hercik17

hercik17

O mnie:

JPrzede wszystkim szczęśliwą matką, kochającą żoną i spełnioną kobietą, świadomą swojej wartości. Moje dni wypełnia w szczególności rodzina. Tak – to ona jest największą wartością, fundamentem mojego życia, bezpieczną przystanią i ostoją. Pochodzę z małej miejscowości w województwie świętokrzyskim. Obecnie jednak mieszkam w Antrim – jednym z sześciu hrabstw w Irlandii Północnej. Na co dzień robię to, co chyba wszyscy – codzienne obowiązki, pracę i problemy próbuję pogodzić z moją pasją.

Liczba punktów za aktywność
452
Liczba obserwujących
5

Wyślij wiadomość
Zupa ogórkowa
Użytkownik hercik17 w dniu 17.11.2017 17:14 opublikował przepis :

Zupa ogórkowa

Tradycyjna, polska zupa ogórkowa. Jest jedną z tych zup, które uwielbiałam w dzieciństwie zaraz po barszczu czerwonym z uszkami. Gotowana na cielęcinie bądź nerkach - taką ogórkową gotowała moja mama i podobno też babcia. Najbardziej lubiłam ją z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa. Niezapomniany smak, który wciąż wspominam. I choć próbowałabym ją odtworzyć z pewnością nie smakowałaby już tak, jak trzydzieści lat temu. Takie potrawy smakują tylko w domu rodzinnym. Jaka powinna być ogórkowa? Dla mnie najlepsza zaraz po ogórkowej mamy jest taka gotowana na żeberkach, cudownie kwaśna, pachnąca ogórkami i koperkiem. Już sam zapach przywołuje olfaktoryczne wspomnienia...

Tort 18 - latka
Użytkownik hercik17 w dniu 13.11.2017 21:39 opublikował przepis :

Tort 18 - latka

To chyba jeden z najważniejszy tortów z jakim przyszło mi się zmierzyć. Najważniejszy, bo dla najważniejszej osoby w moim życiu. Projektowany i planowany od pół roku. Ileż to ja nocy nie przespałam, obmyślając każdy szczegół, planując wygląd, łącząc smaki. Chciałam, aby ten tort był takim obrazem dzieciństwa mojego syna, co widoczne jest zarówno z zewnątrz tortu jak i w środku. Podstawa tortu to oczywiście smaki dzieciństwa. Góra to już dorosłość i marzenia, które mam nadzieję niebawem się spełnią. W środku historia dzieciństwa zaczyna się od słodkich truskawek, potem ulubione czekoladki Kinder no i jak przystało na osiągnięty wiek epilogiem jest wersja alkoholowa. Jest w nim mnóstwo smaków, które wspaniale się łączą, ale najwięcej z pewnością jest w nim miłości...bo właśnie dziś minęło 18 lat odkąd dostałam najtrudniejszą rolę życia. Nie było łatwo, bo to trudna rola, a paradoksalnie powierzona zupełnym amatorom. Ale z dumą mogę jednak powiedzieć, że bycie mamą jest najcudowniejszym zawodem świata. Bo być Mamą to coś więcej niż być człowiekiem. Bo czy człowiek byłby w stanie udźwignąć taką miłość?

Kremowa sałatka grecka z kurczakiem
Użytkownik hercik17 w dniu 22.09.2017 15:27 opublikował przepis :

Kremowa sałatka grecka z kurczakiem

Dzisiejszy poranek zapachniał jesienią. W powietrzu wisi już nieuchronnie koniec lata. Może w takim razie chcielibyście się przenieść do słonecznej Grecji i poopalać na piaszczystej plaży? Tego obiecać Wam nie mogę, ale za to mogę przenieść Was w kulinarną podróż do Grecji. Kuchnia tego kraju pokazuje, że na prawdę niewiele trzeba, by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne danie. Dowodem na to jest ta pyszna sałatka ze szparagami, szpinakiem i winogronami. Urzekła mnie swoim smakiem i teksturą: jest kremowa dzięki gęstemu jogurtowi greckiemu. Świeżości nadaje szpinak, szczypiorek i koperek. Swoją chrupkość zawdzięcza uprażonym migdałom, a odrobinę słodyczy winogronom. W dodatku jest całkiem zdrowa i fit, dlatego z pewnością na stałe zagości w naszym domu.

Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon
Użytkownik hercik17 w dniu 07.08.2017 11:38 opublikował przepis :

Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

Ta potrawa jest dużym wyzwaniem nawet dla osób lubiących na prawdę ostre klimaty. Do przygotowania tej zupy użyłam bardzo ostrej papryczki Komodo Dragon. Papryczki te są hodowane przez Salvatore Genovese, plantatora z Bedfordshire. W skali Scovilla, służącej do oznaczania ostrości potraw osiąga wynik 1,4 miliona, podczas gdy papryczka jalapeno ma w tej skali tylko 3,500. To papryka bardzo wyjątkowa - ma opóźnione działanie, co usypia czujność i daje złudne ''poczucie bezpieczeństwa''. Na początku wyczuwamy cudowny, ostry smak. Jednak po 10 sekundach budzi się demon ostrości. Zupa, aż tak ostra nie jest. Ten wyjątkowo smak diabelskiej papryki świetnie łagodzi mleko kokosowe, słodkie mango i makaron ryżowy. Całość tworzy na prawdę wyjątkowo fantastyczny smak.

Delicja brzoskwiniowa
Użytkownik hercik17 w dniu 25.07.2017 11:50 opublikował przepis :

Delicja brzoskwiniowa

Soczyste brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Mają wspaniały, orzeźwiający smak. Najchętniej jemy je na surowo, bez dodatków, ale warto przygotować z nich oryginalny deser. Na niedzielne popołudnie przygotowałam delikatne i lekkie ciasto pełne brzoskwiń. Robi się je na prawdę szybko i niestety równie szybko znika.

Sos Ortolana
Użytkownik hercik17 w dniu 22.07.2017 16:39 opublikował przepis :

Sos Ortolana

Warto latem zamknąć w słoikach trochę wygrzanych w słońcu warzyw i cieszyć się ich smakiem zimową porą. Tym razem przygotowałam prosty, ale jakże smaczny sos na bazie cukinii i pomidorów. Ortolana to włoski sos, który zawiera mnóstwo chrupiących warzyw. Jest gęsty, lekko pikantny i wyrazisty w smaku. W zupełności nie wymaga już żadnych dodatków. Wystarczy go podgrzać, połączyć z makaronem i obficie posypać parmezanem. Do tego lampka dobrego, czerwonego wina i danie w stylu włoskim gotowe. W połączeniu z mieloną wołowiną również smakuje wyśmienicie. Którą wersję wybierzecie? - zdecydujcie sami.