REKLAMA

Marynowane rydze

wyświetlono: 76 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Poranki pachną już chłodem. W powietrzu unosi się zapach jesieni. Babie lato leniwie snuje się po świecie, łapiąc ostatnie ciepłe promienie słońca. W niedzielne popołudnie wybraliśmy się na leśną włóczęgę we dwoje. Las rozpieszczał aromatem jesiennej wilgoci, świeżością igliwia i balsmiczną wonią żywicy. Zapachniało grzybami. Spod leśnej ściółki wychylały się wstydliwie pomarańczowe kapelusze. Ten widok ucieszył nas niezmiernie, bowiem jak wiadomo, rydze uchodzą wśród grzybiarzy za jedne z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych grzybów występujących w lasach. Zwłaszcza te duszone w maśle smakują genialnie! Są przepyszne, bardzo łagodne w smaku o niemal owocowym zapachu. Starsze okazy mają nie co ostrzejszy, pieprzny smak. Idealnie nadają się do marynowania i zapewniam Was, że warto zatrzymać ten smak na dłużej. Zimową porą cudownie jest otworzyć słoiczek z rydzami. To jak spacer po lesie, pełny zapachu lata. Można delektować się bez końca!

opublikowany: 04.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg rydzów
    1 duża cebula
    1,2 litra wody
    1 płaska łyżeczka soli

    Zalewa

    380 ml wody
    150 ml octu spirytusowego 10%
    1-1½ łyżki cukru *
    10 ziaren czarnego pieprzu
    6 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    ½ łyżki gorczycy
    ½ łyżeczki soli
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. Zakrętki dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym.

    Grzyby

    Grzyby przebieramy i oczyszczamy. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, dodajemy sól i wrzucamy grzyby. Gotujemy krótko, około 3 minut od zagotowania i odcedzamy. Gorące rydze układamy w słoikach.
  • 2. Zalewa

    Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę oraz ziarna pieprzu czarnego. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 10 minut, aby przyprawy oddały swój smak do zalewy. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy cebulę. Pod koniec dodajemy ocet, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
    Słoiki z grzybami zalewamy gorącą zalewą. Grzyby powinny być całkowicie przykryte. Każdy słoik mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Jeśli grzyby, jak i zalewa są gorące, to zakrętki bez problemu powinny się zassać i nie ma potrzeby pasteryzowania ich. Jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji.
  • 3. Pasteryzacja

    Słoiki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120'C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Słoiczki z grzybami przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

    Odnośniki

    * ilość cukru należy dostosować do własnych preferencji smakowych

Porady

-do marynowania najlepiej wybrać małe grzybki, będą się ładnie prezentowały w słoiczkach -grzyby nadają się do spożycia po dwóch tygodniach -przepis na tą zalewę można użyć do innych marynowanych grzybów: podgrzybków, borowików czy maślaków po otwarciu słoiki z grzybami przechowujemy w lodówce. Najlepiej spożyć tego samego dnia

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: AnetaSłużałek AnetaSłużałek

Rydze marynowane

Bardzo dobre jako zakąska na impreze czy dodatek np. do drugiego dania

kategoria: Przetwory opublikowany: 07.08.2015 | wyświetlono: 1399 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: egelina egelina

Marynowane rydze w zalewie miodowej

Smaczna inna wersja grzybków.

kategoria: Przetwory opublikowany: 26.09.2017 | wyświetlono: 2376 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE