Sałatka z opieniek miodowych

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nastała jesień. O tej porze roku mój dom wypełnia zapach słodkich jeżyn, pieczonej papryki, dojrzewających gruszek i leśnych grzybów. To intensywny okres, kiedy słoiki napełniam smakami lata, którymi tak hojnie obdarzyła nas natura. Kocham ten magiczny czas, kiedy dorodne warzywa przeobrażają się w różnorodne sałatki, sosy i kiszonki. Soczyste owoce zmieniają się w słodkie konfitury, dżemy i zdrowotną moc nalewek. Zachwycają smakiem domowników i przyjaciół, pozwalają przez cały rok rozkoszować się smakami lata. Do mojej skromnej spiżarni dołączyła dziś wspaniała sałatka z opieniek miodowych, które zbieraliśmy w pięknym lesie Tardree Forest. Chrupiące kapelusze aromatycznych grzybów z dodatkiem słodkiej papryki i cebuli w lekkiej zalewie pomidorowej - mówię Wam, poezja smaku!

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki

    2 kg opieniek *
    3 duże cebule
    2 duże czerwone papryki
    80 ml oleju rzepakowego
    2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 30%
    1 łyżeczka płatków chili **
    1 płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu czarnego
    ½ łyżeczki soli

    Zalewa

    200 ml wody
    125 ml octu spirytusowego 10%
    3 łyżki cukru
    4 ziarenka ziela angielskiego
    3 goździki
    2 liście laurowe
    ⅓ łyżeczki nasion gorczycy
    1 łyżka soli

    Dodatkowo

    1 łyżka soli
    1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z opieniek miodowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. Zakrętki dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Opieńki przebieramy, oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy nóżki (używamy samych kapeluszy) Większe okazy można pokroić na mniejsze kawałki. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, dodajemy łyżkę soli oraz łyżkę octu w celu zakwaszenia wody, aby grzyby nie traciły koloru i nie ciemniały. Na gotującą się wodę wrzucamy grzyby i gotujemy około 5 minut i odsączamy na sicie. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze paski.
  • 2. Zalewa

    Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 10 minut, aby przyprawy oddały swój smak do zalewy. Pod koniec dodajemy ocet, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
    W dużym rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż cebula ładnie się zeszkli. Dodajemy grzyby oraz paprykę i smażymy około 5 minut, mieszając. Następnie dodajemy zalewę, koncentrat pomidorowy, płatki chili, pieprz i sól. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowane grzyby przekładamy do przygotowanych słoików i mocno zakręcamy.

    Pasteryzacja

    Słoiki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120'C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
  • 3. Odnośniki

    * używamy samych kapeluszy, gdyż nóżki są twarde i łykowate
    ** można dodać więcej lub całkowicie pominąć
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Opieńki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować