Pieczarki marynowane

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jasnokremowe, małe i jędrne pieczarki, zanurzone w delikatnej, octowej marynacie ze świeżymi warzywami i mieszanką aromatycznych przypraw - jesteście chętni? Tak, ja wiem, że słoik gotowych pieczarek można kupić w każdym sklepie, ale co domowe to domowe! Zawsze, kiedy trafię na małe, młodziutkie pieczarki, kupuję kilka kilogramów i zamykam w słoiki. Marynowane pieczarki są wyśmienitą przekąską i składnikiem wielu, kolorowych sałatek. Ich charakterystyczny, słodko - kwaśny akcent wzbogaca także smak wielu dań. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że marynować można je o każdej porze roku, gdyż dostępne są cały rok. To jak chętni na słoiczek?

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5 kg drobnych pieczarek *
    2 litry wody
    1 marchewka
    1 duża cebula
    2 łyżki octu 10% **
    1 płaska łyżka soli

    Zalewa

    1,6 litra wody
    550 ml octu 10% **
    2 łyżki soli
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo do każdego słoika

    pieprz czarny ziarnisty
    ziele angielskie całe
    gorczyca biała cała
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Grzyby marynowane

Pieczarki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki oraz nakrętki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Zakrętki dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą, ogonki obcinamy na wysokości pieczarki. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, dodajemy sól, ocet i wrzucamy pieczarki. Gotujemy około 5-6 minut, po czym odcedzamy na durszlaku. Jeśli nie posiadacie tak dużego garnka, aby na raz obgotować pieczarki, należy to zrobić partiami. Do każdego obgotowania należy przygotować nową wodę z przyprawami.
    Marchew obieramy, kroimy w plasterki i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2 minut. Odcedzamy na sicie.
    Na dno każdego słoika wrzucamy po: 2 plasterki marchewki, 2 ziarenka pieprzu czarnego, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 mały liść laurowy i pół łyżeczki gorczycy. Uzupełniamy słoiki przygotowanymi wcześniej pieczarkami.

    Zalewa

    Do wody dodajemy sól oraz cukier, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cebulę i krótką chwilę gotujemy (około 1/2 minuty), aby cebula lekko zmiękła. Następnie dodajemy ocet, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do każdego słoika wkładamy po kawałku cebuli.
    Gorącą zalewą uzupełniamy słoiki tak, aby pieczarki były całkowicie przykryte. Słoiki mocno zakręcamy. Tak przygotowane pieczarki pasteryzujemy w garnku lub piekarniku przez 15-20 minut.

    Odnośniki

    * do marynowania wybieramy młode, nieduże pieczarki, które nie są jeszcze rozwinięte
    ** przelicznik 10% octu na ocet jabłkowy, który najczęściej spotkać można w stężeniu 6 %,
    -150 ml octu 10% = 250 ml octu 6%
    -300 ml octu 10% = 500 ml octu 6%
    -600 ml octu 10% = 1000 ml octu 6%

Porady

- pieczarki, im dłużej będą się marynować, tym bardziej przejdą smakiem zalewy i będą smaczniejsze - słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu - z podanej ilości składników otrzymamy 11 słoików o pojemności 350ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ocet

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować