Hert
Ciepły, subtelny czerwcowy wiatr roznosi słodki i upojny zapach kwiatów róż. Nie można przejść obok nich obojętnie, zapach jest oszałamiający. To idealny moment, aby nazbierać pachnących płatków i zrobić z nich coś pysznego! Płatki róży pomarszczonej są doskonałym surowcem na nalewkę. Mają o wiele więcej aromatu niż płatki tej prawdziwej, dzikiej róży. Już samo ich zbieranie jest przyjemnością. Choć zapewniam Was, że jeszcze większą przyjemnością jest delektowanie się kwiatowym smakiem, gdy za oknem wieje i siąpi deszczem. Prawdziwa, różana esencja o niebywałym smaku!
3.6 (5 ocen)
Porady
Nalewka z płatków róż to bogactwo antocyjanów oraz flawonoidów, które mają działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu szybciej walczymy z wolnymi rodnikami. Płatki wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Zawarte w nich składniki pozwalają na lepszą regulację trawienia. Nie można zapomnieć także o witaminie C, której są bogatym źródłem - wspiera ona odporność oraz wspiera syntezę kolagenu.
Komentarze