Nalewka morelowa

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lato w pełni! Morele na drzewach mienią się słonecznym kolorem. Te drobne, żółtopomarańczowe owoce są wyjątkowo słodkie i soczyste. Wspaniale orzeźwiają i pachną tak obłędnie! Jeśli chcecie poczuć ich smak w chłodne, jesienne wieczory zamknijcie go w butelce, to takie proste. Wystarczy wrzucić do słoja kilka skąpanych w letnim słońcu moreli, zalać alkoholem i cierpliwie poczekać. Smak układa się dość długo, ale po kilku miesiącach, kiedy otworzycie butelkę, poczujecie zapach dojrzałych moreli. Intensywna pomarańczowa barwa ze złotymi refleksami z pewnością przywoła letnie promienie słońca i cudowanie Was rozgrzeje. Letni rarytas zamknięty w butelce, któremu trudno się oprzeć!

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych moreli
    5 pestek moreli
    2 litry spirytusu nalewkowego 60%*
    800 g cukru **
    1 laska wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Nalewki

Nalewka morelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maceracja

    Owoce myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki, 5 pestek zachowujemy. Tak przygotowane morele przekładamy do dużego słoja, dodajemy pestki, laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na pół. Całość zalewamy alkoholem i mocno zakręcamy słój. Odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 2-3 miesiące.
    Po tym czasie owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Morele z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby cukier się rozpuścił. Cukier wydobędzie z owoców resztkę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w morelach alkohol.
    Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Delikatnie odciskamy je w dłoniach tak, aby nie rozgnieść owoców. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.
  • 2. Klarowanie

    Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelek. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

    Filtracja

    Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, cienki wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
    Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.
  • 3. Maturacja

    Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesięcy, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Nalewka morelowa zachwyciła nas swoim smakiem dopiero po 12 miesiącach. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

    Odnośniki

    * lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
    ** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!

Porady

-owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia -jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem - z morelami świetnie komponuje się także niewielka ilość cynamonu, anyżu bądź goździków -morele z nalewki możemy przechowywać w zamkniętym słoiku. Skąpane, najpierw w spirytusie potem w cukrze, szybko się nie popsują. Stanowić mogą pyszny dodatek do deserów lub jako wkład do ciasta. -kolor nalewki w dużej mierze zależy od odmiany owoców oraz okresu starzenia się nalewki. Jednak największy wpływ na późniejszy kolor nalewki ma przechowywanie. Dlatego ważne jest, aby nalewkę przechowywać w ciemnym miejscu, aby zachować jej piękny, pomarańczowy kolor

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Bez gotowania Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować