Kotlety mielone z dynią

4.33 (3 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon na dynię w pełni, dlatego dziś zapraszam Was na kolejny przepis z jej wykorzystaniem. Pyszne i aromatyczne kotlety mielone z delikatnego mięsa kurczaka z dodatkiem puree z dyni oraz warzyw, to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Mielone są soczyste, mięciutkie i bardzo pożywne. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 600 g piersi z kurczaka
    - 150 g puree z dyni hokkaido
    - 1 mała papryka czerwona
    - 1 cebula biała
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 1 jajko
    - 2 łyżki bułki tartej

    PRZYPRAWY
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    - 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    - 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
    - 0,5 łyżeczki curry
    -1/3 łyżeczki kurkumy
    - 1/4 łyżeczki pieprzu
    - 1 łyżeczka soli

    DODATKI
    - 4 łyżki mąki
    - 1 łyżeczka curry
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małą dynię hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy je folią aluminiową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) na około 55 - 60 minut. Ostudzone kawałki dyni miksujemy wraz ze skórką na gładki mus*.

    * Pozostałą część musu możemy wykorzystać do przygotowania rozmaitych dań - ciast, deserów, makaronów, naleśników lub klusek.
  • 2. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej drobno pokrojoną paprykę i chwilę smażymy. Zawartość patelni studzimy.
  • 3. Do zmielonego mięsa dodajemy puree z dyni, podsmażoną cebulkę i paprykę, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mieszance mąki i curry. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (do lekkiego zarumieniania). Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Porady

WSKAZÓWKI: - Jeśli masa podczas wyrabiania wydaję się zbyt rzadka, to dodajcie do niej więcej bułki tartej. - Dyni hokkaido nie obieramy ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Skórka delikatnie zagęszcza strukturę puree. - Jeśli traficie na bardziej wodnistą dynię, to przed dodaniem jej do mięsa odciśnijcie delikatnie puree z nadmiaru soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować