Zapiekanka śledziowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Grudzień pachnie inaczej. Pachnie magicznie! W powietrzu unosi się zapach świerku, piernika i pomarańczy. Ulegam tej grudniowej magii, nucąc świąteczną piosenkę, która właśnie leci w radio. Jak bumerang wracają wspomnienia z dzieciństwa, świąt ciepłych, rodzinnych, przesiąkniętych tradycjami i smakami potraw, które przez tyle lat przygotowane były przez Babcię, potem Mamę. Potrawą, która na stałe wpisana jest w krajobraz naszych świąt, jest zapiekanka śledziowa. Nie wiele osób o niej słyszało, nie wiele osób ją zna. Pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie korzenie ma moja rodzina. Dawniej pieczona była przez moją babcię w ciężkich żeliwnych naczyniach w duchówce. Przepis nigdy nie został przelany na papier, a mimo to przetrwał do dziś. Przechodził z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu, iż co roku uczestniczyłam w przygotowaniach do świąt, mogłam się uczyć i chłonąć. Wpisana zostałam tak dosłownie, namacalnie w rodzinną tradycję, a przepis na zapiekankę śledziową został we mnie, mogę go dalej świątecznie realizować.
Zapiekanka śledziowa to prosta potrawa, składająca się z ziemniaków, śledzi, cebuli oraz prawdziwego, tłoczonego na zimno oleju rzepakowego. Rozkochała w sobie nie jedno podniebienie! Ot zwykłe ziemniaki, ale kiedy przejdą smakami wszystkich składników, smakuje fantastycznie. Jest tą jedną, jedyną najbardziej wyczekiwaną potrawą w wigilijny wieczór. Co roku, kiedy wyjmuję z piekarnika zapiekankę, a w domu unosi się wspaniały jej zapach, wkraczam w swego rodzaju ''poza czas''. Tak mocno wtedy czuję, że są obecne te tak bliskie mi osoby, jak i te już nieobecne. Bo przecież w takich przepisach, jest szczypta obecnej tu i teraz przeszłości. Jest magia!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5- 6 filetów śledziowych a'la Matias
    5 dużych ziemniaków
    2-3 średnie cebule białe
    120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno *
    pieprz cytrynowy **
    pieprz czarny grubo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka śledziowa 1. Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 2 godziny, aby się wymoczyły. Czas moczenia śledzi może się wydłużyć, jeśli są bardziej słone. Wówczas należy zmienić wodę na świeżą i moczyć dalej. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Śledzie odsączamy na sicie z nadmiaru wody i kroimy w paski.
    Do przygotowania tej zapiekanki będzie nam potrzebne naczynie żaroodporne. Świetnie również sprawdzi się gęsiarka. Ważne, aby naczynie miało pokrywkę. Na dno naczynia wylewamy odrobinę oleju i układamy warstwę ziemniaków. Obficie posypujemy pieprzem czarnym oraz pieprzem cytrynowym. Wierzch posypujemy cebulą, wykładamy porcję śledzi i polewamy olejem. Tak postępujemy z każdą warstwą. U mnie jest to zazwyczaj 3-4 warstwy, jednak ilość warstw zależy od wielkości naczynia. Ostatnią warstwę zapiekanki powinny stanowić ziemniaki, polane olejem i posypane pieprzem czarnym oraz cytrynowym.
  • 2. Zapiekankę przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C. Pieczemy przez około 1½ godziny. Po tym czasie, jeśli zapiekanka z wierzchu nie zrumieniła się, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10-20 minut. Wierzch zapiekanki powinien być rumiany, a ziemniaki miękkie.

    Odnośniki

    * można oczywiście zastąpić zwykłym olejem. Jednak zachęcam Was do użycia oleju tłoczonego na zimno
    ** w oryginalnym przepisie nie było pieprzu cytrynowego, więc śmiało można go pominąć, choć uważam, że pasuje idealnie

Porady

-czas pieczenia zapiekanki podaję orientacyjnie, gdyż wszystko zależy od naczynia, ilości warstw jak i piekarnika -cały sekret tej zapiekanki tkwi właśnie w surowych ziemniakach, więc nie polecam wcześniejszego ich gotowania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Śledzie Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować