Logo czarne 800 i 150

Wędrówki po kuchni

Liczba punktów za aktywność
553
Liczba obserwujących
8

Wyślij wiadomość
1560462_571680809574627_635128449_n
Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 07.08.2020 14:48 opublikował przepis :

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Makaron, ach makaron! Czasem myślę, że powinnam była urodzić się we Włoszech, bowiem uwielbiam go pod każdą postacią. Makaron jest niezwykle uniwersalnym produktem i daje nieograniczone możliwości w kuchni. Dziś w roli głównej zgrabne pierożki tortellini w towarzystwie aromatycznych pieczarek, świeżego szpinaku i karmelizowanej cebuli. A wszystko to w pysznym, kremowym sosie na bazie śmietanki. Kluczowym składnikiem tej potrawy zdecydowanie jest karmelizowana cebula, która nadaje daniu wyjątkowy smak. To naprawdę niesamowite, że z kilku podstawowych składników, można zrobić tak fantastyczne danie. Proste, ale jakże zaskakująco pyszne!

Grillowane kofty jagnięce
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 07.08.2020 14:44 opublikował przepis :

Grillowane kofty jagnięce

Chętni na daleką podróż pełną smaku? Jeśli tak, to zapraszam Was na kofty (Köfte) - fantastyczne danie prosto z półwyspu Balkańskiego! Najczęściej przygotowuje się je z jagnięciny bądź baraniny, rzadziej z wołowiny. Ja postawiłam na delikatną jagnięcinę, pochodzącą z irlandzkich, zielonych pastwisk. Osobiście bardzo cenię sobie to mięso, bowiem posiada wiele właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie, jest lekkostrawne, dietetyczne i bardzo smaczne. Kofty smakują wspaniale! Paleta aromatycznych przypraw nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Uzupełnieniem tego dania jest orzeźwiający i lekki sos na bazie jogurtu greckiego oraz świeża, prosta sałatka. Wspaniały, lekki i aromatyczny obiad, który z pewnością przeniesie Was na Greckie wyspy!

Polędwiczki w sosie Whiskey
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 29.07.2020 21:51 opublikował przepis :

Polędwiczki w sosie Whiskey

Polędwiczka wieprzowa jest szlachetnym, wybornym i chudym mięsem. Niezwyle uniwersalnym, bowiem świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją smażyć, piec, grillować - zawsze smakuje wyśmienicie. Nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki czemu można już w pół godziny przygotować z niej wykwintne danie. I takie danie dziś serwuję! Proste, szybkie, ale jakże eleganckie. Delikatna i krucha polędwiczka z fantastycznym, kremowym sosem na bazie irlandzkiej whiskey. Podana z młodymi ziemniaczkami i chrupiącymi warzywami. Kwintesencja smaku w każdym kęsie!

Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 22.07.2020 19:24 opublikował przepis :

Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

Lato w pełni! Stragany uginają się od wspaniałych, soczystych owoców, wygrzanych w letnim słońcu. Najchętniej wykorzystujemy je do ciast, deserów i przetworów, bądź po prostu jemy świeże, bo takie chyba są najlepsze. Jednak z owoców, można wyczarować również zaskakujące dania, gdyż świetnie komponują się z różnymi mięsami. Dla wielu z nas to połączenie wciąż pozostaje kontrowersyjnym pomysłem. Jednak nie jest to żadna nowa moda, czy orientalny smak, bowiem owoce z mięsiwem łączono już w dawnej Polsce, przed wiekami. W swojej kuchni często wykorzystuję owoce do wytrawnych dań. Morele świetnie się spełniają w tej roli, dlatego są moim ulubionym, owocowym dodatkiem do dań. Ich słodko-kwaśny smak idealnie kontrastuje z mięsem, nadając mu świeżości i lekkości. Zapraszam więc Was na pyszny obiad! Dziś w roli głównej delikatny schab w aromatycznym sosie z dodatkiem soczystych moreli. Ze szczyptą chili i nutką anyżu, która dodatkowo wzbogaca smak dania i zapewnia niesamowite doznania smakowe. Do tego neutralna kasza kuskus, która doskonale wchłania aromaty dania. Wspaniałe, letnie danie. Pyszne, lekkie i pożywne. Gorąco Wam polecam!

Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 22.07.2020 19:21 opublikował przepis :

Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem

Uwielbiam omlety! To niezwykle proste i uniwersalne śniadanie, które można przygotować zaledwie w kilka chwil. Dodatkową zaletą omletów jest to, że codziennie możemy przygotować inną wersję na śniadanie i rozkoszować się nowym smakiem. A to takie proste, kiedy mamy tak ogromny wybór sezonowych warzyw. Wystarczy kilka jajek, garść młodego bobu, plasterek szynki parmeńskiej o subtelnym i bogatym smaku oraz odrobina pachnącego świeżością kopru. Letnie, pożywne śniadanie gotowe!

Befsztyk tatarski
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 15.07.2020 21:15 opublikował przepis :

Befsztyk tatarski

Befsztyk tatarski. Klasyk nad klasykami! Rozpływają się nad nim koneserzy sztuki kulinarnej. I choć nie jest potrawą pochodzenia polskiego, to ta tradycyjna, polska przekąska jest kwintesencją wystawnych bankietów, przyjęć i kolacji. Przepis na tatar wydaje się prosty, w praktyce jednak głębia smaku zależy od wyboru odpowiedniego mięsa i techniki przygotowania. Najlepszy tatar to tatar przygotowany z najdelikatniejszej i najświeższej polędwicy wołowej. Mięso musi być dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła. Do przygotowania tej wspaniałej przystawki użyłam wołowiny Wagyū. Mięso to pochodzi z rozpieszczanych krów rasy Kobe, które żyją w Kraju Kwitnącej Wiśni. Wołowina Wagyū uważana jest za najlepszą i najzdrowszą wołowinę na świecie. Charakteryzuje się wyjątkową jakością i smakiem, co za tym idzie bardzo wysoką ceną. Jednak ten gatunek mięsa wynosi potrawę w inny wymiar smaku. Warto przynajmniej raz w życiu spróbować tego gatunku mięsa, które zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Zaś same dodatki to już kwestia upodobań. Klasyczny tatar to żółtko, ogórki i cebulka. Można wzbogacić jego smak musztardą, kaparami, anchois czy grzybkami. Bez względu na to, na jakie dodatki się zdecydujemy, powinny znaleźć się na talerzu obok mięsa-nie łączymy ich z mięsem podczas przygotowania potrawy. Tatar jest potrawą, którą każdy na talerzu komponuje i doprawia według własnego smaku.

Sernik na zimno z morelową żelką
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 28.06.2020 17:03 opublikował przepis :

Sernik na zimno z morelową żelką

Nadeszło długo wyczekiwane lato! Stragany uginają się od wspaniałych, sezonowych owoców, które mienią się wszystkimi kolorami lata. Warto z nich korzystać, bowiem o tej porze roku skąpane w słońcu owoce są najsmaczniejsze i takie pyszne. Co powiecie na sernik z morelami? Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej! Idealnie kremowy i delikatny. Z lekką waniliową nutą oraz cudowną, rozkosznie orzeźwiającą żelką morelowa. Nie za słodki, fantastycznie owocowy i bajecznie pyszny. Fantastyczny, wakacyjny deser pełen smaku lata!

Grecka sałatka z ogórków
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 23.06.2020 22:16 opublikował przepis :

Grecka sałatka z ogórków

Surówki i obiadowe sałatki są nieodłącznym elementem drugiego dania. To orzeźwiający, pyszny, a przede wszystkim zdrowy dodatek. Dla mnie obiad bez surówki jest niekompletnym daniem, dlatego zawsze na talerzu musi znaleźć się solidna porcja chrupiących, sezonowych warzyw. Bohaterem tej sałatki jest zielony ogórek i kilka niewyszukanych dodatków. Przeważnie to zielone warzywo ląduje w klasycznej mizerii. Dziś w nowej odsłonie z dodatkiem marynowanej cebuli i wspaniałego, kremowego sosu jogurtowego inspirowanego tzatziki. Sałatka jest świeża, chrupiąca, lekka i przepyszna! Zakochaliśmy się w niej od pierwszego kęsa!