Karkówka pieczona po staropolsku

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czy może być coś pyszniejszego niż pajda świeżego, chrupiącego pieczywa z plastrem pachnącego karczku? Już na samą myśl o takiej kanapce człowiek robi się głodny. Ten niepowtarzalny smak ciężko jest znaleźć na sklepowych półkach, dlatego często przygotowuję pieczoną karkówkę w domowym zaciszu. Wystarczy świeży kawałek mięsa od zaufanego dostawcy, garść aromatycznych przypraw i możemy cieszyć się zdrową, pozbawioną konserwantów i sztucznych dodatków wędliną. Karkówka dzięki długiemu marynowaniu w mieszance pachnących przypraw jest naprawdę wyjątkowa. Soczysta i krucha. Pełna smaku i aromatu. Prze-py-szna! Na świątecznym półmisku nie może jej zabraknąć.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg karkówki
    10 ząbków czosnku
    5 łyżek suszonego majeranku
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
    2 płaskie łyżki soli

    Dodatkowo

    3 łyżki smalcu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obwiązujemy ściśle sznurkiem kuchennym.
    Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do moździerza. Dodajemy majeranek oraz pozostałe przyprawy. Ucieramy dokładnie do momentu, aż powstanie gęsta pasta. Tak przygotowaną marynatą nacieramy solidnie mięso. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 24 godziny.
  • 2. Karkówkę wyjmujemy z lodówki i przechowujemy w temperaturze pokojowej około 3 godzin. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso z każdej strony. Karkówkę przekładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy przez 2 godziny. W połowie czasu pieczenia mięso należy obrócić na drugą stronę. Tak upieczoną karkówkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

karkówkę można także upiec w rękawie do pieczenia. Dzięki tej metodzie mamy pewność, że mięso nie będzie suche i spieczone. W tym wypadku temperatura pieczenia powinna wynosić 180'

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować