Wędrówki

Wędrówki po kuchni

Ostrowiec Świętokrzyski

Liczba przepisów: 634

Obserwujących: 11

 
Wiadomość
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 09.03.2023 11:00 opublikował przepis:

Tort Harry Potter

Ten magiczny tort miałam przyjemność wykonać dla mojej przyszłej synowej, wielkiej fanki przygód Harrego Pottera. Był dopełnieniem urodzinowego prezentu, który podarował jej mój syn - podróż do Studia Warner Bros znajdującego się w Londynie. Warner Bros Studio to coś w rodzaju muzeum tematycznego, w którym upamiętniono serię filmów o czarach, magii i ogromnej przyjaźni między trójką głównych bohaterów. Atrakcji w Warner Bros Studio nie brakowało, nasza fanka była zachwycona i wróciła z pełnym bagażem wrażeń. Jestem przekonana, że te wyjątkowe urodziny długo będzie wspominać. Tort był słodką niespodzianką i zwieńczeniem tych wspaniałych, 25 urodzin. Delikatne i lekkie biszkopty przełożone przepysznym, mocno orzechowym kremem. Uzupełnieniem tego orzechowego smaku był owocowy krem wiśniowy, z lekko kwaskową nutą gęstej i jakże cudownie pysznej frużeliny wiśniowej. Nie za słodki, idealny, bajecznie pyszny!
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 31.01.2023 11:56 opublikował przepis:

Domowy smalec

Domowy smalec pełen pysznych i chrupiących skwarek to jest to! I choć jest dość kaloryczny, to jedzony z umiarem od czasu do czasu z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Podstawą dobrego smalcu jest oczywiście świeża słonina bądź podgardle, z którego powstają wspaniałe skwarki. Dodatek kilku prostych przypraw takich jak majeranek, czosnek i sól sprawia, że smalec nabiera niebywałego smaku. To proste, ponadczasowe smarowidło podane na pajdzie świeżego, wiejskiego chleba z kiszonym ogórkiem to prawdziwy rarytas, któremu trudno się oprzeć!
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 11.01.2023 12:35 opublikował przepis:

Owsianka Bounty

Nie przepadam za słodkimi śniadaniami. Jedyne połączenie, jakie tolerowałam to mleko kokosowe z owocami i granolą. Jednak ostatnio zakochałam się w tej owsiance, gęstej, kremowej, cudownie kokosowej, przepysznej! To wspaniała poranna porcja energii dla każdego, choć i jako deser świetnie się sprawdzi. Zapewniam Was, że od pierwszego kęsa pokochacie ten smak!
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 05.01.2023 16:14 opublikował przepis:

Nalewka z żurawiny

Po chłodnej i mroźnej nocy zimowe promienie słońca wstydliwie zaglądają przez okno. Płatki śniegu pokładają się niczym biały dywan między nagimi drzewami. Szturchane lekkim podmuchem wiatru wyglądają, jakby tańczyły. Jest biało, zimowo, przepięknie! Właśnie wróciliśmy ze spaceru, rozpaliliśmy drewno w kominku i rozgrzewamy się wspaniałą nalewką z żurawiny, którą przygotowałam wczesną jesienią. Jest cu-do-wna! Charakteryzuje się wyjątkowym bukietem smaków i zapachów oraz niepowtarzalną barwą. Jest słodka i kwaskowa jednocześnie, a jej głęboki, rubinowy kolor zachwyca wszystkich smakoszy nalewek. Wspaniale rozgrzewa, szczególnie po takim zimowym spacerze we dwoje!
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 29.12.2022 22:54 opublikował przepis:

Sos żurawinowy

Sos żurawinowy przywędrował do nas Ameryki. Stał się popularny w całej Europie i w sumie nie ma się co dziwić, jest naprawdę wyjątkowy! Ma bogaty, słodko-kwaśny smak, gęstą konsystencję i cudowny rubinowy kolor. Jest unikatowym i bardzo ciekawy, a jednocześnie wszechstronnym dodatkiem do wielu dań. Wspaniale komponuje się z pieczonymi mięsami, zwłaszcza drobiem, pasztetami czy dziczyzną. Idealnie przełamuje ich smak i dodaje odrobinę słodyczy. Wzbogaca także smak różnych odmian serów, począwszy od pleśniowych, oscypków po sery białe. Nawet najprostsze potrawy nabierają wyjątkowego smaku, w towarzystwie tego przepysznego, żurawinowego sosu!
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 13.12.2022 22:59 opublikował przepis:

