49948241_2373920169345240_4931642459001192448_n

Wędrówki po kuchni

Liczba punktów za aktywność
513
Liczba obserwujących
6

Wyślij wiadomość
1560462_571680809574627_635128449_n
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 17.05.2019 20:50 opublikował przepis :

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z bazylii chyba wszystkim jest dobrze znane. Jednak pesto można przygotować w zasadzie z każdej zielonej rośliny - natki pietruszki, rukoli, a nawet liści rzodkiewki. Dziś w roli głównej - czosnek niedźwiedzi! Wspaniały, wiosenny cud natury. Czosnek niedźwiedzi doskonale sprawdza się w kuchni. Co ważne, lepiej się trawi niż klasyczny czosnek, a po zjedzeniu nie mamy problemu z nieprzyjemnym zapachem z ust. Ma wspaniały, ostry smak oraz niezwykłe właściwości lecznicze. Przechowywanie tej rośliny nie należy do najłatwiejszych, a zachowanie substancji odżywczych na przestrzeni czasu jest jeszcze trudniejszym zadaniem. Poza zamrożeniem świeżych liści najlepszym sposobem jest chyba przygotowanie pesto. Przygotowuje się go banalnie prosto i szybko, zachowując wszystkie właściwości tych niezwykłych liści. Jest bardzo smaczne, aromatyczne i oryginalne w smaku. Przez długi czas, można się cieszyć tym wspaniałym smakiem, dodając go do różnych potraw.

Fit ciasto dyniowe
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 05.05.2019 13:26 opublikował przepis :

Fit ciasto dyniowe

Nawet dbając o dobrą sylwetkę, możecie pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności. Dziś częstuję Was przepisem na wspaniałe ciasto, na bazie naturalnych składników – bez dodatku cukru, sporych ilości tłuszczu, konserwantów oraz ulepszaczy. Ciasto jest cudownie wilgotne, naturalnie słodkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie dość, że jest zdrowe, to i bardzo smaczne. Przekonajcie się sami!

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 27.04.2019 13:01 opublikował przepis :

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu! Ziemia pachnie taką świeżością, a drzewa obficie kwitną pięknymi barwami. Cieplejsze promienie słońca coraz częściej zaglądają nam w okna, wprawiając nas w optymistyczny nastrój. Wiosna wróciła na dobre i czas najwyższy, by wprosiła się także do naszych kuchni! Powiew wiosennej świeżości z pewnością wniesie nam ta niezwykle lekka i smaczna zupa w iście wiosennym kolorze. Szpinak i czosnek niedźwiedzi - ten duet Was zachwyci!

Babka drożdżowa
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 24.04.2019 12:55 opublikował przepis :

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa to niezaprzeczalnie chluba staropolskiej kuchni. Niegdyś pieczenie drożdżowych bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Pięknie wyrośnięta baba zapowiadała powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej gospodyni bardzo zależało na udanym wypieku. Wybierano do niego najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier, przesiewano mąkę. Traktowano ją w sposób bardzo szczególny i ostrożny. Nie wiem, czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale zapewne w wielu domach jest ona nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Jeśli więc marzy Wam się prawdziwa, drożdżowa baba ten przepis z pewnością się przyda. Jest wspaniała, mięciutka i lekka jak puch. Delikatna i wilgotna z subtelną, orzeźwiającą nutą cytryny. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyjątkowo smakuje!

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 13.04.2019 19:47 opublikował przepis :

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską

Bardzo lubię weekendowe poranki. I wcale nie dlatego, że mogę dłużej poleniuchować w łóżku. Lubię je za to, że mogę przygotować coś specjalnego na śniadanie, leniwie i bez pośpiechu. Możemy celebrować tę wyjątkową chwilę wspólnym śniadaniem po królewsku. Ten weekend rozpoczęliśmy wyjątkowo pysznym śniadaniem. Świeży, wiosenny czosnek niedźwiedzi w towarzystwie szynki parmeńskiej i mozzarelli, otulony chrupiącym ciastem francuskim. Śniadanie idealne, które można, a nawet trzeba zjeść w łóżku!

Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 24.03.2019 13:45 opublikował przepis :

Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi - prawdziwy cud natury i właściwie pierwsza nowalijka, która pojawia się w lasach już w marcu. Sezon jest dość krótki, więc staramy się go dobrze wykorzystać, dlatego pędzę do Was z kolejnym przepisem. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i zdrowo! Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni.

Sałatka meksykańska z makaronem
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 23.03.2019 17:10 opublikował przepis :

Sałatka meksykańska z makaronem

Uwielbiam sałatki i nie wyobrażam sobie bez nich życia. Szczególnie te lekkie, kolorowe i pełne witamin. Jednak czasem dla odmiany lubię zjeść pożywną sałatkę z dobrym majonezem. Zdrowo z pewnością nie jest, ale pysznie na pewno! Takie sałatki lubią chyba wszyscy, bo są smaczne, sycące i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Idealne nie tylko na kolację czy lunch do pracy. Świetnie sprawdzają się przede wszystkim na domowych przyjęciach. Zapraszam Was na sałatkę meksykańską, która oczywiście nie ma nic wspólnego z Meksykiem po za czerwoną fasolą, kukurydzą i przyprawą. Za to zapewniam Was, że jest wyjątkowo smaczna. Gorąco polecam!