Grillowane pieczarki faszerowane kremowym serkiem

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Grillowanie to chyba najprzyjemniejszy sposób przygotowywania posiłku w letnie, słoneczne dni. U nas na ruszcie królują przede wszystkim marynowane mięsa, szaszłyki i pyszne kiełbaski. Ale i dla wielbicieli warzyw też coś się znajdzie. Grillujemy różne, kolorowe warzywa, które są doskonałym dodatkiem do innych dań serwowanych z grilla. Największym jednak uznaniem cieszą się małe kapelusze pieczarek, wypełnione po brzegi przepysznym, kremowym farszem. Przygotowanie tej prostej przekąski zajmuje tylko kilka chwil, a smakuje wprost obłędnie. Zasmakuj się w tym pieczarkowym smaku!

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki

    12-15 średnich pieczarek

    Farsz

    200 g kremowego serka
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 duży ząbek czosnku
    pieprz biały
    sól

    Dodatkowo

    pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane

Grillowane pieczarki faszerowane kremowym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Do przygotowania tej potrawy wybieramy pieczarki średniej wielkości. Odrywamy nóżki pieczarek tak, aby powstało wgłębienie na farsz.

    Farsz

    Serek kremowy przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, odrobinę białego pieprzu oraz sól i mieszamy do połączenia się składników. Z solą należy uważać, gdyż niektóre serki są już z dodatkiem soli. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki, wierzch delikatnie posypujemy pieprzem cytrynowym.

    Grillowanie

    Pieczarki układamy na mocno rozgrzanym ruszcie, gdy płomienie samoistnie ustaną, a całe palenisko będzie wypełnione żarem. Pieczarki powinny grillować się powoli około 20-30 minut, dlatego najlepiej i ułożyć je nie na środku, a lekko z boku grilla. Gotowe pieczarki zdejmujemy z grilla i odstawiamy na 5 minut. Podajemy lekko przestudzone, gdyż takie moim zdaniem smakują najlepiej.
    Smacznego!

Porady

-pieczarki fantastycznie smakują na ciepło, jak i na zimno -po za sezonem można przygotować je także w domu na grillu elektrycznym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować