Hert
Nastała jesień. O tej porze roku mój dom wypełnia zapach słodkich jeżyn, pieczonej papryki, dojrzewających gruszek i leśnych grzybów. To intensywny okres, kiedy słoiki napełniam smakami lata, którymi tak hojnie obdarzyła nas natura. Kocham ten magiczny czas, kiedy dorodne warzywa przeobrażają się w różnorodne sałatki, sosy i kiszonki. Soczyste owoce zmieniają się w słodkie konfitury, dżemy i zdrowotną moc nalewek. Zachwycają smakiem domowników i przyjaciół, pozwalają przez cały rok rozkoszować się smakami lata. Do mojej skromnej spiżarni dołączyła dziś wspaniała sałatka z opieniek miodowych, które zbieraliśmy w pięknym lesie Tardree Forest. Chrupiące kapelusze aromatycznych grzybów z dodatkiem słodkiej papryki i cebuli w lekkiej zalewie pomidorowej - mówię Wam, poezja smaku!
0 (0 ocen)
Komentarze