Karkówka pieczona po staropolsku

Czy może być coś pyszniejszego niż pajda świeżego, chrupiącego pieczywa z plastrem pachnącego karczku? Już na samą myśl o takiej kanapce człowiek robi się głodny. Ten niepowtarzalny smak ciężko jest znaleźć na sklepowych półkach, dlatego często przygotowuję pieczoną karkówkę w domowym zaciszu. Wystarczy świeży kawałek mięsa od zaufanego dostawcy, garść aromatycznych przypraw i możemy cieszyć się zdrową, pozbawioną konserwantów i sztucznych dodatków wędliną. Karkówka dzięki długiemu marynowaniu w mieszance pachnących przypraw jest naprawdę wyjątkowa. Soczysta i krucha. Pełna smaku i aromatu. Prze-py-szna! Na świątecznym półmisku nie może jej zabraknąć.
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 13.12.2022 22:45 opublikował przepis:

Śledzie w śmietanie

Pora na śledzie! Smakują wyjątkowo nie tylko od święta, ale i przez cały rok. Wariacji na temat śledzi jest mnóstwo. Królują na naszych stołach pod różną postacią, począwszy od zwykłych płatów z cebulką w oleju, po śledzie w różnego rodzaju sosach, jak i sałatkach śledziowych. Śledzie w śmietanie to klasyka, która ma szerokie grono wielbicieli. I nie ma się co dziwić. Smakują fantastycznie! Delikatne płaty śledzia zanurzone w gęstej, kremowej śmietanie z dodatkiem słodkiego jabłka, które wspaniale równoważy, słony smak śledzi oraz charakternej cebuli, która wprowadza nutę chrupkości i ostrości. Do tego garść pachnących ziół i śledzie gotowe! Znakomita kompozycja smaków, która nigdy się nie nudzi.
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 02.12.2022 11:40 opublikował przepis:

Tatar ze śledzia

Na co dzień, od święta i chyba od zawsze – śledź króluje na polskich stołach. I dobrze, bo jest pyszny i zdrowy! Swoje szczególne miejsce, pod wieloma postaciami, znajduje przede wszystkim na wigilijnym stole. A co powiecie na tatar ze śledzia? Tak naprawdę bardziej przypomina warstwową sałatkę, aniżeli surową rybę. Jednak śledź w towarzystwie kilku prostych dodatków nie tylko świetnie smakuje, ale także fantastycznie się prezentuje i jest ciekawą alternatywą na podanie śledzia w innej odsłonie. Wspaniała śledziowa przystawka, która pobudza apetyt na więcej!
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 20.11.2022 17:18 opublikował przepis:

Surówka z selera

Surówka z selera to niezwykła bomba witaminowa - lekka, pyszna i zdrowa! Sekretem jej wspaniałego smaku są trzy proste dodatki: żurawina, orzechy włoskie i jabłko. Każdy z tych składników spełnia tu kluczową rolę. Żurawina nadaje odrobinę słodyczy. Orzechy włoskie niezwykłej chrupkości, a jabłko nutę kwaskowatości. Wszystkie te składniki rewelacyjnie komponuje się z lekko pikantną bulwą selera. Ta niezwykle prosta, ale jakże smaczna surówka z pewnością dopełni każde danie obiadowe!
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 20.11.2022 17:15 opublikował przepis:

Carpaccio z buraka

Kuchnia włoska to przede wszystkim prostota i kwintesencja smaków. Doskonałej jakości składniki, niepowtarzalny smak włoskiej kuchni podkreślają jej wyjątkowość. Trudno jest przejść obojętnie obok wspaniałych, aromatycznie pachnących włoskich dań. Klasyczne carpaccio to fantastyczne danie, które jest rodzajem antipasti. Serwuje się je dla zaostrzenia apetytu przed głównym posiłkiem. Tradycyjne, włoskie carpaccio przygotowuje się z surowej polędwicy wołowej z rukolą oraz parmezanem. To wykwintne danie zainspirowało wielu kucharzy do przygotowania carpaccio w różnych wersjach, w tym z buraka. Ot niby zwykły burak, ale w jakim wydaniu! Towarzystwo pysznego sosu i kilku wartościowych dodatków wydobywa ich smak. Prosta, nieprzekombinowana i niezwykle estetyczna potrawa, która rozbudza zmysły.

To może cię zainteresować