Śledzie po wiejsku
Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam!
Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam!
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny!
Kuchnia Włoska ma w sobie coś, co czyni ją zwyczajnie fantastyczną. Zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I za tą prostotę właśnie ją kocham! Ta wersja Puttanesca serwowana w regionach Lazio i Campania jest chyba najbardziej popularna. Zawiera skąpane w słońcu pomidory, wspaniałą oliwa z oliwek, kapary, anchois i czarne oliwki. To naprawdę niebywałe, że z kilku prostych składników, w zaledwie 15 minut można wyczarować tak wspaniałe danie! Jeśli chcecie zasmakować Italii i poczuć się jak na włoskich wakacjach, koniecznie przygotujcie to fantastyczne danie. Wystarczy zadbać o najlepsze produkty, aby cieszyć się niebywałym, neapolitańskim smakiem.
Jest październik, jest i sernik! Jak co roku o tej porze roku świętujemy imieniny męża, sernikiem oczywiście. To już nasza rodzinna tradycja. Jednak sernik nie pojawia się u nas raz w roku, o nie! Dla nas jest to jeden z najwspanialszych wypieków na świecie. Jest nieodłącznym elementem każdych świąt, choć i czasem pojawia się tak po prostu, bez okazji. Jest ciastem, które pozwala na prawdziwe, kulinarne eksperymenty. Można do woli bawić się smakami, dodając ulubione składniki czy sezonowe owoce. Sernik o smaku bananowym marzył mi się od dawna i nadarzyła się okazja, aby go upiec. Jest bogaty w smaku i zwarty, choć jednocześnie perfekcyjnie kremowy, wilgotny i nieziemsko pyszny. Bananowa rozkosz, którą z pewnością pokochacie!
Ten przysmak chyba zna każdy! Pasta z makreli to klasyk, który z pewnością gości w wielu domach, w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Mnie wyjątkowo kojarzy się z dzieciństwem, gdyż w czasach PRL-u ta popularna pasta królowała na stołach większości polaków pod nazwą awanturka. Przygotowywano ją na bazie wędzonej ryby, najczęściej makreli bądź szprotek, z dodatkiem twarogu. Niezapomniana klasyka, która wyjątkowo smakuje do dziś. Dziś pasta z makreli w nowej, pysznej odsłonie! Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe! To zdrowa, pożywna i sycąca propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie. W towarzystwie chrupiącego pieczywa smakuje naprawdę wyjątkowo. Gorąco Wam polecam!
Kurczak w sosie barbecue to pyszny i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujecie go w zaledwie 15 minut! Każde małe opakowanie zawiera delikatne, soczyste mięso z dodatkiem słodkiego ananasa i chrupiących warzyw. A wszystko to w towarzystwie pysznego, słodko-pikantnego sosu barbecue. W sezonie letnim danie można grillować na świeżym powietrzu. Poza sezonem z powodzeniem można je przygotować w piekarniku, a jeżeli podacie go z porcją ryżu, będzie stanowić pyszny, pełnowartościowy posiłek. Danie jest wyjątkowo aromatyczne i pyszne, pięknie prezentuje się podane w formie małych, jednoporcjowych pakiecikach. Z pewnością pokochacie tę prostotę!
Cukinię uwielbiam pod każdą postacią! Jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i lekkostrawna. Zawiera też sporo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. I co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Jej smak jest delikatny i neutralny. Dzięki temu wspaniale chłonie smaki różnych przypraw, co sprawia, że doskonale nadaje się na przetwory. Dzisiejszy przepis inspirowany jest sałatką, którą lata temu robiłam, jeszcze mieszkając w Polsce. Zamiast cukinii były w niej ogórki, a sałatka smakowała wspaniale i robiłam jej naprawdę ogromne ilości. Postanowiłam wypróbować wersję z cukinią i muszę przyznać, że smakuje również bajecznie. Jest pyszna, chrupiąca i lekko pikantna. Świetnie pasuje do wielu dań obiadowych, choć sprawdzi się również jako dodatek do kanapki. Zimową porą smakuje naprawdę wyjątkowo!
Brzoskwinie, ach brzoskwinie - smak pełnego lata! Słodkie, soczyste, pełne słońca. Kuszą swoim pięknym kolorem, wyjątkowym smakiem i zapachem. Co więcej, są także niezwykle zdrowe, więc trzeba do woli zajadać się nimi w sezonie. A gdy już nasycimy się świeżymi owocami, zerwanymi prosto z drzewa, warto przygotować kilka słoiczków na zimę. W chłodny, zimowy poranek niewiele rzeczy potrafi bardziej poprawić humor niż naleśniki czy chrupiąca bułka z domowym dżemem brzoskwiniowym. Słodycz brzoskwiń z odrobiną nuty wanilii budzi przyjemne skojarzenia z ciepłym latem, wakacjami i promieniami słońca. Chętni na słoiczek rozkosznego dżemu?
Domowy dżem to idealny sposób, aby zachować smak soczystych owoców na dłużej. Zimową porą nie ma nic przyjemniejszego niż chrupiąca, jeszcze ciepła grzanka, z odrobiną masła i porcją słodkiego, cudownie owocowego dżemu. A gdyby tak dorzucić do tego ciut egzotycznego smaku? Ten tropikalny, ananasowy smak z pewnością przeniesie Was na słoneczne wyspy i ociepli każdy, zimowy poranek. Przygotowanie go zajmuje tylko kilka chwil, a smak jest wprost obłędny! Dżem idealny do świeżej bułki, chrupiących gofrów, naleśników, czy wyjadania wprost ze słoiczka! Gorąco Wam polecam.
Makaron, ach makaron! Czasem myślę, że powinnam była urodzić się we Włoszech, bowiem uwielbiam go pod każdą postacią. Makaron jest niezwykle uniwersalnym produktem i daje nieograniczone możliwości w kuchni. Dziś w roli głównej zgrabne pierożki tortellini w towarzystwie aromatycznych pieczarek, świeżego szpinaku i karmelizowanej cebuli. A wszystko to w pysznym, kremowym sosie na bazie śmietanki. Kluczowym składnikiem tej potrawy zdecydowanie jest karmelizowana cebula, która nadaje daniu wyjątkowy smak. To naprawdę niesamowite, że z kilku podstawowych składników, można zrobić tak fantastyczne danie. Proste, ale jakże zaskakująco pyszne!
Ostatnio skomentowane
Dodane przez: Jola1977-1977
Delikatny biszkopt z wiśniami - jak u babci