Frużelina wiśniowa

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni!

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych wiśni *
    280 g cukru **
    150 ml zimnej wody
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżem wiśniowy

Frużelina wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie płuczemy pod bieżącą wodą i przy pomocy drylownicy usuwamy pestki. Tak przygotowane wiśnie przekładamy do garnka, jednocześnie przesypując warstwowo je cukrem. Odstawiamy na dwie godziny, aby owoce puściły sok.
    Garnek z wiśniami stawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Owoce gotujemy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. W zimnej wodzie dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Zwiększamy moc palnika na największy i dodajemy rozprowadzoną w wodzie mąkę. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce zgęstnieją, zdejmujemy z palnika.
    Gorącą frużelinę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno dokręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Słoiki studzimy i przechowujemy w ciemny i suchym miejscu.
  • 2. Odnośniki

    * waga wiśni przed drylowaniem
    ** ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są owoce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować