Dżem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pełnia sezonu owocowego trwa w najlepsze. Mamy tyle pyszności, że aż nie wiadomo co wybrać! W ciepłych promieniach słońca dojrzewa agrest, maliny oraz czarne porzeczki, jedne z najzdrowszych owoców. Pełne flawonoidów pod postacią antocyjanów, rutyny i kwercetyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Dżem z tych owoców jest przepyszny, o czystym porzeczkowym smaku, przyjemnej konsystencji z umiarkowaną ilością cukru z dodatkiem pektyny. Zachwyca swoim cudownym kolorem, słodkim smakiem z lekką nutą kwasowości. Ten porzeczkowy przysmak już teraz cieszy smakiem na chrupiącym pieczywie, a co dopiero zimą! Obowiązkowa pozycja na długie zimowe wieczory dla wszystkich miłośników dżemów.

  • 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dżem niskosłodzony
    2 kg czarnej porzeczki
    300 g erytrytolu
    200 g cukru
    60 ml ciepłej wody
    20 g pektyny*
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z gałązek i przekładamy do garnka lub rondla z grubym dnem. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut.
    W ciepłej wodzie nieprzekraczającej 60'C rozprowadzamy pektynę i dodajemy do owoców. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Gorący dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Dżem nie wymaga pasteryzacji. Jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji.
  • 2. Pasteryzacja
    Słoiki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120'C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Słoiczki z dżemem przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
    * pektyny należy użyć według zaleceń producenta
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować