Futka

Futka

O mnie:

Z zawodu psycholog i trener personalny, z zamiłowania pasjonatka kuchni pełnej smaków oraz aromatów :) Uwielbiam gotowanie, sport i aktywny wypoczynek :) Zapraszam także do odwiedzenia mojego bloga: www.kulinarneinspiracjefutki.blogspot.com

Liczba punktów za aktywność
610
Liczba obserwujących
4

Wyślij wiadomość
Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami
Użytkownik Futka w dniu 13.02.2018 17:12 opublikował przepis :

Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami

Uwielbiam ryby, a w szczególności halibuta, którego cenię za wysoką zawartość białka oraz aminokwasów egzogennych. Jest to ryba, która zawartością białka spokojnie może zastąpić drób lub czerwone mięso. Dodatkowo halibut zawiera sporo kwasów omega-3, potas, selen, fosfor oraz witaminy z grupy B, a także cenną witaminę D. Dzisiaj zapraszam na jego niezwykle soczystą i finezyjną odsłonę, której smaku dodaje serowo - pieczarkowa kołderka, a także aromatyczny tymianek.

Amlou - marokańskie masło migdałowe
Użytkownik Futka w dniu 07.02.2018 13:52 opublikował przepis :

Amlou - marokańskie masło migdałowe

Dzisiaj chciałabym Was przenieść do kuchni arabskiej i zaprezentować migdałową pastę, która jest świetną alternatywą dla masła z orzeszków ziemnych. Amlou od stuleci gości w kuchni marokańskiej. Jest to połączenie prażonych migdałów, miodu i niezwykle cennego oleju arganowego. Serwuje się go jako dodatek do chrupkiego pieczywa i warzyw. Amlou idealnie łączy się także z naleśnikami oraz świeżym pieczywem. Smacznie polecam :)

Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi
Użytkownik Futka w dniu 26.01.2018 21:03 opublikował przepis :

Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

Dziczyzna to rzadki gość w mojej kuchni, ale gdy się już pojawi to musi smakować wybornie. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczny gulasz przygotowany z udźca jelenia z dodatkiem leśnych grzybów. Dziczyzna to bardzo szlachetne mięso, zdrowe oraz chude, ponieważ zawiera 3 razy mniej tłuszczu niż najchudsza wołowina. Dziczyzna dostarcza także dużo żelaza, witamin z grupy B oraz białka, ale do jej przygotowania potrzebujemy więcej czasu.

Tarta z warzywami i serem feta
Użytkownik Futka w dniu 22.01.2018 13:37 opublikował przepis :

Tarta z warzywami i serem feta

Dzień dobry :) Dzisiaj zapraszam Was na delikatną tartę na kruchym spodzie z farszem śmietankowo - jajecznym z warzywami i serem feta. Tarta jest smaczna, bardzo pożywna oraz prosta w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację z kieliszkiem dobrego wina. Każdy jej kawałek znika błyskawicznie i dostarcza przyjemnych wrażeń naszemu podniebieniu. Gorąco polecam! :)

Tort serowo - biszkoptowy z pianką
Użytkownik Futka w dniu 19.01.2018 13:20 opublikował przepis :

Tort serowo - biszkoptowy z pianką

Dzisiaj zapraszam na finezyjny torcik, który wprost rozpływa się w ustach. Delikatny sernik na zimno ułożony na mięciutkim biszkopcie, wieńczy lekka pianka wiśniowa w polewie czekoladowej. Każda warstwa tortu dostarcza smakowitych wrażeń naszym kubkom smakowym. Torcik jest idealny jako deser lub ciasto na specjalne okazje.

Tort serowo - biszkoptowy z pianką
Użytkownik Futka w dniu 19.01.2018 13:20 opublikował przepis :

Tort serowo - biszkoptowy z pianką

Dzisiaj zapraszam na finezyjny torcik, który wprost rozpływa się w ustach. Delikatny sernik na zimno ułożony na mięciutkim biszkopcie, wieńczy lekka pianka wiśniowa w polewie czekoladowej. Każda warstwa tortu dostarcza smakowitych wrażeń naszym kubkom smakowym. Torcik jest idealny jako deser lub ciasto na specjalne okazje.

Parowane roladki z indyka w sosie pieczarkowym
Użytkownik Futka w dniu 15.01.2018 20:55 opublikował przepis :

Parowane roladki z indyka w sosie pieczarkowym

W mojej kuchni bardzo cenię proste, szybkie w przygotowaniu oraz smaczne rozwiązania. Lubię mięso, a najbardziej drób który najczęściej gości na moim stole, ponieważ dostarcza mi wysokiej porcji białka. Dzisiaj na obiad wprosił się indyk i tak powstały soczyste i delikatne roladki gotowane na parze z farszem grzybowym, których smak podkreśla kremowy sos śmietanowo - pieczarkowy.

Chleb gryczany z siemieniem lnianym
Użytkownik Futka w dniu 10.01.2018 18:50 opublikował przepis :

Chleb gryczany z siemieniem lnianym

Dzisiaj zapraszam na drugą odsłonę bezglutenowego chlebka gryczanego, ale tym razem w wersji pełnoziarnistej z dodatkiem siemienia lnianego, miodu, płatków jaglanych i otrębów gryczanych. Chlebek z kaszy to idealny zamiennik klasycznego pieczywa, a do tego jest bardzo smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu.

Spaghetti z pesto z rukoli, kawiorem i kozim serem
Użytkownik Futka w dniu 07.01.2018 20:43 opublikował przepis :

Spaghetti z pesto z rukoli, kawiorem i kozim serem

Pesto bardzo często gości w mojej kuchni. Uwielbiam rozmaite połączenia ziół, serów i orzechów. Tym razem zapraszam na szpinakowy makaron spaghetti otulony wyrazistym pesto z rukoli, drobnym kawiorem z gromadników oraz kozim serem. Ta kompozycja smaków i aromatów cudownie rozpieści nasze kubki smakowe. Gorąco Wam ją polecam :)

Risotto z indykiem i świeżą kurkumą
Użytkownik Futka w dniu 04.01.2018 21:14 opublikował przepis :

Risotto z indykiem i świeżą kurkumą

Dzisiaj zapraszam na risotto z dodatkiem złego korzenia natury jakim jest kurkuma. Danie jest intensywne w smaku, mocno rozgrzewające i pożywne. Za sprawą kurkumy, białego wina, koziego sera, imbiru i suszonych pomidorów możemy poczuć niesamowitą grę smaków. Ta wersja risotto przeplata nuty kwaskowe, pikantne i słodkie oraz aromatyczny, ciepły smak z lekką nutką goryczy. Całość dopełniają kawałki polędwiczki z indyka o pikantnym, cytrynowym smaku. Gorąco polecam to połączenie, szczególnie zimną, gdyż jest zdrowe i pożywne, a co najważniejsze, świetnie wpłynie na naszą odporność.