Nalewka jeżynowa

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowe nalewki od wieków cieszą się niesłabnącą popularnością. Ten staropolski trunek jest wytwarzany po dziś dzień, by cieszyć podniebienia koneserów swoim wyrafinowanym smakiem. Kto raz rozsmakował się w domowej nalewce, ten wie, że to rarytas z najwyższej półki. Jeśli jednak jakimś cudem jeszcze ktoś nie próbował, to z całego serca polecam, szczególnie nalewkę z dzikich jeżyn, potocznie zwaną smoczą krwią. Nalewka ma piękną burgundową barwę, bogaty smak i pachnie wciąż świeżymi jakby dopiero zebranymi jeżynami w lesie! Jeżynówka poza znakomitymi walorami smakowymi posiada również wspaniałe właściwości prozdrowotne. Zawiera sporo witamin i minerałów, wspomaga pracę układu pokarmowego, działa przeciwgorączkowo i uspokajająco. Jej smak i zapach zdecydowanie łagodzą złe nastroje, a zawarte w niej antyoksydanty są skutecznym wsparciem w profilaktyce nowotworowej. To jak chętni na kieliszek nalewki?

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych jeżyn *
    2 litry spirytusu nalewkowego 60% **
    800 g cukru ***
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Nalewki

Nalewka jeżynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maceracja

    Jeżyny przekładamy do dużego słoja. Owoce zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciepłe, miejsce na 14 dni. Mój słój stał na parapecie w kuchni. Już po 2-3 dniach zauważycie, jak jeżyny zmieniają kolor, stają się blade. To znak, że maceracja przebiega idealnie.
    Po dwóch tygodniach owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Jeżyny z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w jeżynach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił.
    Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Delikatnie odciskamy sok z owoców. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.
  • 2. Klarowanie

    Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.
  • 3. Filtracja

    Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
    Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.
  • 4. Maturacja

    Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesięcy, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.
  • 5. Odnośniki

    * można użyć mrożonych owoców. Nie należy ich wcześniej rozmrażać
    ** lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
    *** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować