Kotlety jajeczne

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Większości z nas kotlety jajeczne kojarzą się z kuchnią PRL-u, mlecznymi barami i szkolnymi stołówkami. Potrawa ta sięga jednak czasów przedwojennych. Najstarszy przepis, jaki odnalazłam, zapisany został na kartach książki E. Kiewnarskiej z 1929 roku. Domniemać można, iż powstanie tego dania wymusiło samo życie. W tamtych czasach z pewnością łatwiej było o jajka niż kawałek mięsa. Trudna sytuacja spowodowana brakiem żywności budziła w gospodyniach niesamowite pokłady kreatywności. Czasy się zmieniły, a kotlety jajeczne stały się nie tylko reliktem przeszłości, ale ponadczasowym daniem. Do dziś chętnie przygotowywane są w wielu domach. I nie ma się co dziwić. Jest to wspaniały pomysł na prosty, szybki i bezmięsny obiad. Kotleciki w złocistej, chrupiącej skórce smakują fantastycznie! Warto przygotować te wspaniałe kotleciki w zaciszu własnej kuchni, aby uchronić je od zapomnienia.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek XL
    2 łyżki szczypiorku
    1 łyżka koperku
    1 łyżka bułki tartej *
    pieprz czarny
    sól

    Dodatkowo

    1 jajko
    bułka tarta
    masło klarowane
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i pozostawiamy we wrzątku na 10 minut. Następnie przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Ten sposób gotowania jajek zapobiega powstawaniu ciemnej otoczki wokół żółtka. Po wystudzeniu jajka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek, szczypiorek, bułkę tartą oraz surowe jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
    Formujemy niewielkie, zgrabne kotleciki mocno dociskając masę. Każdy kotlecik obtaczamy w bułce tartej i układamy na tacy. Tak przygotowane kotlety wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Schłodzone znacznie łatwiej się smażą. Etap chłodzenia można pominąć, ale podczas smażenia trzeba bardzo ostrożnie przewracać kotlety. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.
    Smacznego!
    Odnośniki
    * można zastąpić mielonymi otrębami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować