Futka

Futka

O mnie:

Z zawodu psycholog i trener personalny, z zamiłowania pasjonatka kuchni pełnej smaków oraz aromatów :) Uwielbiam gotowanie, sport i aktywny wypoczynek :) Zapraszam także do odwiedzenia mojego bloga: www.kulinarneinspiracjefutki.blogspot.com

Liczba punktów za aktywność
639
Liczba obserwujących
4

Wyślij wiadomość
Pikantne kotlety z indyka z jajkiem przepiórczym
Użytkownik Futka w dniu 15.08.2018 12:15 opublikował przepis :

Pikantne kotlety z indyka z jajkiem przepiórczym

Dzień dobry! Dzisiaj na obiad polecają się wyraziste kotlety drobiowe z jajkiem przepiórczym w środku. Kotlety są bardzo aromatyczne i soczyste, dzięki dodatkowi musztardy oraz ostrej pasty paprykowej. Smak całości dopełnia jajko przepiórcze, które zawiera pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, a także sporą ilość aminokwasów i mikroelementów. Jajka przepiórki nie uczulają, zawierają mniej tłuszczu i są o wiele zdrowsze od "kurzych koleżanek". Są także uznawane za naturalny afrodyzjak. Takie połączenie dostarczy nam wiele smaków, aromatów oraz sporej ilości białka, dlatego gorąco polecam je także jako urozmaicenie posiłku potreningowego! :)

Kurczak z cukinią, szpinakiem i pomidorkami cherry
Użytkownik Futka w dniu 14.07.2018 15:48 opublikował przepis :

Kurczak z cukinią, szpinakiem i pomidorkami cherry

Dzisiaj zapraszam na lekki, ale pożywny obiad - tymiankowy kurczak w towarzystwie cukinii, słodkich pomidorków, świeżego szpinaku i orzeszków piniowych. W tym daniu cukinia cudownie zastąpiła makaron i dodała mu niesamowitej lekkości. Uwielbiam takie połączenia, ponieważ dodają mi dobrej energii. Gorąco polecam je i Wam :D Miłego dnia :*

Deser malinowo - morelowy
Użytkownik Futka w dniu 10.07.2018 22:01 opublikował przepis :

Deser malinowo - morelowy

Lekko, owocowo i smacznie. Takie deserki lubię najbardziej. Ten jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, ale cudownie rozpieści nasze kubki smakowe. Świeże malinki i jogurt z kawałkami moreli to połączenie, które sprawdziło się idealnie. Gorąco polecam Wam tę owocowo - jogurtową kompilację :)

Kotlety z indyka z kaszą orkiszową i pieczarkami
Użytkownik Futka w dniu 03.07.2018 13:09 opublikował przepis :

Kotlety z indyka z kaszą orkiszową i pieczarkami

Dzisiaj na obiad polecają się lekkie i pożywne kotleciki z chudego mięsa indyka z dodatkiem kaszy orkiszowej oraz pieczarek. Kotleciki dostarczą nam sporej porcji białka, witamin, związków mineralnych, a także węglowodanów złożonych. Są delikatne, bardzo soczyste i aromatyczne. Idealnie komponują się ze świeżymi surówkami, sałatkami oraz lekkimi sosami. Mogą być także świetną podstawą lżejszej wersji burgera :).

Mango lassi
Użytkownik Futka w dniu 27.06.2018 14:04 opublikował przepis :

Mango lassi

Mango jest jednym z moich ulubionych owoców. Kocham go za niesamowicie słodki smak i cudowny aromat. Dzisiaj zapraszam Was na tradycyjny napój indyjski sporządzony na bazie mango, jogurtu, wody i kardamonu. Jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu, ale zapewni nam cudowne doznania smakowe oraz orzeźwienie w upalne dni.

Risotto ze szpinakiem, tofu i orzeszkami pini
Użytkownik Futka w dniu 13.06.2018 00:00 opublikował przepis :

Risotto ze szpinakiem, tofu i orzeszkami pini

Dzisiaj zapraszam Was na włoską klasykę czyli risotto, ale w nieco finezyjnym połączeniu ze świeżym szpinakiem, wędzonym tofu oraz prażonymi orzeszkami piniowymi. Uwielbiam risotto za kleistą i kremową konsystencję oraz wyrazisty smak każdego ziarenka ryżu. Ta propozycja daje nam dodatkowe doznania smakowe płynące z wykorzystanych składników. Przeplata się tu smak wędzonki oraz lekko żywiczny aromat orzeszków pini, a dodatek śmietany nadaje daniu niezwykłej kremowości. Smacznie polecam :)

Spaghetti w mleczku kokosowym z polędwiczkami, zielonym ogórkiem i prażonymi orzeszkami pini
Użytkownik Futka w dniu 01.06.2018 21:49 opublikował przepis :

Spaghetti w mleczku kokosowym z polędwiczkami, zielonym ogórkiem i prażonymi orzeszkami pini

Uwielbiam proste połączenia składników, które dają niesamowity efekt finalny. To połączenie mnie oczarowało. Makaron spaghetti skąpany w lekko słodkim, kokosowym sosie z dodatkiem curry w towarzystwie delikatnych polędwiczek drobiowych. Całość doskonale podkreśla świeżość zielonego ogórka oraz sosnowy, lekko żywiczny aromat oraz słodko - kwaśny smak orzeszków piniowych. Te dostarczają dobroczynny cynk, przez co danie niesie za sobą sporą porcję naturalnego afrodyzjaku.

Pierś z kaczki w miodowej marynacie
Użytkownik Futka w dniu 29.05.2018 23:19 opublikował przepis :

Pierś z kaczki w miodowej marynacie

Kaczka jest niesamowita. Jej mięso ma smak głęboki, wyrazisty i niezwykle szlachetny. Bardzo lubię, gdy otula ją słodka nuta, a mięso po upieczeniu jest soczyste i delikatne. Dzisiaj zapraszam Was na pieczoną w marynacie miodowej pierś z kaczki, którą podałam z domową konfiturą wiśniową. Całość dania dopełnił duszony z cebulką szpinak oraz kasza orkiszowa.

Pieczony bakłażan z warzywami, kurczakiem i mozzarellą
Użytkownik Futka w dniu 26.05.2018 18:21 opublikował przepis :

Pieczony bakłażan z warzywami, kurczakiem i mozzarellą

Dzisiaj zapraszam na pieczony bakłażan, faszerowany warzywami, kurczakiem i serem mozzarella. Całość jest niezwykle pożywna, smaczna i aromatyczna. Warto sięgać w swojej diecie po bakłażany, gdyż są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy oraz dostarczają cenne składniki mineralne tj. potas, fosfor, wapń i żelazo, a także witaminy A, C i te z grupy B. Smacznie polecam! :)

Marynowany stek z tuńczyka
Użytkownik Futka w dniu 25.05.2018 14:39 opublikował przepis :

Marynowany stek z tuńczyka

Ryby to bardzo częsty gość w mojej kuchni. Każda z nich jest inna i każda dostarcza innych doznań smakowych. Mięso tuńczyka jest wyjątkowe, ponieważ jego konsystencja przypomina cielęcinę. Do tego tuńczyk zawiera małą ilość tłuszczu, ale sporą białka. Możemy w nim znaleźć także kwasy omega-3, witaminy z grupy B, witaminę A i D, a także wapń, fosfor i żelazo. Dzisiaj zapraszam na tuńczyka w słodkiej marynacie, podawanego w towarzystwie ryżu i surówki z pieczonych buraczków.