Hert
Chutney (czatni) to gęsty, cudowny sos serwowany jako dodatek do różnych dań. Jego korzenie pochodzą prosto z Indii, kraju orientalnych smaków i pięknych krajobrazów. Na przestrzeni lat z Indii zawędrował do Wielkiej Brytanii. Brytyjczycy go pokochali! Później rozkochał w sobie innych mieszkańców naszego kontynentu i w sumie nie ma się co dziwić, bo jest przepyszny. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na chutney. W każdym regionie Indii przygotowuje się go inaczej, jednak w dobrym chutney'u jest pewna harmonia. Przeplatają się w nim słodkie, kwaśne i słone smaki z nutą ostrości, a czasem szczyptą korzennych smaków. Do jego przygotowania wykorzystuje się najróżniejsze sezonowe owoce i warzywa. Moja wersja chutney'u to połączenie delikatnej, czerwonej cebuli oraz słodkich, pachnących dzikich jeżyn. Powiadam Wam - w tym chuntney'u można się zakochać! Fantastycznie komponuje się z wędlinami, pieczonymi mięsami i domowym pasztetem. Jest wspaniałym uzupełnieniem deski serów, choć podkręci również smak zwykłych kanapek czy burgerów. Dzięki niemu nawet najprostsze potrawy zyskują niepowtarzalny smak!
0 (0 ocen)
Komentarze