Surówka z selera

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Surówka z selera to niezwykła bomba witaminowa - lekka, pyszna i zdrowa! Sekretem jej wspaniałego smaku są trzy proste dodatki: żurawina, orzechy włoskie i jabłko. Każdy z tych składników spełnia tu kluczową rolę. Żurawina nadaje odrobinę słodyczy. Orzechy włoskie niezwykłej chrupkości, a jabłko nutę kwaskowatości. Wszystkie te składniki rewelacyjnie komponuje się z lekko pikantną bulwą selera. Ta niezwykle prosta, ale jakże smaczna surówka z pewnością dopełni każde danie obiadowe!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 bulwa selera (waga ok. 350 g)
    1 jabłko
    2 łyżki suszonej żurawiny *
    2 łyżki soku z cytryny
    garść orzechów włoskich

    Sos

    4 łyżki jogurtu naturalnego
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera oraz jabłko obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Dodatek soku z cytryny sprawi, że seler oraz jabłko zachowają swój piękny kolor.
    Na suchą, rozgrzana patelnię wrzucamy orzechy. Prażymy na średniej mocy palnika, obserwując i często mieszając, aż orzechy włoskie zaczną brązowieć i pachnieć. Zazwyczaj prażenie trwa około 5 minut. Tak przygotowane orzechy studzimy, siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników razem z żurawiną.

    Sos

    Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do surówki i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze połączyły się ze sobą.
    Smacznego!

    Odnośniki

    * można zastąpić rodzynkami. Wcześniej należy je namoczyć w gorącej wodzie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować