Kasia Futka

Futka

O mnie:

Kocham sport i życie ze smakiem. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga: www.kulinarneinspiracjefutki.pl

Liczba punktów za aktywność
681
Liczba obserwujących
4

Wyślij wiadomość
Hummus z ciemnej ciecierzycy 1
Sałatka z kozim serem i marynowaną gruszką
Użytkownik Futka w dniu 22.08.2019 00:40 opublikował przepis :

Sałatka z kozim serem i marynowaną gruszką

Dzisiaj zapraszam na szybką i prostą w przygotowaniu sałatkę z kozim serem pleśniowym, który cenię za niepowtarzalny i intensywny smak. Oprócz smaku cenię go także za wysoką zawartość fosforu, potasu oraz witamin A, D, E oraz tych z grupy B. Wyrazisty, lekko pikantny smak koziego sera doskonale komponuje się z słodko - kwaśnymi kawałkami gruszki. Wszystko dopełnia soczysta sałata lodowa, pomidorki koktajlowe oraz orzechy włoskie. Prosto i smacznie - gorąco polecam! :)

Zupa kurkowa
Użytkownik Futka w dniu 04.08.2019 15:33 opublikował przepis :

Zupa kurkowa

Kurki cenię za ich niepowtarzalny, delikatny i lekko pieprzowy smak. Uwielbiam je w porannej jajecznicy, w połączeniu ze śmietaną oraz gdy stanowią dodatek do sosów, makaronów i risotto. Jednak zupa z kurek jest wyjątkowa i stanowi jedną z moich ulubionych. Zawsze przygotowuję ją na domowym, intensywnym bulionie, ponieważ te szlachetne grzybki na to zasługują. Do bulionu zawsze dodaję kilka łupin cebuli, które nadają mu piękny aromat i intensywnie złocisty kolor. Zupę lubię w połączeniu z makaronem, ale tym razem zapraszam na wersję z ziemniakami.

Penne z pesto z rukwi wodnej
Użytkownik Futka w dniu 01.08.2019 21:40 opublikował przepis :

Penne z pesto z rukwi wodnej

Rukiew wodna jest uważana za jedną z najzdrowszych roślin na świecie oraz zielony eliksir młodości, który opóźnia procesy starzenia się skóry. W swoim składzie niesie mnóstwo wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych. Jej listki są lekko pieprzowe w smaku z wyczuwalną nutką słodyczy oraz posiadają orzeźwiający, ale pikantny aromat. Pokochałam jej smak, dlatego coraz częściej wykorzystuję ją w mojej kuchni. Tym razem zapraszam na makaron penne z pesto z rukwi wodnej oraz pomidorkami koktajlowymi. Danie jest szybkie, proste w przygotowaniu, ale jakie pyszne! :D

Zupa krem pietruszkowo - kokosowa
Użytkownik Futka w dniu 27.07.2019 15:56 opublikował przepis :

Zupa krem pietruszkowo - kokosowa

Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste, ale efekt końcowy cudownie rozpieścił kubki smakowe. Krem jest lekko słodki, a jego konsystencja niezwykle delikatna. Pasują do niego wytrawne dodatki, ale w ciepłe dni możemy podawać także w towarzystwie owoców. Gorąco polecam! :)

Makaron z kurkami i fasolką szparagową
Użytkownik Futka w dniu 18.07.2019 20:34 opublikował przepis :

Makaron z kurkami i fasolką szparagową

Witajcie! :) Wracam do Was z nowymi połączeniami, które kocham tworzyć w mojej kuchni. Uwielbiam, gdy w efekcie powstaje niezwykle smaczna i finezyjna całość, ale nadal mogę zachwycać się smakiem poszczególnych składników dania. Dzisiaj zapraszam Was na makaron z kurkami i fasolką szparagową w kremowym sosie śmietankowym. Wspaniale komponują się tu także delikatne i lekko słodkie orzechy nerkowca. Zachwyciło mnie to proste i szybkie w przygotowaniu połączenie, dlatego jeszcze nie raz zagości na moim stole. Gorąco polecam! :)

Gołąbki z indykiem i czarnym ryżem
Użytkownik Futka w dniu 19.06.2019 18:46 opublikował przepis :

Gołąbki z indykiem i czarnym ryżem

Gołąbki przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te przygotowane z młodej kapusty, która jest miękka i niezwykle delikatna. Uwielbiam też komponować nowe połączenia, dlatego dziś zapraszam na gołąbki z farszem przygotowanym z czarnego ryżu oraz piersi indyka. Ta wersja gołąbków zachwyca mnie lekkością oraz lekko orzechowym smakiem czarnego ryżu, a ten obok walorów smakowych, posiada w swoim składzie wiele składników odżywczych, witamin, antocyjanów oraz błonnika. Co ciekawe, zewnętrzna warstwa nasion czarnego ryżu wykazuje działanie hamujące rozwój alergii i stanów zapalnych skóry. Gorąco polecam Wam tą wersję gołąbków, szczególnie z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów.

Tagliatelle z brokułami, tymiankiem i suszonymi pomidorami
Użytkownik Futka w dniu 13.06.2019 22:27 opublikował przepis :

Tagliatelle z brokułami, tymiankiem i suszonymi pomidorami

Bardzo lubię pożywne, mało skomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, które mimo swej prostoty potrafią zachwycić kubki smakowe. Dzisiaj zapraszam na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i świeżym tymiankiem w towarzystwie różyczek brokuła oraz suszonych pomidorów. Danie przygotujemy błyskawicznie, ale gra smaków i aromatów na talerzu z pełnością dostarczy nam kulinarnej przyjemności.

Pesto z natki marchewki
Użytkownik Futka w dniu 02.06.2019 21:00 opublikował przepis :

Pesto z natki marchewki

Kiedyś wyrzucałam natkę marchewki, a to duży błąd. Dlaczego? Natka marchewki jest o wiele zdrowsza niż sam korzeń. Jest źródłem cennych witamin i wartości odżywczych. Zawiera o wiele więcej witaminy C od korzenia, a także więcej witaminy K niż inne warzywa. Zawiera także dużą dawkę chlorofilu i żelaza, zwalcza stany zapalne i alkalizuje organizm. Dzisiaj zapraszam Was na kuchnię recyklingową. W roli głównej - pesto z natki marchewki, które możemy podać klasycznie z makaronem lub wykorzystać jako dodatek do pieczywa, pieczonych warzyw, mięs czy ryb. Pesto świetnie sprawdzi się także w roli marynaty. Wystarczy otulić nim świeżą rybę lub kurczaka i upiec :)

Spaghetti z brokułami i kurczakiem w sosie gorgonzola
Użytkownik Futka w dniu 15.05.2019 22:05 opublikował przepis :

Spaghetti z brokułami i kurczakiem w sosie gorgonzola

Dzisiaj zapraszam na pełnoziarnisty makaron spaghetti w wyrazistym, lekko pikantnym i bardzo aromatycznym sosie na bazie sera gorgonzola z brokułami oraz polędwiczkami z kurczaka. Danie jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, ale jego smak z pewnością zadowoli nasze kubki smakowe. To zestawienie polecam wszystkim głodomorom, którzy cenią pyszne i pożywne dania, nie wymagające długiego przygotowywania :)

Czekoladowy torcik musowy
Użytkownik Futka w dniu 25.04.2019 23:49 opublikował przepis :

Czekoladowy torcik musowy

Słodkości ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej czekolada. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny torcik musowy na biszkoptach. Ten deser przyniesie cudowne doznania smakowe oraz dostarczy dużej dawki endorfin. W połączeniu z filiżanką latte, można odpłynąć w kulinarne niebo. Przepis na ten deser jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. Gorąco polecam! :)