Logo czarne 800 i 150

Wędrówki po kuchni

Liczba punktów za aktywność
523
Liczba obserwujących
7

Wyślij wiadomość
1560462_571680809574627_635128449_n
Tort czekoladowo-malinowy z lemon curd
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 13.02.2020 21:15 opublikował przepis :

Tort czekoladowo-malinowy z lemon curd

Torty od pokoleń towarzyszą nam w ważnych momentach życia. Każda okazja jest dobra, by uczcić ją tortem, a urodziny niezaprzeczalanie należą do tych wyjątkowych okazji. Chyba każdy zgodzi się z tym, że największym symbolem urodzin jest właśnie tort! Przeważnie torty przygotowuję dla przyjaciół i rodziny, ale tym razem tort robiłam na swoje przyjęcie urodzinowe, bowiem świętowałam 40-ste urodziny. Tak 40-ste! Nadal ciężko mi się przyzwyczaić do tej liczby. Tak całkiem nie dawno próbowałam oswoić się z 30-stką, a tu projekt 40-stka staje się już epilogiem. Fenomen tej magicznej granicy polega na tym, iż po 40-tce wiesz już wszystko to, czego nie wiedziałaś, kończąc 30 lat. Nie jest to żaden koniec czy też początek czegoś nowego! To tylko kolejne, otwarte karty, które trzeba dobrze zapełnić. Powracając do tortu: jaki sobie wymarzyłam, taki sobie zrobiłam! Delikatne i puszyste biszkopty, nasączone alkoholem. Przełożone aksamitnym kremem czekoladowym, pachnącym latem kremem malinowym z frużeliną malinową. Całość przełamana cudownie orzeźwiającym kremem z lemon curd. Wspaniałe połączenie słodkiego i kwaśnego smaku, które idealnie ze sobą współgra.

Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 21.01.2020 14:20 opublikował przepis :

Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową

Sernik to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast na świecie! To właśnie ten wypiek najczęściej gości w naszym domu, w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Ostatnio zamarzył mi się sernik na zimno z twarogu, z dodatkiem białej czekolady i solidną porcją soczystych owoców. No i jest! Wspaniały i delikatny sernik o kremowej konsystencji i subtelnym smaku białej czekolady, która świetnie komponuje się z soczystymi wiśniami. Wspaniały deser niewymagający pieczenia, idealny do popołudniowej kawy.

Śledzie z porem i jabłkiem
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 16.12.2019 22:47 opublikował przepis :

Śledzie z porem i jabłkiem

Śledzie to typowo polska potrawa, której z pewnością nie może zabraknąć na świątecznym stole! Można z nich wyczarować wiele smacznych dań tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę ze śledziem w roli głównej. W jego towarzystwie kilka prostych składników: por, soczyste jabłko i odrobina słodkiej żurawiny. Sałatka jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu, a smakuje przepysznie! Świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także na przyjęciach i rodzinnych spotkaniach.

Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 25.11.2019 14:30 opublikował przepis :

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Święta Bożego Narodzenia to magiczny i niepowtarzalny czas w roku. Wypełniony aromatycznymi zapachami pomarańczy, sianka i choinki. Oczywiście do tych zapachów niezaprzeczalnie zalicza się piernik, bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Co roku na początku października przygotowuję ciasto na piernik staropolski, który leżakuje w chłodnym miejscu i czeka na przedświąteczne pieczenie. Jeśli jednak nie macie wystarczająco czasu na przygotowanie tego piernika, mam dla Was szybszą i równie pyszną wersję piernika. Bez czekania, dojrzewania, po prostu od ręki. Wystarczy upiec i od razu można się delektować pachnącym, mięciutkim piernikiem. Nieziemsko pysznym i wilgotnym. Przełożonym domowymi powidłami i otulony czekoladową kołderką. Gorąco Wam polecam!

Tort urodzinowy Honda
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 16.11.2019 15:36 opublikował przepis :

Tort urodzinowy Honda

Urodziny dziecka to bardzo szczególna data w życiu każdego rodzica, a zwłaszcza rodziców dzieci już dorosłych. Przypomina wszystko to, co po drodze wydarzyło się w życiu dojrzałego już człowieka, ukształtowało go i uczyniło tym, kim jest dziś i teraz. Czas mija nieubłaganie, mój prywatny ósmy cud świata kończy dziś 20 lat! Każdego roku ten dzień jest wyjątkowy, pełen ciepłych wspomnień i wzruszeń. Z tej okazji przygotowałam dla solenizanta słodki upominek w postaci pysznego tortu. Pomiędzy delikatnymi blatami biszkoptu kryją się wspaniałe smaki: soczysta malina, czekoladowa słodycz białego Toblerone z prażonymi migdałami oraz egzotyczne mango-marakuja z żelką mango, które okazało się niezwykłą, smakową petardą! Dekoracja typowa dla fana motoryzacji w ulubionej kolorystyce solenizanta, z motywem jego własnego auta i ręcznie malowanymi kołami.

Tort waniliowo-malinowy
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 29.08.2019 22:52 opublikował przepis :

Tort waniliowo-malinowy

Urodziny to ważny dzień w życiu każdego człowieka. W tym dniu nie może zabraknąć tortu, który jest nieodłącznym elementem urodzin! Jest smaczną atrakcją i słodkim dopełnieniem całej uroczystości. Ten elegancki tort to połączenie delikatnego biszkoptu, kremu cudownie pachnącego wanilią i lekkiego kremu malinowego. Całość przełamana frużeliną malinową, która świetnie balansuje ze słodyczą tortu. Nie za słodki, idealny! W sam raz, by wziąć kawałek i delektować się każdym kęsem przy filiżance dobrej herbaty bądź kawy.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 20.08.2019 22:40 opublikował przepis :

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety, ale i naszej kultury. Jednak to, co obecnie znajduje się na sklepowych półkach, jest jedynie masowym produktem i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ogólnie dostępnego chleba. Nastawiłam zakwas, wyhodowałam go i chleb wypiekam sama. Dzisiejszy przepis na chleb jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i gotowe! Dzięki tak prostemu przygotowaniu stał się naszym chlebem codziennym, więc zawsze mamy świeżutki, pachnący i zdrowy chleb. Dodaję zawsze do niego ulubione nasiona czy pestki. Ostatnio jednak dodaję również wspaniałe nasiona konopi siewnej, które mają niesamowite właściwości. Gorąco Wam polecam!