REKLAMA

Kasia Futka

Futka

O mnie:

Kocham sport i życie ze smakiem. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga: www.kulinarneinspiracjefutki.pl

Liczba przepisów
771
Liczba obserwujących
8
 
Wyślij wiadomość
Użytkownik Futka w dniu 22.07.2021 12:25 opublikował przepis:

Bananowy pudding chia z papają

Zdrowy, smaczny, pożywny oraz prosty w przygotowaniu pudding bananowy z chia i pulpą z papai to idealny wybór na pożywne śniadanie, deser lub posiłek potreningowy. 40% masy chia to błonnik, a 14% to wysokiej jakości białko. Dodatkowo te małe nasionka są pełne przeciwutleniaczy, magnezu, manganu, fosforu i wapnia, a także kwasów omega-3. Sporej dawki energii, błonnika, witamin oraz składników mineralnych tj. potas czy magnez, dostarczy nam także papaja i banan. W owocu papai znajdziemy dodatkowo papainę - cenny enzym poprawiający trawienie oraz łagodzący dolegliwości układu pokarmowego. Papaina jest substancją podobną do ludzkiej pepsyny, przyśpiesza spalanie białek oraz tkanki tłuszczowej, a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Użytkownik Futka w dniu 20.07.2021 20:37 opublikował przepis:

Kukurydziane placuszki z cukinii

Pyszne, bezglutenowe, proste i błyskawiczne w przygotowaniu placuszki z żółtej cukinii z dodatkiem mąki kukurydzianej. Bardzo lubię placki z cukinii, ponieważ jest lekkostrawna oraz zawiera mnóstwo witamin tj. A, C, PP, B, K, beta - karoten, a także cenny magnez, potas oraz żelazo. W połączeniu z mąką kukurydzianą i jajkami to świetny sposób na lekki, ale pożywny posiłek. Placuszki mają pięknie żółty kolor, są puszyste i delikatne. Idealnie komponują się z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego.

Użytkownik Futka w dniu 16.07.2021 23:24 skomentował:

Botwinka fit bo tylko z połowką jajka

Użytkownik Futka w dniu 16.07.2021 23:22 skomentował:

Naleśniki z serem i jagodami

Użytkownik Futka w dniu 16.07.2021 23:22 skomentował:

Naleśniki z serem i jagodami

Użytkownik Futka w dniu 16.07.2021 22:51 opublikował przepis:

Naleśniki z serem i jagodami

Jagody to skarbnica witamin oraz wartości odżywczych. Są zdrowe, ale także pyszne, dlatego warto korzystać z trwającego sezonu jagodowego. Uwielbiam je w naleśnikach, dlatego dzisiaj zapraszam Was na naleśniki z serem i jagodami w roli głównej. Naleśniki w trochę innej odsłonie, bo z dodatkiem mąki z soczewicy czerwonej - pyszne, pożywne, elastyczne i idealne do zawijania! Ciasto naleśnikowe jest miękkie, puszyste i delikatne w środku, a chrupiące na brzegach - gorąco polecam!
Użytkownik Futka w dniu 12.07.2021 22:00 opublikował przepis:

Deser jaglany z mango, marakują i granolą

Krem z kaszy jaglanej o smaku mango, przekładany pulpą z mango i marakui oraz dodatkiem kakaowej granoli jaglanej to pomysł na pyszny i pożywny deser. To połączenie świetnie sprawdzi się także jako śniadanie, które możemy przygotować w słoiczku i zabrać ze sobą do pracy. Jego przygotowanie jest szybkie i bardzo proste, a niesamowicie egzotyczny smak skradnie kubki smakowe małych oraz dużych smakoszy. Deser nie zawiera glutenu.
Użytkownik Futka w dniu 08.07.2021 18:03 opublikował przepis:

Kurczak w sosie kurkowym

Trwa sezon na kurki zwane także lisiczkami, gąskami, lepieszkami czy pieprznikami jadalnymi. Uwielbiam je za niepowtarzalny i delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. Są niskokaloryczne, bo aż w 90 % składają się z wody, ale kurki mają w swym składzie także wartości odżywcze. W kapeluszach skrywają witaminy C, A, D, E i PP oraz te z grupy B. Znajdziemy w nich także składniki mineralne tj. wapń, żelazo, cynk, potas czy jod, a także beta karoten i aminokwasy egzogenne. Najbardziej lubię je w połączeniu ze śmietaną, a dziś do grzybowego sosu dodałam także solidną porcję białka. Pożywne, delikatne i lekko pikantne kawałki kurczaka skąpane w aromatycznym, lisiczkowym sosie możemy podawać z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, pieczywem, ryżem, kaszą lub makronem.
Użytkownik Futka w dniu 02.07.2021 00:38 opublikował przepis:

Tarta z budyniem i rabarbarem (z patelni)

Kokosowe kruche ciasto z nadzieniem budyniowo - rabarbarowym oraz prażonymi płatkami kokosa na wierzchu. Cała tarta (ciasto, nadzienie i dekoracja) przygotowane są w jednej patelni.
Użytkownik Futka w dniu 28.06.2021 13:18 opublikował przepis:

Sałatka z burratą i jajkiem

W ciepłe dni nie zawsze mamy ochotę na ciężkie posiłki, które wymagają długich przygotowań. Najlepsze są proste, zdrowe i pożywne posiłki, które przygotujemy w kilka chwil. Prosto, nie znaczy nudno, a może być naprawę pysznie i kreatywnie! Bawcie się smakami w swojej kuchni. Dzisiaj zapraszam Was na kolorową sałatkę z burratą i jajkiem, dzięki której zabawimy się smakami oraz dostarczymy naszym kubkom smakowym pysznej karuzeli doznań. Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację lub do lunch boxa.