Cytrynowe placuszki z ricotty

5 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda?

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g sera ricotta
    180-200 g mąki pszennej
    80 g cukru pudru *
    1 jajko M
    1 łyżeczka skórki z cytryny * *
    sok z 1 cytryny
    ½ proszku do pieczenia
    ekstrakt cytrynowy ***
    Dodatkowo

    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka cukru pudru
    olej rzepakowy do smażenia
    ulubione owoce
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Cytrynowe placuszki z ricotty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę należy dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Należy pamiętać, aby zetrzeć samą skórkę bez albedo. Następnie wyciskamy sok z cytryny.
    Do ricotty dodajemy jajko, cukier puder, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pozostałe składniki. Całość mieszamy do połączenia się składników. Masa jest dość luźna, ale nie polecam dodawania większej ilości mąki.
  • 2. Dłonie obtaczamy w mące. Łyżką nabieramy niewielkie porcje masy i formujemy małe placuszki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, aż będą lekko rumiane.
    Smacznego!
  • 3. Odnośniki

    * jeżeli zamierzacie podać placuszki z konfiturą, można wtedy dodać mniej cukru
    ** polecam użyć cytryn ekologicznych
    *** można pominąć

Porady

-placuszki można podać z jogurtem, owocami, syropem klonowym czy domową konfiturą -z tej porcji uzyskałam 12 placuszków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować