Tatar ze śledzia

3 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Na co dzień, od święta i chyba od zawsze – śledź króluje na polskich stołach. I dobrze, bo jest pyszny i zdrowy! Swoje szczególne miejsce, pod wieloma postaciami, znajduje przede wszystkim na wigilijnym stole. A co powiecie na tatar ze śledzia? Tak naprawdę bardziej przypomina warstwową sałatkę, aniżeli surową rybę. Jednak śledź w towarzystwie kilku prostych dodatków nie tylko świetnie smakuje, ale także fantastycznie się prezentuje i jest ciekawą alternatywą na podanie śledzia w innej odsłonie. Wspaniała śledziowa przystawka, która pobudza apetyt na więcej!

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kromki Pumpernikla
    4 filety śledziowe solone
    10 grzybków marynowanych
    2 ogórki kiszone
    2 jajka
    1 czerwona cebula
    1 łyżeczka musztardy francuskiej
    1 mała łyżeczka miodu
    2 łyżki oleju rzepakowego
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Tatar

Tatar ze śledzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe zimnym mlekiem i moczymy około 2 godzin. Czas moczenia śledzi może się wydłużyć, jeśli są bardziej słone. Wówczas należy zmienić mleko na świeże i moczyć dalej. Śledzie można także moczyć w wodzie, ale to właśnie dzięki nabiałowi nabiorą kruchości i będą delikatniejsze. Po namoczeniu śledzie odsączamy na sicie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w bardzo drobną kostkę.
    Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Po całkowitym wystudzeniu jajka obieramy i kroimy w małą kostkę. W drobną kostkę kroimy także ogórki, grzybki oraz cebulę.
  • 2. Do śledzi dodajemy musztardę, świeżo mielony pieprz czarny oraz olej. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
    Tatara podajemy nakładając porcję przy użyciu tzw ausztachera, czyli pierścienia gastronomicznego. Pierścieniem wycinamy z chleba krążek i przenosimy go na talerz wraz z pierścieniem. Na dno wykładamy porcję siekanych śledzi i bardzo dokładnie dociskamy, wyrównując wierzch. Teraz wykładamy cebulkę, warstwę grzybków i na końcu posiekane jajko. Każdą warstwę dokładnie dociskamy i wyrównujemy. Pierścień unosimy do góry, a stabilny tatar ze śledzia zostaje na talerzu. Jeżeli nie posiadacie pierścienia, taki tatar można podać także w małych, przeźroczystych naczyniach ze szkła.
    Smacznego!

Porady

-grzyby marynowane można zastąpić marynowanymi pieczarkami -czerwoną cebulę można zastąpić szalotką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować