Klasyczna, włoska panna cotta. Aksamitna i cudownie waniliowa. Z aromatyczną kawową żelką, pysznym syropem kawowym i chrupiącą, orzechową praliną. Wspaniały kofeinowy zastrzyk energii z efektem orzeźwienia!
Waniliowa panna cotta z kawową żelką, orzechową praliną i syropem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelka kawowa
Do gorącej kawy dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Kawę ponownie doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła. Tak przygotowaną kawę rozlewamy do foremek, studzimy i wstawiamy do lodówki.
2.Panna cotta
W rondelku łączymy śmietanę i połowę mleka. Dodajemy cukier oraz nasiona wanilii. Aby bardziej z aromatyzować nasz deser, do rondelka ze śmietanką dodajemy także laskę wanilii, z której pozyskaliśmy nasiona. Całość podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.
Pozostałe mleko przelewamy do kubka i podgrzewamy w mikrofali, doprowadzając do wrzenia. Do gorącego mleka dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy tak, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Ze śmietanki wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy mleko z żelatyną i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzoną śmietankę rozlewamy do foremek ze stężałą żelką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
3.Pralina orzechowa
Orzechy laskowe grubo siekamy. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Nie mieszamy! Po chwili kiedy cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować (będzie miał złoty kolor) dodajemy orzechy. Całość dokładnie mieszamy (należy uważać, aby karmel się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki). Szybko przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia.
Syrop kawowy
Wszystkie składniki syropu umieszczamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 6-8 minut, aż syrop zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Panna cottę przed podaniem przekładamy na talerzyk. Z łatwością można wyjąć deser z foremek, zanurzając go na chwilkę w ciepłej wodzie. Dekorujemy deser praliną orzechową oraz syropem kawowym.
Komentarze