Hert
Jesień zasypuje nas bogactwem owoców dziko rosnących roślin. Jarzębina, berberys, tarnina, rokitnik czy dziki bez - rosną obficie, naturalnie i bez planu. Pięknie dekorują lasy, parki i ogrody, czarując prawdziwą feerią barw. Z tych nietypowych jesiennych darów niewątpliwie warto korzystać. Przetwory z ich owoców mają ciekawy i oryginalny smak, magiczne właściwości i co najważniejsze - są zupełnie za darmo! Można przygotować z nich wspaniałe nalewki, słodkie konfitury i dżemy lub suszyć owoce, aby zimową porą cieszyć się aromatyczną i pyszną herbatą. Konfitura z jarzębiny zdecydowanie zasługuje na uwagę. Ma unikalny i niepowtarzalny smak, który zachwyci koneserów i wielbicieli takich niecodziennych połączeń. Jest wspaniałym dodatkiem smakowym do pieczonych mięs, wędlin czy deski serów. Łyżeczkę tej wspaniałej konfitury można zanurzyć w gorącej herbacie z miodem - wspaniale rozgrzewa i wzmacnia w chłodny, zimowy wieczór. Konfitura ma fantastyczny kolor i smakuje niezwykle oryginalnie. Jest słodka, z lekką nutą jarzębinowej goryczki i ledwo zauważalną kwaskowatością, podkręcona odrobiną brandy dla podkreślenia i wydobycia smaku. Tak właśnie smakuje jesień!
0 (0 ocen)
Porady
wagę owoców podałam po obraniu owoce jarzębiny zbieramy na przełomie września i października (a najlepiej po przymrozkach), kiedy są dojrzałe i nabiorą czerwonej barwy. Pamiętajcie, aby zbierać jarzębinę z dala od dróg owoców nie należy spożywać na surowo, jarzębina zawiera bowiem kwas parasorbowy, który wywołuje wymioty i biegunkę. Tego ryzyka pozbędziemy się, poddając owoce obróbce termicznej korzystajcie z tych dobrodziejstw natury z umiarem i rozwagą, pamiętając, aby nie ogołocić drzew i nie zahamować ich naturalnego rozwoju. Należy pozostawić też coś dla ptaków
Komentarze