinę można spotkać często w przydomowych ogródkach. Ze względu na swoje lecznicze właściwości nagietek wykorzystywany jest w farmaceutyce, kosmetyce, ale także w kuchni. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw i wypieków. Własnoręcznie zbierany i suszony nagietek sprezentowała mi mama. Od dawna miałam ochotę z nim poeksperymentować. Metodą prób i błędów powstała pyszna babka. Wilgotna - dzięki niezwykle aromatycznej konfiturze z nagietka i pomarańczy.

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
Użytkownik hercik17 w dniu 28.03.2018 22:07 opublikował przepis :

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

Nadeszła długo oczekiwana wiosna! Z jej początkiem mamy szczególną ochotę na zmianę swojego menu na lżejsze, orzeźwiające i kolorowe. Wiosenna sałatka w stylu fit to doskonała propozycja na początek wiosny. Jest świeża i lekka, a zarazem bardzo zdrowa i pożywna. Łagodny, słodkawy i lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego nadaje sałatce niezwykłej świeżości. Talerz pełen wiosennych rozmaitości, który świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Bardzo gorąco Wam polecam!

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim
Użytkownik hercik17 w dniu 27.03.2018 22:42 opublikował przepis :

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie.

Kurczak słodko - kwaśny z ryżem
Użytkownik hercik17 w dniu 06.03.2018 16:08 opublikował przepis :

Kurczak słodko - kwaśny z ryżem

Choć danie pochodzi z Chin, jest także bardzo popularnym daniem w Europie. Dotarło również na północ Irlandii, gdzie najczęściej podawane jest w pudełkach na wynos. Zapewniam jednak Was, że domowa wersja tego dania jest milion razy lepsza i zdrowsza od dania na wynos i wcale nie trudna do przygotowania. Sos posiada idealny balans między smakiem kwaśnym i słodkim. Kurczak pozostaje miękki i soczysty, co zawdzięczamy długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Pokryty jest lepkim, słodko - kwaśnym sosem, który idealnie komponuje się z ryżem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie!

Tort czekoladowy z wiśniami i alkoholem
Użytkownik hercik17 w dniu 19.02.2018 22:09 opublikował przepis :

Tort czekoladowy z wiśniami i alkoholem

Są w życiu takie chwile, kiedy człowiek bilansuje swoje dotychczasowe sprawy i to właśnie dziś przyszedł czas na mój kolejny urodzinowy bilans. W minionym roku odniosłam wrażenie, że coś dzieje się z poczuciem czasu. Dni i miesiące lecą tak szybko, że piątek czasami wydaje się być drugim dniem tygodnia. Mam wrażenie, że im człowiek starszy, tym szybciej upływa każdy dzień, miesiąc, rok ... Też odnosicie takie wrażenie? Jednak ta dodatkowa liczba w metryce nie wiele zmienia. To przecież tylko kolejny rok. Uświadamia jedynie, że czas płynie i że warto brać z życia całymi garściami. Ten wyjątkowy dzień spędziłam w gronie najbliższych. Towarzyszył nam wspaniały i pyszny tort, który z pewnością jest spełnieniem marzeń każdego miłośnika czekolady i wiśni. Ja z pewnością należę do osób, które bez czekolady nie wyobrażają sobie życia. Dlatego w tym dniu nie mogło zabraknąć moich ulubionych smaków. Czekoladowe biszkopty hojnie nasączyłam wiśniówką. Przełożyłam aksamitnym kremem czekoladowym i nie pożałowałam wiśni, które przez kilka dni leżakowały w alkoholu. Tak powstał ten elegancki tort, który smakował na prawdę wyjątkowo.

Użytkownik hercik17 w dniu 14.02.2018 16:37 opublikował przepis :

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

Truskawki, czekolada i szampan - to zdecydowanie zestaw idealny na Walentynki. A te wszystkie wspaniałe smaki znajdziecie w jednym wypieku. Delikatny i uroczy torcik, choć nie za słodki z pewnością uczyni ten dzień wyjątkowym. Bez względu na to, czy obchodzicie Walentynki czy też nie, to i tak życzę Wam wielkiej, niekończącej się miłości. Kochajcie się mniej niż jutro, a więcej niż wczoraj...

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Użytkownik hercik17 w dniu 14.02.2018 16:35 opublikował przepis :

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Kiedy zaczynałam przygotowywać to danie, zastanawiałam się nad jego pochodzeniem. Jest bardzo popularnym daniem w kuchni Brytyjskiej pod nazwą Tuna Pasta Bake, choć przyznam szczerze, że nie spotkałam się z tym daniem w żadnej z tutejszych restauracji. Najczęściej można go spotkać na angielskich blogach i w programach kulinarnych. W supermarketach widnieje jako gotowe danie w słoiku. Nie wiem co ma wspólnego popularność tego dania z wyspą, bo niezaprzeczalnie w tym daniu widoczne są wpływy kuchni włoskiej. Jedynym racjonalnych tłumaczeniem może być fakt, iż kuchnia brytyjska w dużej mierze opiera się na daniach zapożyczonych z różnych zakątków świata. Do przygotowania tego dania wystarczy jedna patelnia, kilka prostych składników i po 20 minutach obiad jest już w piekarniku. Danie urzekło mnie nie tylko swoją prostotą, ale również bogatym smakiem. Jest wspaniałe, lekko pikantne, aromatyczne i sycące. Wzbogaciłam je filecikami anchois, dzięki czemu danie stało się bardziej wyraziste i pełne smaku. Świetnie też sprawdziły by się tu kapary bądź oliwki, ale tę opcję wypróbuję następnym razem, bo z pewnością je powtórzę. Uzupełnieniem tego dania będzie lampka białego wina Sauvignon Blanc lub wina ze szczepu Pinot Noir.

Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną
Użytkownik hercik17 w dniu 04.02.2018 14:15 opublikował przepis :

Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

Dziś na przystawkę proponuję pieczone pierogi drożdżowe z ciekawym farszem, który z pewnością zaskoczy Waszych gości. Karmelizowana cebula, żurawina i kaczka to niebywałe połączenie, choć do końca nie byłam pewna, czy moja wyobraźnia nie przerysowała tych smaków. Pierożki smakują na prawdę wyśmienicie, można je serwować zupełnie tak jak paszteciki, bowiem świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnym dodatkiem, który z pewnością uzupełni tę przystawkę będzie sos żurawinowy i lampka wytrawnego wina.

Łosoś w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami
Użytkownik hercik17 w dniu 10.01.2018 15:17 opublikował przepis :

Łosoś w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami

Dziś zapraszam Was na danie, gdzie główną rolę odgrywa niekwestionowany król ryb - łosoś. Danie kilkukrotnie miałam okazję jeść w jednej z restauracji w północnej Irlandii w naszym mieście. Urzekło mnie nie tylko smakiem, ale także swoją prostotą. Jest dowodem na to, że z kilku prostych i jakże łatwo dostępnych składników można skomponować na prawdę świetne danie. Postanowiłam je odtworzyć i przyznam, że chyba mi się udało. Delikatne mięso łososia świetnie komponuje się z kremowym, lekko czosnkowym sosem. Uzupełnieniem tego dania niezaprzeczalnie będzie kalifornijskie wino Pinot Noir. Warto również zwrócić uwagę na dobór ryby. Niestety łosoś od dłuższego czasu nie ma dobrej renomy. Jedni uważają go za jedną z najzdrowszych ryb, a inni przed nią przestrzegają. Dlatego wybierając łososia warto zwrócić uwagę na to skąd pochodzi. Łososia hodowlanego jak wiadomo lepiej unikać. Łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC.