Kasia Futka

Futka

O mnie:

Kocham sport i życie ze smakiem. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga: www.kulinarneinspiracjefutki.pl

Liczba punktów za aktywność
675
Liczba obserwujących
4

Wyślij wiadomość
Hummus z ciemnej ciecierzycy 1
Tagliatelle z brokułami, tymiankiem i suszonymi pomidorami
Użytkownik Futka w dniu 13.06.2019 22:27 opublikował przepis :

Tagliatelle z brokułami, tymiankiem i suszonymi pomidorami

Bardzo lubię pożywne, mało skomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, które mimo swej prostoty potrafią zachwycić kubki smakowe. Dzisiaj zapraszam na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i świeżym tymiankiem w towarzystwie różyczek brokuła oraz suszonych pomidorów. Danie przygotujemy błyskawicznie, ale gra smaków i aromatów na talerzu z pełnością dostarczy nam kulinarnej przyjemności.

Pesto z natki marchewki
Użytkownik Futka w dniu 02.06.2019 21:00 opublikował przepis :

Pesto z natki marchewki

Kiedyś wyrzucałam natkę marchewki, a to duży błąd. Dlaczego? Natka marchewki jest o wiele zdrowsza niż sam korzeń. Jest źródłem cennych witamin i wartości odżywczych. Zawiera o wiele więcej witaminy C od korzenia, a także więcej witaminy K niż inne warzywa. Zawiera także dużą dawkę chlorofilu i żelaza, zwalcza stany zapalne i alkalizuje organizm. Dzisiaj zapraszam Was na kuchnię recyklingową. W roli głównej - pesto z natki marchewki, które możemy podać klasycznie z makaronem lub wykorzystać jako dodatek do pieczywa, pieczonych warzyw, mięs czy ryb. Pesto świetnie sprawdzi się także w roli marynaty. Wystarczy otulić nim świeżą rybę lub kurczaka i upiec :)

Spaghetti z brokułami i kurczakiem w sosie gorgonzola
Użytkownik Futka w dniu 15.05.2019 22:05 opublikował przepis :

Spaghetti z brokułami i kurczakiem w sosie gorgonzola

Dzisiaj zapraszam na pełnoziarnisty makaron spaghetti w wyrazistym, lekko pikantnym i bardzo aromatycznym sosie na bazie sera gorgonzola z brokułami oraz polędwiczkami z kurczaka. Danie jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, ale jego smak z pewnością zadowoli nasze kubki smakowe. To zestawienie polecam wszystkim głodomorom, którzy cenią pyszne i pożywne dania, nie wymagające długiego przygotowywania :)

Czekoladowy torcik musowy
Użytkownik Futka w dniu 25.04.2019 23:49 opublikował przepis :

Czekoladowy torcik musowy

Słodkości ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej czekolada. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny torcik musowy na biszkoptach. Ten deser przyniesie cudowne doznania smakowe oraz dostarczy dużej dawki endorfin. W połączeniu z filiżanką latte, można odpłynąć w kulinarne niebo. Przepis na ten deser jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. Gorąco polecam! :)

Sernik kokosowy z mango
Użytkownik Futka w dniu 19.04.2019 21:16 opublikował przepis :

Sernik kokosowy z mango

Kocham smak mango i kokosa, które razem stanowią niebiański duet kulinarny. Postanowiłam połączyć te smaki i stworzyć wyborny deser, który rozpieści kubki smakowe wielbicieli egzotycznych słodkości. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny i kremowy sernik kokosowy na kruchym cieście, wykończony delikatnym musem z mango i mascarpone. Sernik zagości na moim stole w te święta, ale już wiem, że będę wracała do niego bardzo często. Gorąco polecam Wam ten deser i mam nadzieję, że Was zachwyci tak samo jak mnie :D.

Pimientos de Padrón
Użytkownik Futka w dniu 16.04.2019 22:38 opublikował przepis :

Pimientos de Padrón

Viva la España! Za oknem coraz cieplej, dlatego warto otworzyć kuchnię na smaki słonecznej Hiszpanii. Dzisiaj na talerzu Pimientos de Padrón czyli papryczki z Pardon - miasta położonego w Galicji. Jest to klasyczny, bardzo popularny przysmak w północnej części Hiszpanii. Papryczki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Mogą być serwowane samodzielnie lub być dodatkiem do dań głównych. Pimientos de Padrón to kulinarna rosyjska ruletka, ponieważ nigdy nie wiemy czy trafimy na łagodną czy pikantną sztukę. Przeważają te łagodne, ale prawdziwi szczęściarze mogą poczuć ich cudowną moc! ;)

Warzywne curry z zieloną soczewicą
Użytkownik Futka w dniu 13.04.2019 15:10 opublikował przepis :

Warzywne curry z zieloną soczewicą

Dzisiaj zapraszam na curry w wersji wege z zieloną soczewicą w roli głównej. Danie jest pożywne i bardzo proste w przygotowaniu, ale pełne niesamowitych smaków i aromatów, które przenoszą nas wprost do kuchni indyjskiej. Gorąco polecam! :)

Pomidorowe naleśniki
Użytkownik Futka w dniu 06.04.2019 16:21 opublikował przepis :

Pomidorowe naleśniki

Kocham naleśniki w każdej postaci! :) Tym razem zapraszam Was na ich pomidorową wersję, która wniesie piękny kolor na nasze talerze. Ta odsłona będzie świetnym wyborem zarówno na obiad, jak i śniadanie. Naleśniki świetnie komponują się z hummusem lub meksykańskim guacamole. Takie połączenie polecam najbardziej, ponieważ doda nam niesamowicie smacznej energii :D

Pulpety z indyka z brokułami
Użytkownik Futka w dniu 03.04.2019 13:10 opublikował przepis :

Pulpety z indyka z brokułami

Uwielbiam kolory w kuchni! A skoro wiosna za oknem to niech zagości też i na naszych talerzach :) Dzisiaj zapraszam na lekkie pulpety z piersi indyka z zielonymi różyczkami brokuła. Pulpety są smaczne, lekkie i pożywne. Taka warzywna niespodzianka w środku będzie świetnym urozmaiceniem naszego obiadu. Gorąco polecam! :)

Limonkowe risotto z białym tuńczykiem i melisą
Użytkownik Futka w dniu 20.03.2019 21:35 opublikował przepis :

Limonkowe risotto z białym tuńczykiem i melisą

Bardzo lubię, gdy w kuchni unosi się intensywnie cytrusowa nuta, która cudownie pobudza zmysły i zachwyca je swoją świeżością. Dzisiaj ten smak i aromat zawarł się w kremowym risotto z limonką, melisą oraz delikatnym tuńczykiem. Wszystkie składniki tworzą niezwykle smaczne i zgrane połączenie, a dodatek białego tuńczyka zapewni nam cenne źródło białka, kwasów omega-3 oraz witamin A, E, D i PP.