Tort czekolada, limonka i kokos z frużeliną malinową

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Dziś kolejny raz pokręciłam głową z niedowierzaniem, rzucając banalnym tekstem: ''jak ten czas leci!'' Ba nie uwierzycie, ale nawet chwilę musiałam się zastanowić, ile mój pierworodny kończy lat! Nie wiem, kiedy ten czas upłynął. Odnoszę wrażenie, jakby ktoś przewinął te 22 lata, jak kasetę magnetofonową. Jeszcze wczoraj budził mnie tupot małych stóp. Jeszcze wczoraj śmigaliśmy Hot Wheels'ami po dywanie. Jeszcze wczoraj pokazywałam mu świat. Jeszcze wczoraj ...
Dziś jestem, jak ja to mówię, mamą na emeryturze. Przyglądam się z boku, jak stawia czoła kolejnym wyzwaniom, osiąga sukcesy, jak buduje swój świat. Wspieram, motywuję, czasem doradzam. Jestem blisko, na wyciągnięcie ręki. Pysznym tortem osładzam mu to dorosłe już życie. Orzeźwiającym, nie za słodkim, bajecznie pysznym!

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt

    5 jajek
    100 g mąki tortowej
    35 g mąki ziemniaczanej
    160 g cukru
    szczypta soli

    Krem kokosowy

    170 ml mleka kokosowego
    80 ml śmietany kremówki *
    250 g mascarpone
    80 g białej czekolady
    35 g wiórków kokosowych
    45 g cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu kokosowego ***

    Frużelina malinowa

    250 g malin
    75 g cukru
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1½ łyżeczki żelatyny spożywczej

    Krem limonkowy

    Lime Curd

    3 limonki **
    2 jajka XL
    2 żółtka XL
    150 g drobnego cukru do wypieków
    80 g masła

    Krem z lime curd:

    200 ml śmietany kremówki
    170 g serka mascarpone
    3-4 łyżki cukru pudru
    2-4 łyżki lime curd

    Krem czekoladowy

    250 ml śmietany kremówki *
    200 g mascarpone
    50 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej
    3-4 łyżki cukru pudru

    Nasączenie

    140 ml wody mineralnej niegazowanej
    5-6 łyżek spirytusu
    3-4 łyżki soku z limonki
    2-3 łyżki cukru

    Krem maślany do tynkowania tortu

    350 g masła 82%
    300 g mleka skondensowanego, słodzonego

    Dodatkowo

    150 g świeżych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort czekolada, limonka i kokos z frużeliną malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Rant cukierniczy regulujemy do 18 cm, układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
  • 2. Krem kokosowy

    Do mleka kokosowego dodajemy wiórki kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wiórki wchłoną mleko kokosowe, a masa zgęstnieje. Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce kilka godzin, aby stężała.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.
  • 3. Frużelina malinowa

    Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała. Jeżeli przeszkadzają Wam pestki malin, można je przetrzeć. Należy wtedy przygotować frużelinę z większej ilości malin (300-350g)
  • 4. Lime Curd

    Limonki dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie wyparzamy skórkę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Należy uważać, aby nie ścierać białej skórki. Z limonek dokładnie wyciskamy sok. Do szklanej miski wybijamy jajka, dodajemy żółtka oraz cukier i przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy do połączenia się składników.
    Miskę ustawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy na średniej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, sok oraz skórkę z limonek. Cały czas mieszamy do momentu, aż masa znacznie zgęstnieje. Potrzeba tu odrobinę cierpliwości, bo trochę to trwa. Gotowy lime curd przelewamy do wyparzonego słoiczka i odstawiamy do na bok. Jeżeli w kremie pojawią się grudki, można krem przetrzeć przez sito. Po wystudzeniu krem jeszcze trochę zgęstnieje.
  • 5. Krem limonkow

    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone oraz cukier. Do ubitej masy dodajemy po łyżce lime curd i mieszamy do połączenia się składników. Lime curdu można dodać mniej lub więcej. Należy jednak pamiętać, że krem ma być przyjemnie kwaskowy!

    Krem czekoladowy

    Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
  • 6. Nasączenie

    Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z limonki oraz wódkę, mieszamy i odstawiamy na bok.

    Krem maślany do tynkowania tortu

    Masło ucieramy przez 20 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut, aby składniki dokładnie się połączyły. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem.
  • 7. Przełożenie

    Tort składamy w rancie cukierniczym, zabezpieczonym folią rantową. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie i nasączamy. Wykładamy połowę kremu czekoladowego, układamy na całej powierzchni świeże maliny i przykrywamy pozostałym kremem czekoladowym. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Na biszkopt wykładamy krem limonkowy i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu (dodatkowo biszkopt posmarowałam pozostałym lime curd) Biszkopt nasączamy, wykładamy frużelinę malinową, pozostawiając 0,5 cm wolnego brzegu. Na wierzch wykładamy krem kokosowy i przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić. Tort w rancie chłodzimy przez kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
    Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy oraz folię rantową. Tynkujemy równo i dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce, następnie dekorujemy. Powodzenia!

    Odnośniki

    * użyłam śmietany whipping cream 42 %
    ** najlepiej użyć limonek ekologicznych, niewoskowanych
    *** użyłam takiego likieru /polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/

Porady

-preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić -zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone -biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Limonka Czekolada Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować