Pulpety w sosie grzybowym

4.9 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam smak i zapach suszonych grzybów, a w okresie jesienno - zimowym często przygotowuję potrawy z ich wykorzystaniem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i delikatne pulpety drobiowe w aromatycznym sosie grzybowym na bazie bulionu oraz kremowej śmietanki. To połączenie zawsze przenosi mnie w najmilsze smaki dzieciństwa.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 600 g piersi z kurczaka
    - 30 g suszonych grzybów
    - 2 cebule
    - 1 jajko
    - 1 litr bulionu
    - 250 ml śmietanki
    - 3 łyżki bułki tartej*
    - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka suszonego tymianku
    - 1 łyżeczka soli
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
    - 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - olej do smażenia

    * zwykłej lub bezglutenowej
Wystaw ocenę:

4.9 (10 ocen)

Zobacz również:

Pulpety

Pulpety w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedzamy je i odlewamy 500 ml wody, w której się moczyły. Wodę z grzybów łączymy z bulionem i zagotowujemy, a następnie dodajemy grzyby, które gotujemy na małej mocy palnika przez około 40 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej, a w pozostałym bulionie ugotujemy pulpety.
  • 2. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy je na oleju, a następnie studzimy. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z połową podsmażonej cebulki i połową ugotowanych grzybków. Do zmielonych składników dodajemy jajko, bułkę tartą, suszony tymianek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Masę dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące pszennej* i wrzucamy do gotującego się bulionu grzybowego na około 15 minut.

    * w wersji bezglutenowej pomijamy ten krok lub wybieramy mąkę bezglutenową.
  • 3. Po tym czasie do bulionu z pulpetami dodajemy drugą połowę podsmażonej cebulki oraz drugą połowę ugotowanych i pokrojonych drobniej grzybów. W śmietance rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, hartujemy odrobiną gorącego bulionu, dodajemy do garnka i delikatnie mieszając zagotowujemy (sos powinien lekko zgęstnieć). Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Porady

Pulpety świetnie sprawdzą się klasycznym zestawieniu obiadowym z puree ziemniaczanym i surówką, ale także w połączeniu z kaszą, ryżem, makaronem lub świeżym pieczywem. Sos możemy doprawić świeżymi ziołami. Świetnie sprawdzi się tymianek, majeranek oraz natka pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować