Tort Harry Potter

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Ten magiczny tort miałam przyjemność wykonać dla mojej przyszłej synowej, wielkiej fanki przygód Harrego Pottera. Był dopełnieniem urodzinowego prezentu, który podarował jej mój syn - podróż do Studia Warner Bros znajdującego się w Londynie. Warner Bros Studio to coś w rodzaju muzeum tematycznego, w którym upamiętniono serię filmów o czarach, magii i ogromnej przyjaźni między trójką głównych bohaterów. Atrakcji w Warner Bros Studio nie brakowało, nasza fanka była zachwycona i wróciła z pełnym bagażem wrażeń. Jestem przekonana, że te wyjątkowe urodziny długo będzie wspominać. Tort był słodką niespodzianką i zwieńczeniem tych wspaniałych, 25 urodzin. Delikatne i lekkie biszkopty przełożone przepysznym, mocno orzechowym kremem. Uzupełnieniem tego orzechowego smaku był owocowy krem wiśniowy, z lekko kwaskową nutą gęstej i jakże cudownie pysznej frużeliny wiśniowej. Nie za słodki, idealny, bajecznie pyszny!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt

    5 jajek
    100 g mąki tortowej
    35 g mąki ziemniaczanej
    160 g cukru
    szczypta soli

    Krem orzechowy

    400 ml śmietany kremówki *
    400 g serka mascarpone
    150 g posiekanych orzechów włoskich
    80 g gorzkiej czekolady
    80 g mlecznej czekolady
    5 łyżek cukru pudru
    4-5 łyżek spirytusu

    Krem wiśniowy

    200 ml śmietany kremówki
    100 g serka mascaropne
    2 łyżki cukru pudru
    200 g wiśni **
    2-3 łyżki cukru ***
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki żelatyny spożywczej

    Frużelina wiśniowa

    250 g wiśni **
    2-3 łyżki cukru
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Nasączenie

    140 ml wody mineralnej niegazowanej
    5-6 łyżek spirytusu
    3-4 łyżki soku cytryny
    2-3 łyżki cukru

    Krem maślany do tynkowania tortu

    350 g masła 82%
    300 g mleka skondensowanego, słodzonego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort harry potter - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Rant cukierniczy regulujemy do 18 cm, układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
  • 2. Krem orzechowy

    Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone oraz cukier i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy oraz spirytus.

    Krem wiśniowy

    Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy na małej mocy palnika około 3-4 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się wiśni. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do wiśni. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę wiśniową i miksujemy do połączenia się składników.
  • 3. Frużelina wiśniowa

    Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Należy pamiętać, że każde wiśnie mają inną słodycz. Należy więc dodać tyle cukru, aby frużelina była lekko kwaskowa, nie za słodka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się wiśni. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do wiśni. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała. Nasączenie

    Nasączenie

    Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz wódkę, mieszamy i odstawiamy na bok.

    Krem maślany do tynkowania tortu

    Masło ucieramy przez 20 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut, aby składniki dokładnie się połączyły. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i miksujemy przez kolejne 5 minut, aby odpowietrzyć krem.
  • 4. Przełożenie

    Tort składamy w rancie cukierniczym, zabezpieczonym folią rantową. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie i nasączamy. Wykładamy połowę kremu orzechowego i przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Krem wiśniowy przekładamy do rękawa cukierniczego. Obcinamy końcówkę rękawa na około 1 cm. Wyciskamy krem tylko na około tortu, aby utworzył się rant, który utrzyma naszą frużelinę. Na środek wykładamy frużelinę wiśniową i wyrównujemy. Następnie wykładamy ostrożnie pozostały kremem wiśniowym i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy, wykładamy resztę kremu orzechowego i przykrywamy czwartym blatem biszkoptu, który również nasączamy. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić. Tort z wierzchu zabezpieczamy papierem do pieczenia i chłodzimy przez kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
    Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy oraz folię rantową. Tynkujemy dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce, następnie dekorujemy. Powodzenia!

    Odnośniki

    * użyłam śmietany whipping cream 42 %
    ** można użyć wiśni mrożonych

Porady

preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty wszystkie dekoracje zostały wykonane z masy cukrowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie Masło Mąka Orzechy
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Rabat dotyczy całej kolekcji d... więcej»
Zobacz
+
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Online

Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
do -40%
do -40%
Rabat do -40% na wszystkie but... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować