Sałatka makaronowa z tuńczykiem

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g makaronu Radiatori *
    250 g groszku zielonego
    2 puszki tuńczyka w oleju **
    2 czerwone cebule
    1 seler naciowy

    Sos

    5 czubatych łyżek majonezu
    4 czubate łyżki jogurtu greckiego
    3-4 łyżki posiekanego kopru
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Groszek zielony gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Tuńczyka odsączamy na sicie. Makaron łączymy z groszkiem oraz tuńczykiem. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz seler naciowy.

    Sos

    Majonez oraz jogurt grecki łączymy ze sobą. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku przyprawami. Sos dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Seler naciowy Tuńczyk w oleju

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować