Futka

Futka

O mnie:

Z zawodu psycholog i trener personalny, z zamiłowania pasjonatka kuchni pełnej smaków oraz aromatów :) Uwielbiam gotowanie, sport i aktywny wypoczynek :) Zapraszam także do odwiedzenia mojego bloga: www.kulinarneinspiracjefutki.blogspot.com

Liczba punktów za aktywność
580
Liczba obserwujących
4

Wyślij wiadomość
Spaghetti w sosie gorgonzola z indykiem, pomidorkami i bazylią
Użytkownik Futka w dniu 22.09.2017 13:33 opublikował przepis :

Spaghetti w sosie gorgonzola z indykiem, pomidorkami i bazylią

Dzień dobry! Przyszła do nas piękna jesień! Świat wokół staje się kolorowy! W lasach znajdziemy grzyby, a na drzewach kasztany i złote liście. Jednak, gdy przyjdą pochmurne i szare jesienne dni, zróbmy sobie obiad pełen kolorów, którymi obdarowuje nas natura. Zafundujmy sobie "słońce" na talerzu. Dzisiejsze, kolorowe połączenie jest jednym z moich ulubionych makaronowych dań. Spaghetti skąpane w wyrazistym i aromatycznym sosie gorgonzola, pozwala rozpieszczać wszystkie zmysły. Całość dopełniają rumiane polędwiczki z indyka oraz kolorowe dodatki - słodkie pomidorki cherry i świeża bazylia. Danie jest bardzo pożywne, a przygotujemy je błyskawicznie. Smacznego! :)

Kotleciki wołowe z miętą
Użytkownik Futka w dniu 19.09.2017 14:14 opublikował przepis :

Kotleciki wołowe z miętą

Bardzo lubię soczyste oraz wyraziste w smaku kotlety mielone. Tym razem postanowiłam przygotować je z wołowiny, której smak podkreśliły przyprawy kuchni bliskowschodniej. Kotleciki są aromatyczne, pikantne, a mięta nie dominuje, ale nadaje im niezwykłej świeżości. Mielone zawierają dużo żelaza i witaminy B12. Są wysokobiałkowe i nie zawierają glutenu. Odznaczają się lekkością i niską zawartością tłuszczu, ponieważ przygotowałam je z polędwicy. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub postawa domowego burgera.

Kurczak z porem i bulgurem z pietruszkowym pesto
Użytkownik Futka w dniu 14.09.2017 20:02 opublikował przepis :

Kurczak z porem i bulgurem z pietruszkowym pesto

Wszystko co lubię na jednym talerzu - zdrowo, smacznie i pożywnie. Kurczak zapewni nam solidną porcję białka, kasza bulgur energii z węglowodanów, a pesto zdrowych tłuszczów, witamin i wartości odżywczych. Dzisiejsze danie przeplata smaki, niezwykle syci i dodaje zdrowej energii. Zapraszam na pożywną zieloną kompozycję, która jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale zapewni nam bardzo smakowity posiłek :)

Halibut w szynce parmeńskiej z duszonymi warzywami i dipem musztardowym
Użytkownik Futka w dniu 13.09.2017 13:05 opublikował przepis :

Halibut w szynce parmeńskiej z duszonymi warzywami i dipem musztardowym

Dzisiaj ryba w roli głównej w towarzystwie warzyw i lekkiego dipu musztardowego. Zapraszam na filety z halibuta owinięte w plastry szynki parmeńskiej. Połączenie delikatnej ryby z wyrazistością tradycyjnej włoskiej szynki oraz rozpływający się w ustach serowy środek to połączenie, które trzeba wypróbować. Całość świetnie komponuje się z musztardowym dipem na bazie jogurtu oraz zdrową porcją duszonych warzyw.

Złociste risotto z kurkami i sezamem
Użytkownik Futka w dniu 12.09.2017 12:35 opublikował przepis :

Złociste risotto z kurkami i sezamem

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, a kurki to grzyby, które lubię najbardziej, dlatego dzisiaj postanowiłam połączyć oba moje "podniebienne rozpieszczacze". Danie ma piękny złoty kolor, dzięki dodatkowi kurkumy i szafranu, a smak całości podkreśla parmezan i prażone ziarna sezamu. To wydanie risotto bardzo przypadło do gustu moim kubkom smakowym i Wam także polecam skosztowanie tego połączenia.

Tubini z pesto alla genovese, wędzonym pstrągiem i pomidorkami cherry
Użytkownik Futka w dniu 06.09.2017 10:50 opublikował przepis :

Tubini z pesto alla genovese, wędzonym pstrągiem i pomidorkami cherry

Klasyczne, zielone pesto to stały gość w mojej kuchni. Cenię je za wyrazistość smaku i niepowtarzalny aromat. Dzisiaj zapraszam na pożywne połączenie pełne kwasów omega-3 i omega-6. Przygotowałam warzywne tubini czyli mini rurki otulone klasycznym, bazyliowym pesto z wędzonym pstrągiem oraz słodkimi pomidorkami cherry. Smakowita i sycąca kompozycja, która dostarczy nam mnóstwo energii i rozpieści nasze zmysły. Gorąco polecam :)

Kokosowe naleśniki proteinowe
Użytkownik Futka w dniu 02.09.2017 12:31 opublikował przepis :

Kokosowe naleśniki proteinowe

Dzisiaj propozycja dla miłośników naleśników i tych, którzy chcą szybko uzupełnić białko oraz dostarczyć energii z węglowodanów po wysiłku fizycznym. Takie naleśniki będą świetnym wyborem na potreningowy posiłek w sytuacji, gdy nie mamy czasu na to, aby coś przygotować. Zabrałam je ze sobą na siłownię i po wyczerpującym treningu szybko postawiły mnie na nogi. Dlaczego proteinowe? Ponieważ przygotowałam je z jajek, mleka, maślanki i odżywki białkowej (wybrałam mój ulubiony kokosowy izolat białka serwatki). Był to mały eksperyment, ale bardzo udany:) Naleśniki smażą się szybko, są elastyczne, bardzo puszyste i doskonałe do zawijania. Ja swoje posmarowałam chudym twarożkiem. Smacznie polecam :)

Penne w sosie śmietanowym z anchois, kurczakiem i rukolą
Użytkownik Futka w dniu 29.08.2017 12:38 opublikował przepis :

Penne w sosie śmietanowym z anchois, kurczakiem i rukolą

Oczarowana opowieściami o pięknej Francji oraz jej smakowitą kuchnią, postanowiłam wykorzystać pyszne francuskie produkty, które ze swojej podróżny przywiózł mi przyjaciel. Nigdy nie przepadałam za anchois i zastanawiałam się jak podać te nieduże, słone sardelki. Obok nich dumnie stała jednak moja ukochana, bardzo ostra w smaku musztarda diżońska i tak wpadłam na pomysł :) Bardzo lubię nietypowe połączenia, a takie dziś przygotowałam. Zapraszam na kolorowy makaron penne otulony wyrazistym sosem śmietanowym z dodatkiem anchois, musztardy Dijon oraz kawałkami kurczaka i świeżą rukolą.

filety z karmazyna
Użytkownik Futka w dniu 24.08.2017 11:47 opublikował przepis :

Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami

Dzisiaj zapraszam Was na drapieżną rybkę, która jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Karmazyn ma białe, niezwykle delikatne i kruche mięsko. Bardzo lubię bawić się smakami, dlatego dzisiejszą propozycję można określić jako delikatność otuloną wyrazistością. Wszystko za sprawą dodatku harissy - ostrej pasty z papryczek chilli, czosnku i ziół. Całość podałam z ryżem jaśminowym z orzechami włoskimi i roszponką, z których wydobywa się wyraźna kokosowa nuta. Karmazyn lubi także kwaśne dodatki. Tu niezastąpiony będzie sok z limonki:) Bawmy się smakami, bo jedzenie to czysta przyjemność! :)

Risotto z tymiankiem i pieczarkami
Użytkownik Futka w dniu 23.07.2017 11:06 opublikował przepis :

Risotto z tymiankiem i pieczarkami

Potrawy, które oprócz smaku i idealnej konsystencji, dostarczają nam także wspaniałych aromatów są najlepsze. Moja dzisiejsza propozycja jest takim wspaniałym dla naszych zmysłów połączeniem. Nieskomplikowane, ale bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne risotto z dodatkiem pieczarek i świeżego tymianku pozwoli nam dostarczyć sobie dużej dawki przyjemności :) Jeść tylko ze smakiem! :)