hercik17

hercik17

O mnie:

JPrzede wszystkim szczęśliwą matką, kochającą żoną i spełnioną kobietą, świadomą swojej wartości. Moje dni wypełnia w szczególności rodzina. Tak – to ona jest największą wartością, fundamentem mojego życia, bezpieczną przystanią i ostoją. Pochodzę z małej miejscowości w województwie świętokrzyskim. Obecnie jednak mieszkam w Antrim – jednym z sześciu hrabstw w Irlandii Północnej. Na co dzień robię to, co chyba wszyscy – codzienne obowiązki, pracę i problemy próbuję pogodzić z moją pasją.

Liczba punktów za aktywność
458
Liczba obserwujących
5

Wyślij wiadomość
Łosoś w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami
Użytkownik hercik17 w dniu 10.01.2018 15:17 opublikował przepis :

Łosoś w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami

Dziś zapraszam Was na danie, gdzie główną rolę odgrywa niekwestionowany król ryb - łosoś. Danie kilkukrotnie miałam okazję jeść w jednej z restauracji w północnej Irlandii w naszym mieście. Urzekło mnie nie tylko smakiem, ale także swoją prostotą. Jest dowodem na to, że z kilku prostych i jakże łatwo dostępnych składników można skomponować na prawdę świetne danie. Postanowiłam je odtworzyć i przyznam, że chyba mi się udało. Delikatne mięso łososia świetnie komponuje się z kremowym, lekko czosnkowym sosem. Uzupełnieniem tego dania niezaprzeczalnie będzie kalifornijskie wino Pinot Noir. Warto również zwrócić uwagę na dobór ryby. Niestety łosoś od dłuższego czasu nie ma dobrej renomy. Jedni uważają go za jedną z najzdrowszych ryb, a inni przed nią przestrzegają. Dlatego wybierając łososia warto zwrócić uwagę na to skąd pochodzi. Łososia hodowlanego jak wiadomo lepiej unikać. Łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC.

Polędwiczki w sosie śliwkowym
Użytkownik hercik17 w dniu 02.01.2018 13:59 opublikował przepis :

Polędwiczki w sosie śliwkowym

Polędwiczki wieprzowe są szlachetnym, delikatnym i soczystym mięsem. Przygotować je można na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się zarówno na szybki, codzienny obiad, jak i bardziej wykwintne świąteczne danie. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na danie, które świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Kruche polędwiczki w pikantnym sosie śliwkowym na bazie wina smakują na prawdę wyśmienicie. Podałam je z mięciutkimi kluseczkami gnocchci. Uzupełnieniem tego dania było świetne australijskie wytrawne wino Merlot Rouge.

Miodownik
Użytkownik hercik17 w dniu 01.01.2018 13:10 opublikował przepis :

Miodownik

W naszej rodzinie miodownik jest tradycyjnym, bożonarodzeniowym wypiekiem. Gości na naszym świątecznym stole od lat i chyba nigdy nam się nie znudzi. Ciasto składa się z kilku kruchych, miodowych blatów, przełożonych masą grysikową. Wzbogacony o chrupiący wierzch orzechowy smakuje na prawdę wyśmienicie. Receptur na miodownik jest wiele - przeważnie różnią się masą i dodatkami. Nam zdecydowanie smakuje ta wersja i pozostajemy jej wierni.

Śledzie ze śliwką
Użytkownik hercik17 w dniu 30.12.2017 15:24 opublikował przepis :

Śledzie ze śliwką

Śledź - król polskiego morza i naszej kuchni. Spożywany najczęściej jako tradycyjne danie wigilijne, a w ciągu roku jako pyszna przekąska pod mocniejsze trunki. Jest wiele pysznych sposobów na przygotowanie tej wartościowej ryby. Ja tym razem zachęcam Was do połączenia tej wspaniałej ryby ze śliwką. Sekret tego dania tkwi w jego prostocie. Wystarczy kilka podstawowych składników i niewielki nakład pracy, aby zrobić tą wspaniała przekąskę. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, bowiem śledzie powinny poleżeć najlepiej przez trzy dni w lodówce. Ale czekanie zostanie nagrodzone – głębia smaku wprawi w zachwyt Twoich gości i domowników!

Migdałowe ciasteczka
Użytkownik hercik17 w dniu 13.12.2017 17:27 opublikował przepis :

Migdałowe ciasteczka

Kiedy czuć unoszący się w powietrzu cudowny zapach cynamonu i pierników, a w radiu głośno rozbrzmiewa Last Christmas to znak, że Święta Bożego Narodzenia są już blisko. W tym czasie zawsze przydaje się przepis na świąteczne ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne! W taki mroźny wieczór jak dziś, nie ma nic przyjemniejszego jak po pracowitym dniu, usiąść przy kominku z kubkiem gorącej herbaty z malinami i schrupać jedno urocze ciasteczko, no może dwa...

Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi
Użytkownik hercik17 w dniu 08.12.2017 19:43 opublikował przepis :

Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi

Kocham grudzień za wszystko. Najzwyczajniej w świecie, za wszystko. Za zapach cynamonu, pomarańczy i piernika. Za choinkę, Last Christmas w radiu i biały śnieg. Za tradycje i ciepłe chwile spędzone z najbliższymi, otulone wspomnieniami z rodzinnego domu. To wszystko sprawia, że święta mają niepowtarzalną magię. Ten cudowny i ciepły czas, często umilamy sobie przedświątecznymi smakołykami...bo nie ma nic lepszego jak podczas świątecznego zgiełku, w biegu złapać pachnący pierniczek i schrupać go, drugą ręką wycierając szafkę z kurzu. Tym razem jednak umilaczem nie są pierniczki, a mięciutkie muffiny z domowymi powidłami śliwkowymi, pachnące piernikiem. Dziękuję Mamo za najlepsze powidła na świecie...

Zupa ogórkowa
Użytkownik hercik17 w dniu 17.11.2017 17:14 opublikował przepis :

Zupa ogórkowa

Tradycyjna, polska zupa ogórkowa. Jest jedną z tych zup, które uwielbiałam w dzieciństwie zaraz po barszczu czerwonym z uszkami. Gotowana na cielęcinie bądź nerkach - taką ogórkową gotowała moja mama i podobno też babcia. Najbardziej lubiłam ją z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa. Niezapomniany smak, który wciąż wspominam. I choć próbowałabym ją odtworzyć z pewnością nie smakowałaby już tak, jak trzydzieści lat temu. Takie potrawy smakują tylko w domu rodzinnym. Jaka powinna być ogórkowa? Dla mnie najlepsza zaraz po ogórkowej mamy jest taka gotowana na żeberkach, cudownie kwaśna, pachnąca ogórkami i koperkiem. Już sam zapach przywołuje olfaktoryczne wspomnienia...