Hert
Lato w pełni! Morele na drzewach mienią się słonecznym kolorem. Te drobne, żółtopomarańczowe owoce są wyjątkowo słodkie i soczyste. Wspaniale orzeźwiają i pachną tak obłędnie! Jeśli chcecie poczuć ich smak w chłodne, jesienne wieczory zamknijcie go w butelce, to takie proste. Wystarczy wrzucić do słoja kilka skąpanych w letnim słońcu moreli, zalać alkoholem i cierpliwie poczekać. Smak układa się dość długo, ale po kilku miesiącach, kiedy otworzycie butelkę, poczujecie zapach dojrzałych moreli. Intensywna pomarańczowa barwa ze złotymi refleksami z pewnością przywoła letnie promienie słońca i cudowanie Was rozgrzeje. Letni rarytas zamknięty w butelce, któremu trudno się oprzeć!
0 (0 ocen)
Porady
-owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia -jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem - z morelami świetnie komponuje się także niewielka ilość cynamonu, anyżu bądź goździków -morele z nalewki możemy przechowywać w zamkniętym słoiku. Skąpane, najpierw w spirytusie potem w cukrze, szybko się nie popsują. Stanowić mogą pyszny dodatek do deserów lub jako wkład do ciasta. -kolor nalewki w dużej mierze zależy od odmiany owoców oraz okresu starzenia się nalewki. Jednak największy wpływ na późniejszy kolor nalewki ma przechowywanie. Dlatego ważne jest, aby nalewkę przechowywać w ciemnym miejscu, aby zachować jej piękny, pomarańczowy kolor
Komentarze