Waniliowa panna cotta z kawową żelką, orzechową praliną i syropem kawowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Klasyczna, włoska panna cotta. Aksamitna i cudownie waniliowa. Z aromatyczną kawową żelką, pysznym syropem kawowym i chrupiącą, orzechową praliną. Wspaniały kofeinowy zastrzyk energii z efektem orzeźwienia!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Żelka kawowa

    65 ml mocnego espresso *
    2 łyżki cukru
    ¾ łyżeczki żelatyny spożywczej

    Panna Cotta

    125 ml śmietanki kremówki 36%
    125 ml mleka 3,2%
    40 g cukru
    1½ łyżeczki żelatyny spożywczej
    ½ laska wanilii

    Pralina orzechowa

    50 g orzechów laskowych
    70 g cukru pudru

    Syrop kawowy

    150 ml świeżo zaparzonej kawy
    30 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Waniliowa panna cotta z kawową żelką, orzechową praliną i syropem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelka kawowa

    Do gorącej kawy dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Kawę ponownie doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła. Tak przygotowaną kawę rozlewamy do foremek, studzimy i wstawiamy do lodówki.
  • 2. Panna cotta

    W rondelku łączymy śmietanę i połowę mleka. Dodajemy cukier oraz nasiona wanilii. Aby bardziej z aromatyzować nasz deser, do rondelka ze śmietanką dodajemy także laskę wanilii, z której pozyskaliśmy nasiona. Całość podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.
    Pozostałe mleko przelewamy do kubka i podgrzewamy w mikrofali, doprowadzając do wrzenia. Do gorącego mleka dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy tak, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Ze śmietanki wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy mleko z żelatyną i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
    Przestudzoną śmietankę rozlewamy do foremek ze stężałą żelką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 3. Pralina orzechowa

    Orzechy laskowe grubo siekamy. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Nie mieszamy! Po chwili kiedy cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować (będzie miał złoty kolor) dodajemy orzechy. Całość dokładnie mieszamy (należy uważać, aby karmel się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki). Szybko przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia.

    Syrop kawowy

    Wszystkie składniki syropu umieszczamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 6-8 minut, aż syrop zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Panna cottę przed podaniem przekładamy na talerzyk. Z łatwością można wyjąć deser z foremek, zanurzając go na chwilkę w ciepłej wodzie. Dekorujemy deser praliną orzechową oraz syropem kawowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.8 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta z musem truskawkowym

To może cię zainteresować