Marynowane patisony

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie!

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1½ litra wody
    250 ml octu 10%
    200 g cukru
    2 cebule
    1 łyżeczka gorczycy
    2 łyżki soli kamiennej

    Dodatkowo na każdy słoik

    1 cm chrzanu
    2 cm papryczki chili
    2 kwiaty kopru
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane patisony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patisony dokładnie myjemy i oczyszczamy z kwiatostanów i łodyg. Na dno czystych i wyparzonych słoików wrzucamy kawałek chrzanu, papryczki i ząbki czosnku. Następnie w słoikach ciasno układamy patisony.
  • 2. Zalewa

    Do wody dodajemy cebule pokrojoną w piórka oraz wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy ocet i ponownie doprowadzamy zalewę do wrzenia. Gorącą zalewę uzupełniamy słoiki z patisonami. Na wierzch każdego słoika wkładamy baldachy kopru. Słoiki szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Słoiki studzimy i przechowujemy w ciemny i suchym miejscu. Patisony gotowe są do spożycia po miesiącu.

    Odnośniki

    * opcjonalnie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Patison

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować