Logo czarne 800 i 150

Wędrówki po kuchni

Liczba punktów za aktywność
560
Liczba obserwujących
8

Wyślij wiadomość
1560462_571680809574627_635128449_n
Spaghetti alla Puttanesca
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 23.11.2020 21:22 opublikował przepis :

Spaghetti alla Puttanesca

Kuchnia Włoska ma w sobie coś, co czyni ją zwyczajnie fantastyczną. Zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I za tą prostotę właśnie ją kocham! Ta wersja Puttanesca serwowana w regionach Lazio i Campania jest chyba najbardziej popularna. Zawiera skąpane w słońcu pomidory, wspaniałą oliwa z oliwek, kapary, anchois i czarne oliwki. To naprawdę niebywałe, że z kilku prostych składników, w zaledwie 15 minut można wyczarować tak wspaniałe danie! Jeśli chcecie zasmakować Italii i poczuć się jak na włoskich wakacjach, koniecznie przygotujcie to fantastyczne danie. Wystarczy zadbać o najlepsze produkty, aby cieszyć się niebywałym, neapolitańskim smakiem.

Sernik bananowy
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 13.10.2020 13:11 opublikował przepis :

Sernik bananowy

Jest październik, jest i sernik! Jak co roku o tej porze roku świętujemy imieniny męża, sernikiem oczywiście. To już nasza rodzinna tradycja. Jednak sernik nie pojawia się u nas raz w roku, o nie! Dla nas jest to jeden z najwspanialszych wypieków na świecie. Jest nieodłącznym elementem każdych świąt, choć i czasem pojawia się tak po prostu, bez okazji. Jest ciastem, które pozwala na prawdziwe, kulinarne eksperymenty. Można do woli bawić się smakami, dodając ulubione składniki czy sezonowe owoce. Sernik o smaku bananowym marzył mi się od dawna i nadarzyła się okazja, aby go upiec. Jest bogaty w smaku i zwarty, choć jednocześnie perfekcyjnie kremowy, wilgotny i nieziemsko pyszny. Bananowa rozkosz, którą z pewnością pokochacie!

Pasta z wędzonej makreli
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 29.09.2020 22:49 opublikował przepis :

Pasta z wędzonej makreli

Ten przysmak chyba zna każdy! Pasta z makreli to klasyk, który z pewnością gości w wielu domach, w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Mnie wyjątkowo kojarzy się z dzieciństwem, gdyż w czasach PRL-u ta popularna pasta królowała na stołach większości polaków pod nazwą awanturka. Przygotowywano ją na bazie wędzonej ryby, najczęściej makreli bądź szprotek, z dodatkiem twarogu. Niezapomniana klasyka, która wyjątkowo smakuje do dziś. Dziś pasta z makreli w nowej, pysznej odsłonie! Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe! To zdrowa, pożywna i sycąca propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie. W towarzystwie chrupiącego pieczywa smakuje naprawdę wyjątkowo. Gorąco Wam polecam!

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 17.09.2020 13:20 opublikował przepis :

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

Kurczak w sosie barbecue to pyszny i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujecie go w zaledwie 15 minut! Każde małe opakowanie zawiera delikatne, soczyste mięso z dodatkiem słodkiego ananasa i chrupiących warzyw. A wszystko to w towarzystwie pysznego, słodko-pikantnego sosu barbecue. W sezonie letnim danie można grillować na świeżym powietrzu. Poza sezonem z powodzeniem można je przygotować w piekarniku, a jeżeli podacie go z porcją ryżu, będzie stanowić pyszny, pełnowartościowy posiłek. Danie jest wyjątkowo aromatyczne i pyszne, pięknie prezentuje się podane w formie małych, jednoporcjowych pakiecikach. Z pewnością pokochacie tę prostotę!

Sałatka cukiniowa z kurkumą
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 05.09.2020 21:48 opublikował przepis :

Sałatka cukiniowa z kurkumą

Cukinię uwielbiam pod każdą postacią! Jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i lekkostrawna. Zawiera też sporo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. I co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Jej smak jest delikatny i neutralny. Dzięki temu wspaniale chłonie smaki różnych przypraw, co sprawia, że doskonale nadaje się na przetwory. Dzisiejszy przepis inspirowany jest sałatką, którą lata temu robiłam, jeszcze mieszkając w Polsce. Zamiast cukinii były w niej ogórki, a sałatka smakowała wspaniale i robiłam jej naprawdę ogromne ilości. Postanowiłam wypróbować wersję z cukinią i muszę przyznać, że smakuje również bajecznie. Jest pyszna, chrupiąca i lekko pikantna. Świetnie pasuje do wielu dań obiadowych, choć sprawdzi się również jako dodatek do kanapki. Zimową porą smakuje naprawdę wyjątkowo!

Dżem brzoskwiniowy z wanilią
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 31.08.2020 19:52 opublikował przepis :

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Brzoskwinie, ach brzoskwinie - smak pełnego lata! Słodkie, soczyste, pełne słońca. Kuszą swoim pięknym kolorem, wyjątkowym smakiem i zapachem. Co więcej, są także niezwykle zdrowe, więc trzeba do woli zajadać się nimi w sezonie. A gdy już nasycimy się świeżymi owocami, zerwanymi prosto z drzewa, warto przygotować kilka słoiczków na zimę. W chłodny, zimowy poranek niewiele rzeczy potrafi bardziej poprawić humor niż naleśniki czy chrupiąca bułka z domowym dżemem brzoskwiniowym. Słodycz brzoskwiń z odrobiną nuty wanilii budzi przyjemne skojarzenia z ciepłym latem, wakacjami i promieniami słońca. Chętni na słoiczek rozkosznego dżemu?

Dżem ananasowy
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 13.08.2020 18:30 opublikował przepis :

Dżem ananasowy

Domowy dżem to idealny sposób, aby zachować smak soczystych owoców na dłużej. Zimową porą nie ma nic przyjemniejszego niż chrupiąca, jeszcze ciepła grzanka, z odrobiną masła i porcją słodkiego, cudownie owocowego dżemu. A gdyby tak dorzucić do tego ciut egzotycznego smaku? Ten tropikalny, ananasowy smak z pewnością przeniesie Was na słoneczne wyspy i ociepli każdy, zimowy poranek. Przygotowanie go zajmuje tylko kilka chwil, a smak jest wprost obłędny! Dżem idealny do świeżej bułki, chrupiących gofrów, naleśników, czy wyjadania wprost ze słoiczka! Gorąco Wam polecam.

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 07.08.2020 14:48 opublikował przepis :

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Makaron, ach makaron! Czasem myślę, że powinnam była urodzić się we Włoszech, bowiem uwielbiam go pod każdą postacią. Makaron jest niezwykle uniwersalnym produktem i daje nieograniczone możliwości w kuchni. Dziś w roli głównej zgrabne pierożki tortellini w towarzystwie aromatycznych pieczarek, świeżego szpinaku i karmelizowanej cebuli. A wszystko to w pysznym, kremowym sosie na bazie śmietanki. Kluczowym składnikiem tej potrawy zdecydowanie jest karmelizowana cebula, która nadaje daniu wyjątkowy smak. To naprawdę niesamowite, że z kilku podstawowych składników, można zrobić tak fantastyczne danie. Proste, ale jakże zaskakująco pyszne!

Grillowane kofty jagnięce
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 07.08.2020 14:44 opublikował przepis :

Grillowane kofty jagnięce

Chętni na daleką podróż pełną smaku? Jeśli tak, to zapraszam Was na kofty (Köfte) - fantastyczne danie prosto z półwyspu Balkańskiego! Najczęściej przygotowuje się je z jagnięciny bądź baraniny, rzadziej z wołowiny. Ja postawiłam na delikatną jagnięcinę, pochodzącą z irlandzkich, zielonych pastwisk. Osobiście bardzo cenię sobie to mięso, bowiem posiada wiele właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie, jest lekkostrawne, dietetyczne i bardzo smaczne. Kofty smakują wspaniale! Paleta aromatycznych przypraw nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Uzupełnieniem tego dania jest orzeźwiający i lekki sos na bazie jogurtu greckiego oraz świeża, prosta sałatka. Wspaniały, lekki i aromatyczny obiad, który z pewnością przeniesie Was na Greckie wyspy!

Polędwiczki w sosie Whiskey
Użytkownik Wędrówki po kuchni w dniu 29.07.2020 21:51 opublikował przepis :

Polędwiczki w sosie Whiskey

Polędwiczka wieprzowa jest szlachetnym, wybornym i chudym mięsem. Niezwyle uniwersalnym, bowiem świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją smażyć, piec, grillować - zawsze smakuje wyśmienicie. Nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki czemu można już w pół godziny przygotować z niej wykwintne danie. I takie danie dziś serwuję! Proste, szybkie, ale jakże eleganckie. Delikatna i krucha polędwiczka z fantastycznym, kremowym sosem na bazie irlandzkiej whiskey. Podana z młodymi ziemniaczkami i chrupiącymi warzywami. Kwintesencja smaku w każdym kęsie!