Carpaccio z buraka

4.75 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kuchnia włoska to przede wszystkim prostota i kwintesencja smaków. Doskonałej jakości składniki, niepowtarzalny smak włoskiej kuchni podkreślają jej wyjątkowość. Trudno jest przejść obojętnie obok wspaniałych, aromatycznie pachnących włoskich dań. Klasyczne carpaccio to fantastyczne danie, które jest rodzajem antipasti. Serwuje się je dla zaostrzenia apetytu przed głównym posiłkiem. Tradycyjne, włoskie carpaccio przygotowuje się z surowej polędwicy wołowej z rukolą oraz parmezanem. To wykwintne danie zainspirowało wielu kucharzy do przygotowania carpaccio w różnych wersjach, w tym z buraka. Ot niby zwykły burak, ale w jakim wydaniu! Towarzystwo pysznego sosu i kilku wartościowych dodatków wydobywa ich smak. Prosta, nieprzekombinowana i niezwykle estetyczna potrawa, która rozbudza zmysły.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie buraki
    2 garście rukoli
    100 g miękkiego sera koziego
    40 g orzechów włoskich

    Dressing

    4 łyżki oliwy z oliwek
    sok z ½ cytryny

    Dodatkowo

    świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Carpaccio

Carpaccio z buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy burak osobno zawijamy w folię aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez około 60-90 minut. Czas pieczenia buraków uzależniony jest od ich wielkości. Upieczone buraki odstawiamy do wystudzenia.
    Na suchą, rozgrzana patelnię wrzucamy orzechy. Dodaj tylko tyle, ile jest w stanie zmieścić się w jednej warstwie. Prażymy orzechy na średniej mocy palnika, obserwując i często mieszając, aż orzechy włoskie zaczną brązowieć i pachnieć. Zazwyczaj prażenie trwa około 5 minut. Tak przygotowane orzechy studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Do tego świetnie nadaje się gilotyna do warzyw. Plasterki buraków rozkładamy na dwóch talerzach. Na buraczki wykładamy garść rukoli, posypujemy porcją koziego sera i posypujemy orzechami.

    Dressing

    Do oliwy dodajemy sok z cytryny, sól i mieszamy, do połączenia się składników. Tak przygotowanym dressingiem polewamy carpaccio i solidnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Porady

-gotowe carpaccio z buraków polecam przed podaniem schłodzić w lodówce -można także użyć gotowanych buraków, jednak zapewniam, że zdecydowanie lepiej smakują pieczone -sok z cytryny można zastąpić octem balsamicznym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować