REKLAMA

Wędrówki

Wędrówki po kuchni

Liczba przepisów
571
Liczba obserwujących
8
 
Wyślij wiadomość
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 27.07.2021 21:16 opublikował przepis:

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe to chyba jedne z najbardziej klasycznych przetworów, które lubiane są przez większość z nas. Są bardzo proste w przygotowaniu, mają niepowtarzalny smak i bardzo szerokie zastosowanie. Jednak te sklepowe zdecydowanie nie mogą konkurować z tymi własnoręcznie przygotowanymi ogórkami w zaciszu domowej kuchni. Przygotowując ogórki w domu, mamy możliwość dopasowania smaku pod siebie tak, aby były idealne zbalansowane i niezbyt octowe. I moje ogórki właśnie takie są! Chrupiące, pachnące koprem i aromatycznymi przyprawami. Przepełnione delikatną słodyczą i lekko pikantnym smakiem. Po prostu pyszne!
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 22.07.2021 22:11 opublikował przepis:

Mrożona kawa Mojito

Kocham lato! Za gorące promienie słońca i spacery nad oceanem. Za długie dni i ciepłe noce, Za wschody i zachody słońca, na które mogę patrzeć bez końca. I mój mały ogród, pachnący latem, w którym przesiaduję godzinami rozkoszując się urokami tej pięknej pory roku. Wszystko, czego wtedy potrzebuję, aby poczuć się dobrze i rześko to filiżanka dobrej kawy. Kawa Mojito to moje letnie odkrycie roku, a w zasadzie nasze! Wszystko zaczęło się od jednego popołudnia, kiedy z moją przyjaciółką, podbijałyśmy Ostrowiecki rynek na festiwalu food trucków. Fantastyczna zabawa, genialne jedzenie w jakże doborowym towarzystwie. Do pełni szczęścia brakowało nam tylko kawy. W Ostrowieckim Browarze Kultury znalazłyśmy ten kawałek szczęścia i to w jakim wydaniu! Kawa była dla nas zaskoczeniem. Kto by pomyślał, że z dwóch składników (nie wliczając cukru) może powstać kawa z efektem WOW. Dla miłośników kawy to wspaniały, kofeinowy zastrzyk energii z efektem orzeźwienia!

Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 08.07.2021 23:15 opublikował przepis:

Tort komunijny

Pierwsza Komunia Święta to niezwykle ważna uroczystość w życiu każdego dziecka, jak i rodziców. Ta wyjątkowa chwila z pewnością zasługuje na specjalną oprawę. Tort niezaprzeczalnie idealnie wpisuje się w tę uroczystość. Jest takim dopełnieniem i słodkim epilogiem tego uroczystego dnia. Dla małego gentelmena powstał subtelny i delikatny tort w bieli z elementami złota, udekorowany żywymi kwiatami. W środku delikatne biszkopty, przełożone lekkim kremem z mlecznej czekolady, orzeźwiającym krem malinowy z żelką malinową, która wspaniale kontrastuje ze słodyczą chałwy. Myślę, że tort uczciwie zapracował na miano zwieńczenia tak szczególnej uroczystości.
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 07.05.2021 10:23 opublikował przepis:

Pieczona ricotta z jajkiem przepiórczym

Najlepsze śniadania to śniadania na ciepło. Dają moc i sprawiają, że lepiej zaczynamy nowy dzień. W tygodniu większości z nas brakuje czasu na przygotowanie solidnego śniadania. Chwytamy w pośpiechu po nudną kanapkę, czy jogurt. Weekend to często jedyna okazja do celebrowania śniadania, leniwie i bez pośpiechu. Warto więc przygotować coś pysznego. Co powiecie na pieczoną ricottę? Jej delikatna, kremowa konsystencja wspaniale kontrastuje ze świeżym, aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim. Subtelna, niedominującą nuta cytryny, wprowadza cudowny powiew świeżości i wspaniale dopieszcza danie. Wystarczy ciepłą ricottę rozsmarować na chrupiącej grzance i można delektować się bez końca. Jest prze-py-szna! Choć przyznam Wam szczerze, że i na zimno smakuje doskonale. Wspaniałe, lekkie i niebanalne śniadanie na dobry początek dnia. Gorąco Wam polecam!
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 27.04.2021 19:23 opublikował przepis:

Śniadaniowe muffiny jajeczne z chorizo

Trudno jest mi sobie wyobrazić lepsze śniadanie, niż to z jajkiem w roli głównej! W tygodniu królują u mnie przeważnie szybkie omlety z sezonowymi dodatkami. W weekendy możemy sobie pozwolić na leniwe śniadania we dwoje. Wtedy najczęściej rozpieszczamy podniebienia wspaniałą frittatą bądź shakshuką. Jednak wciąż szukam ciekawych, śniadaniowych alternatyw dla jajek. Muffiny na śniadanie? - czemu nie! To świetny sposób na niebanalne, pożywne i sycące śniadanie, które doda moc energii na cały dzień.
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 21.04.2021 21:30 opublikował przepis:

English Muffins – angielskie bułeczki śniadaniowe

English muffins to płaskie, drożdżowe bułeczki pszenne, niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii, ale i nie tylko. To klasyka śniadaniowa w najlepszym wydaniu, a na dodatek niewymagająca użycia piekarnika! Idealne do przygotowania zarówno królewskiego śniadania, jak i oryginalnego burgera! Stanowią także doskonałą bazę dla wykwintnej kanapki z jajkiem po benedyktyńsku, jak i grillowanych kanapek na ciepło z bekonem i ulubionymi dodatkami. Posmarowane masłem i domową konfiturą smakują również wyjątkowo. Delikatne i mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Świeże, dopiero co zdjęte z patelni smakują wspaniale, ale zapewniam Was, że opieczone w tosterze lub grillowane smakują jeszcze lepiej!
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 16.04.2021 22:04 opublikował przepis:

Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie!
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 29.03.2021 21:31 opublikował przepis:

Tort orzechowy z kremem z białej czekolady i żelką kawową

Ten wspaniały tort miałam zaszczyt wykonać na wyjątkowe urodziny, dla wyjątkowego mężczyzny, który jest towarzyszem mojego życia od wielu lat. I choć co roku staram się obdarować go małym, słodkim tortem, to tym razem chciałam, aby tort był naprawdę wyjątkowy. W końcu tak okrągłe urodziny wymagają specjalnej oprawy. No i jest! Elegancki, męski tort, który łączy w sobie ulubione smaki solenizanta. Pod efektowną dekoracją kryje się puszysty biszkopt, solidnie nasączony alkoholem. Przełożony wspaniałym, mocno orzechowym kremem i frużeliną z czarnej porzeczki. Dodatkową niespodzianką w środku jest aksamitny krem z białej czekolady z żelką kawową, który świetnie wkomponował się w orzechowe smaki. Lekki, nie za słodki, idealny! Rozpieścił podniebienia wszystkich gości.
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 29.03.2021 21:28 opublikował przepis:

Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Hot Cross Buns to bułeczki wypiekane w Wielkiej Brytanii w okresie świąt Wielkanocnych, ale i nie tylko. Brytyjczycy na tyle je pokochali, że obecnie dostępne są w sklepach przez cały rok. I w sumie nie ma się co dziwić, bo są wyjątkowo pyszne. Historia tych wypieków sięga ponoć czasów pogańskich i owiana jest wieloma legendami i wierzeniami. Ponoć kiedyś robiło się na bułeczkach nacięcie i wierzono, że ucieka przez nie diabeł. Zaś zjedzenie bułeczki w Wielki Piątek ma przynieść pomyślność na cały rok. Nie wiem, ile jest w tym prawdy, ale pewne jest, że piecze się je w jednym celu - aby dzielić się nimi z bliskimi! Dlatego też bułeczki obowiązkowo muszą przylegać do siebie, aby każdy mógł oderwać swoją bułeczkę i cieszyć się jej cudownym smakiem. A smakują naprawę wyjątkowo! Są cudownie maślane, puszyste i niezwykle aromatyczne. Po brzegi wypełnione rodzynkami, przez które przenikają korzenne zapachy z nutą pomarańczy. Posmarowane masłem i domową konfiturą smakują niebiańsko!
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 13.12.2020 01:49 opublikował przepis:

Śledzie po wiejsku

Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam!